Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, cukier
To będzie niezbędne
patelnia duża, duży garnek

Fasolkę oczyść z końcówkę, umyj i pokrój na kawałki o długości 2 cm.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kabanosy pokrój na małe kawałki, a boczek w kostkę.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na niej kabanosy. Przełóż je do większego garnka.

Na tej samej patelni podsmaż boczek, po czym przełóż do garnka z kabanosami.

Na tą samą patelnię dodaj łyżkę oleju i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Przełóż do garnka z mięsem.

Dodaj oczyszczoną fasolkę, wlej 1,5 l wody. Gotuj około 15-20 minut, aż fasolka zmięknie.

W tym czasie na wcześniej używanej patelni podgrzej koncentrat pomidorowy z dwiema łyżkami wody. Dodaj cukier i smaż razem około 4 minuty.

Gdy fasolka jest już miękka, dodaj pastę pomidorową z patelni do garnka. Dodaj 3 łyżki majeranku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki, pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Gotuj razem przez 5 minut.

Jeśli sos jest za mało gęsty, przygotuj białą zasmażkę z dwóch łyżek masła i dwóch łyżek mąki. Rozpuść na patelni masło, wsyp mąkę i mieszaj. Przełóż do garnka, zanim zasmażka straci biały kolor. Wtedy podgotuj sos jeszcze 5 minut.

Fasolka szparagowa po bretońsku na czarnym talerzu ustawionym na drewnianym stole
Fasolka szparagowa po bretońsku
Koszt przygotowania dania
39.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
372 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Fasolka szparagowa po bretońsku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o fasolce szparagowej po bretońsku

Fasolka szparagowa po bretońsku to sycące danie z dodatkiem boczku i kabanosów. Całość ugotowana w słodkim, pomidorowym sosie jest niezwykle pyszna i to świetny pomysł na obiad.

Na warzywnych ryneczkach możemy spotkać fasolkę szparagową zieloną lub żółtą. Ta druga jest bogatsza w fosfor i potas, natomiast zielona ma w sobie więcej kwasu foliowego i prowitaminy A. Jest to warzywo bogate w błonnik, dzięki czemu na dłużej daje uczucie sytości. W 100 g fasolki mamy tylko 27 kcal, dlatego to idealne warzywo dla wszystkich. Jej Indeks Glikemiczny wynosi 15, więc jest również polecana dla osób chorujących na cukrzycę lub Insulinooporność.

Ze względu na swoje bogactwo w kwas foliowy polecana jest dla kobiet w ciąży lub tych, które dopiero ją planują. Wpływa również korzystnie na układ krwionośny ze względu na to, że zawiera żelazo i witaminę B6. Żelazo w fasolce jest w formie niehemowej, czyli tej trudniej przyswajalnej. Jeśli wzbogacisz danie o natkę pietruszki, czyli świetne źródło witaminy C, to żelazo to zostanie przyswojone w dużo większej ilości.

Aby wykonać przepis na fasolkę szparagową po bretońsku potrzebujesz fasolki żółtej lub zielonej, boczku, kabanosów i cebuli. Sos powstanie z koncentratu pomidorowego, cukru i przypraw. Na początku oczyść fasolkę, a na patelni podsmaż mięso i cebulę. Całość przełóż do garnka, wlej wodę i gotuj około 15-20 minut. W tym czasie na patelni przygotuj sos, dodając 2 łyżki wody. Dodaj sos z patelni do garnka i gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli chcesz by danie było gęstsze, dodaj zasmażkę z masła i mąki.

Ta dobra fasolka szparagowa w sosie nie uda się bez majeranku. Te małe, zielone listki zaliczane są do najbardziej popularnych ziół kuchni europejskiej. W polskiej kuchni najczęściej stosowany jest do zup takich jak żurek, czy barszcz czerwony, a także do mięs. Oprócz wyjątkowego aromatu ma w sobie również wiele składników odżywczych. W suszonym majeranku znaleźć można potas, żelazo, wapń, cynk czy magnez. Wskazuje się, że dzięki zawartości olejków eterycznych ma oddziaływanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Stosowany jest również w przypadku trudności z trawieniem oraz podczas wystąpienia kaszlu, kataru i bólu gardła.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki dobrze wyjaśniły jak zrobić fasolkę szparagową po bretońsku i to danie na stałe zawita w Twojej kuchni.

Wartości odżywcze fasolki szparagowej po bretońsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
186.29 kcal
372.58 kcal
Białko
9.10 g
18.21 g

Węglowodany w fasolce szparagowej po bretońsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
8.69 g
17.37 g
Węglowodany przyswajalne
6.18 g
12.36 g
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.89 g
3.77 g
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
13.15 g
26.31 g
Tłuszcze nasycone
4.49 g
8.99 g
Tłuszcze nienasycone
8.66 g
17.32 g
Tłuszcze jednonasycone
2.23 g
4.46 g
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.96 g
1.92 g
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol
9.03 mg
18.05 mg
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na fasolkę szparagową po bretońsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
22.22 µg (mcg)
44.44 µg (mcg)
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
0.56 mg
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
9.41 mg
18.83 mg
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.24 mg
0.49 mg
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.00 µg (mcg)
2.01 µg (mcg)
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.22 mg
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.17 mg
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.54 mg
3.08 mg
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
10.65 µg (mcg)
21.30 µg (mcg)
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
237.97 µg (mcg)
475.93 µg (mcg)
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na fasolkę szparagową po bretońsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
314.93 mg
629.87 mg
Potas
259.40 mg
518.81 mg
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Wapń
27.79 mg
55.57 mg
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Fosfor
62.95 mg
125.89 mg
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.09 mg
38.18 mg
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.84 mg
1.68 mg
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Cynk
0.49 mg
0.98 mg
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: kabanosy drobiowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fasolki szparagowej po bretońsku 30
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fasolce szparagowej po bretońsku

Lista alergenów dla fasolki szparagowej po bretońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na fasolkę szparagową po bretońsku

Cena przygotowania fasolki szparagowej po bretońsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
800 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
11.20
Za 800 g
Cebula
180 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Kabanosy drobiowe
300 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
18.00
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Koncentrat pomidorowy
175 g
7 łyżek
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
3.28
Za 175 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
58.00
Jak oceniasz przepis na fasolkę szparagową po bretońsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób