Koncentrat pomidorowy - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
koncentrat pomidorowy 50 7
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w koncentracie pomidorowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Koncentrat pomidorowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego koncentratu pomidorowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak koncentrat pomidorowy indeks glikemiczny wynosi 50, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z koncentratem pomidorowym
Pomidor, Suszone pomidory, Pomidorki koktajlowe, Sok pomidorowy, Przecier pomidorowy, Ketchup

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla koncentratu pomidorowego

Koncentrat pomidorowy
Kategoria produktu Warzywa
Cena Sprawdź cenę koncentratu pomidorowego
Kalorie Sprawdź kalorie w koncentracie pomidorowym
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 50
(niski)

Przepisy z koncentratem pomidorowym

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto