Wegańska fasolka po bretońsku

Opublikowano: 16.11.2021 r., 18:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańska fasolka z natką
Wegańska fasolka po bretońsku
Wegańska fasolka po bretońsku to świetna opcja na naprawdę pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jest pyszna i łatwa.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
264 kcal
Kcal w porcji
333 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Fasola konserwowa - 1 puszka (400 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 1 butelka (500 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem - 1 szt (300 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 szt (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka wędzona, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na wegańską fasolkę po bretońsku krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.

Gdy będzie rumiana, dodaj również tofu i smaż przez 7 minut.

Całość zalej przecierem pomidorowym i dodaj fasolkę.

Całość duś przez 15 minut.

Na koniec dopraw solą, pieprzem, papryką, kminkiem i ziołami.

Jak oceniasz przepis na wegańską fasolkę po bretońsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat wegańskiej fasolki po bretońsku

Wegańska fasolka po bretońsku to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale smacznych przepisów. Całość można przygotować w kilka chwil przy pomocy niewielu składników. To danie będzie idealne na obiad, ale również na kolację. Jest wartościowe i niezwykle sycące. Można zjadać je z dodatkiem ziemniaków albo z pieczywem.

Przepis na wegańską fasolkę po bretońsku jest bardzo łatwy, a przy okazji pozwala na przygotowania dania zdrowego i pożywnego. Głównym składnikiem tej potrawy jest oczywiście fasola. Zwykle wykorzystuje się do tego przepisu fasolę białą, która ma delikatny smak, który wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. W tradycyjnej wersji najczęściej dodaje się do niej mięsnych dodatków, takich jak kiełbasa czy boczek, w wersji roślinnej świetnie sprawdza się w tej roli tofu, które oprócz pysznego smaku dodaje również całości więcej białka. W porównaniu do klasycznej mięsnej wersji, ta jest wolna od nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na układ krwionośny. Fasolka jest zwykle bardzo niedocenianym warzywem, które ląduje często w zupie, a jej potencjał jest naprawdę duży. Oprócz tego, że zawiera sporo białka, które w diecie roślinnej jest niezwykle ważne, to jeszcze dostarcza sporo żelaza. Oprócz tego to również świetne źródło roślinnego wapnia. Strączki wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Ze względu na wysoką podaż błonnika usprawniają pracę układu trawiennego, a także poprawiają profil lipidowy. Całość dopełnia sos pomidorowy, który ze względu na wysoką zawartość likopenu wspaniale działa na układ krwionośny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańską fasolkę po bretońsku, tak by wciąż zachwycała smakiem ten przepis będzie idealny. Kluczem jest spory dodatek wędzonej papryki, która nadaje całości wspaniałego aromatu. Do przygotowania można również użyć wędzonego tofu, które pod wpływem smażenia stanie się chrupiące i będzie smakować drobinę jak boczek. To danie idealnie sprawdzi się na obiad, ale stanowi także świetny pomysł na kolację, czy tak jak w wersji brytyjskiej na śniadanie. To dobra dawka białka i błonnika, w dodatku bez mięsa. Całość jest tak pyszna, że przypadnie do gustu nawet fanom mięsa.

Alergeny w wegańskiej fasolce po bretońsku

Lista alergenów dla wegańskiej fasolki po bretońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze wegańskiej fasolki po bretońsku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja pełna białka i żelaza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(333g)
Energia (kcal)
79.34
264.20
Białko (g)
4.11
13.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(333g)
Węglowodany (g)
8.57
28.53
Węglowodany przyswajalne (g)
6.24
20.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.32
7.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(333g)
Tłuszcz (g)
3.68
12.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.70
2.33
Tłuszcze nienasycone (g)
2.98
9.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.96
6.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
3.41
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(333g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.09
3.64
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Ryboflawina (mg)
0.05
0.17
Niacyna (mg)
0.72
2.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(333g)
Sód (mg)
141.77
472.11
Potas (mg)
306.79
1021.61
Wapń (mg)
97.99
326.31
Fosfor (mg)
73.38
244.37
Żelazo (mg)
2.42
8.05
Cynk (mg)
0.55
1.84
Miedź (mg)
0.21
0.69
Mangan (mg)
0.30
1.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiej fasolki po bretońsku 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiej fasolki po bretońsku

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
400 g
1 puszka
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
1 butelka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Tofu wzbogacane wapniem
300 g
1 szt
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 szt
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
44.50