Fasolka po bretońsku z puszki

Opublikowano: 03.03.2022 r., 11:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fasolka po bretońsku z puszki podana w garnku.
Fasolka po bretońsku z puszki
Fasolka po bretońsku z puszki to doskonała propozycja na posiłek smaczny, niezwykle odżywczy, a przy okazji bardzo szybki, ze względu na użycie już ugotowanej fasolki.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 10 min
150 kcal
Kcal w porcji
183 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Fasola konserwowa (800 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
  • Sos Worcestershire (30 ml)
  • Cukier (30 g)
  • Ocet winny (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na fasolkę po bretońsku z puszki krok po kroku

W garnku wymieszaj przecier, koncentrat, ocet, cukier, sos Worcestershire i koncentrat. Zagotuj.

Fasolkę dodaj do sosu i gotuj przez 5 minut.

Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.

Jak oceniasz przepis na fasolkę po bretońsku z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat fasolki po bretońsku z puszki

Fasolka po bretońsku z puszki to doskonała propozycja na posiłek smaczny, niezwykle odżywczy, a przy okazji bardzo szybki, ze względu na użycie już ugotowanej fasolki.

Przepis na fasolkę po bretońsku z puszki to dokonała opcja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na danie naprawdę ekspresowe, a przy tym bardzo odżywcze i zdrowe. Fasolka jest zwykle bardzo niedocenianym warzywem, które ląduje często w zupie, a jej potencjał jest naprawdę duży. Dostarcza sporo roślinnego białka, a także dużej ilości błonnika. Dzięki temu wspaniale syci, a przy okazji dba o bezpieczeństwo układu pokarmowego i krwionośnego. Danie na jej bazie to doskonały pomysł na przemycenie jej do swojego menu znacznie częściej.

Jeśli zastanawiasz się jak robić fasolkę po bretońsku z puszki, która będzie nie tylko prosta, ale też naprawdę smaczna, to ten szybki przepis sprawdzi się idealnie. Stanowi on wspaniały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad. To dobra alternatywa dla tradycyjnej fasolki po bretońsku, która zabiera sporo czasu ze względu na długotrwałe namaczanie fasoli. Ten smaczny przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciekawych smaków. Fasolkę podaje się w sosie pomidorowym, który jest równie szybki i smaczny jak ona. Całość można przygotować w kilka chwil przy pomocy niewielu składników. To danie będzie idealne na obiad, ale również na kolację. Jest wartościowe i niezwykle sycące. Można zjadać je z dodatkiem ziemniaków albo z pieczywem. Głównym składnikiem tej potrawy jest oczywiście fasola. Zwykle wykorzystuje się do tego przepisu fasolę białą, która ma delikatny smak, który wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. W tradycyjnej wersji najczęściej dodaje się do niej mięsnych dodatków, takich jak kiełbasa czy boczek, w wersji roślinnej świetnie sprawdza się w tej roli tofu, które oprócz pysznego smaku dodaje również całości więcej białka. W porównaniu do klasycznej mięsnej wersji ta jest wolna od nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na układ krwionośny.

Alergeny w fasolce po bretońsku z puszki

Lista alergenów dla fasolki po bretońsku z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze fasolki po bretońsku z puszki

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(183g)
Energia (kcal)
82.02
150.10
Białko (g)
4.24
7.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(183g)
Węglowodany (g)
15.14
27.70
Węglowodany przyswajalne (g)
11.28
20.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.86
7.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(183g)
Tłuszcz (g)
0.69
1.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.31
Tłuszcze nienasycone (g)
0.52
0.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.16
0.29
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
0.66
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(183g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.40
Witamina E (mg)
0.43
0.78
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Ryboflawina (mg)
0.04
0.07
Niacyna (mg)
0.63
1.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(183g)
Sód (mg)
354.71
649.12
Potas (mg)
375.82
687.76
Wapń (mg)
32.59
59.63
Fosfor (mg)
93.81
171.68
Magnez (mg)
29.10
53.24
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.78
3.25
Cynk (mg)
0.62
1.14
Miedź (mg)
0.19
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny fasolki po bretońsku z puszki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fasolki po bretońsku z puszki

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
800 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 800 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Sos Worcestershire
30 ml
13.00
Za 290,0 ml
Liczba opakowań 1
1.34
Za 30 ml
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Ocet winny
15 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 ml
Koszt składników
37.00