Fasolka po bretońsku z szybkowara
- Fasola biała jaś nasiona suche (500 g)
- Kiełbasa podwawelska (250 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Cebula (150 g)
- Czosnek (10 g)
- Koncentrat pomidorowy 3 łyżki (75 g)
- Mąka pszenna typ 500 1 łyżka (12 g)
- Masło klarowane (20 g)
Przepis na fasolkę po bretońsku z szybkowara krok po kroku
Przed przystąpieniem do zrobienia przepisu namocz fasolę 10 godzin przed gotowaniem (w zimnej wodzie).
Po 10 godzinach odlej wodę z fasoli. Dodaj ją do szybkowara i zalej świeżą, zimną wodą (około 5 cm ponad poziom fasolki).
Pokrywę szybkowara należy zamknąć. Gotuj całość około 20 minut od tej pory, gdy został osiągnięty maksymalny poziom ciśnienia.
Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojony w niewielką kostkę boczek oraz kiełbasę. Podsmaż kilka minut do zarumienienia.
W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w kostkę. Dodaj do mięsa i podsmaż parę minut.
Do mięsa i cebuli dodaj koncentrat. Wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
Zawartość patelni dodaj do ugotowanej fasolki i przypraw. Gotuj jeszcze chwilę całość.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj do niego mąkę. Podsmaż chwilę i zrób zasmażkę. Zasmażkę dodaj do fasolki i wymieszaj całość.
-
Fasola po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku z puszki
-
Fasolka po bretońsku wege
-
Wegańska fasolka po bretońsku
-
Fasolka szparagowa po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku z wolnowaru
-
Kiełbasa do fasolki po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku z kiełbasą
-
Fasolka po bretońsku z fasoli z puszki
-
Wegetariańska fasolka po bretońsku
-
Fasolka po bretońsku przepis babci
-
Fasolka po bretońsku
Więcej informacji na temat fasolki po bretońsku z szybkowara
W szybkowarze można zrobić fasolkę po bretońsku nawet dwa lub trzy razy szybciej niż gotując na w zwykłym garnku. Idealna propozycja jeśli masz bardzo mało czasu na gotowanie. Przygotuj tą pyszną fasolkę z szybkowara w niecałe 20 minut (odliczając czas moczenia fasoli). Składniki są proste i tanie, a wykonanie bardzo proste. Pyszna w smaku i szybka w wykonaniu potrawa, to świetne rozwiązanie dla osób zabieganych. Podawaj fasolkę z pieczywem.
W przepisie wykorzystano nasiona suche fasoli. Przed gotowaniem fasolę należy namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Gdy upłynie około 10 godzin wodę z moczenia należy wylać. Wymoczoną fasolkę należy umieścić w szybkowarze i zalać świeżą wodą. W zwykłym garnku fasolę, która była moczona (suche nasiona) gotuje się nawet do godziny by była miękka. Szybkowar wyróżnia się szybkością wykonania. Fasolę taką ugotujesz już w 20 minut, a więc trzy razy szybciej.
Szybkość w gotowaniu za pomocą szybkowara zawdzięcza się gotowaniu potraw pod wyższym ciśnieniem. Szybkowar wyglądem przypomina zwykły garnek z przykrywką, ale jego działanie jest wyjątkowe. Pokrywa jest specjalnie dostosowana, by znajdująca się para wewnątrz garnka obiegała wszystkie składniki. Przez to, że para nie ma jak się wydostać potrawy są gotowe o wiele szybciej. Szybkowaru można używać na kuchence gazowej, indukcyjnej lub elektrycznej. Podczas gotowania nie otwiera się szybkowara. Otwieranie go powinno być poprzedzone zmniejszeniem ciśnienia w naczyniu. Służy temu specjalny zawór.
Fasolka po bretońsku należy do potraw ciężkostrawnych. Jeśli masz problemy z tolerancją lub prawidłowym trawieniem nasion roślin strączkowych (poprzez pojawiające się bóle brzucha, gazy lub wzdęcia) dodaj do niej kminek. W obniżeniu niemiłych objawów ze strony przewodu pokarmowego należy wodę z moczenia fasoli odlać i nie gotować w niej ponownie. Te danie jest pełnowartościowe, chociaż zawiera sporą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych. Można zastąpić tłuste mięso chudym i w ten sposób obniżyć ilość niekorzystnych dla zdrowia tłuszczy.
Alergeny w fasolce po bretońsku z szybkowara
Lista alergenów dla fasolki po bretońsku z szybkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze fasolki po bretońsku z szybkowara
Ze względu na to, że fasola jest ciężkostrawna nie jest to polecana potrawa dla osób, które mają problemy po spożyciu nasion roślin strączkowych. Przepis ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.