Przepis na fasolkę po bretońsku przepis babci krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Przed gotowaniem fasolę trzeba moczyć. Zalej fasolę wodą i mocz 10 godzin w lodówce. Na drugi dzień odlej wodę i zacznij gotować fasolkę w świeżej wodzie przez około godzinę.

Razem z fasolką gotuj pokrojoną w pół plasterki marchewkę. Dodaj też po 3 sztuki liścia i ziela. Fasolka i marchewka mają być miękkie.

Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę, w ćwierć plastry kiełbasę i pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę. Podsmażaj wszystko do zarumienienia składników.

Dodaj do ugotowanej fasolki z marchewką zawartość patelni oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw wszystko. Zagotuj.

Na patelni rozgrzej masło i usmaż mąkę. Dodaj ją razem z koncentratem do całej potrawy. Wymieszaj i dopraw ostatecznie.

Gotuj aż całość się zagotuje.

Fasolka po bretońsku przepis babci
Fasolka po bretońsku przepis babci
Koszt przygotowania dania
11.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
794 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
32

Fasolka po bretońsku przepis babci - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o fasolce po bretońsku przepis babci

Dobry, aromatyczny przepis na fasolę po bretońsku z przepisu babci. W ten sposób nasze babcie przygotowywały kiedyś fasolkę po bretońsku – jak wiadomo u babci najsmaczniej. Proste przyprawy i proste składniki – tym się charakteryzuje ten przepis. W przepisie przygotowuje się zasmażkę składającą się z mąki i masła. Zasmażka zagęszcza potrawę i daje maślany smak. Jest to świetny sposób naszych babci na pyszną fasolkę po bretońsku pełną pysznego smaku. Tradycyjnie, najlepiej smakuje podawana na gorąco razem ze świeżym pieczywem.

Kuchnia polska charakteryzuje się między innymi tym, że potrawy są treściwe, wysokoenergetyczne i pełne smaku. Ważnym aspektem dla smakowitości fasolki po bretońsku jest to, by potrawa mogła postać kilka godzin. Całe danie łączy swoje smaki i aromaty. Jest o wiele bardziej smaczniejsza jeśli się przegryzie. Często mówi się, że odgrzewana lub jedzona na drugi dzień fasolka jest smaczniejsza. To właśnie dzięki temu, że wszystkie składniki się łączą i przesiąkają smakami. Bez problemu taką potrawę można zamrozić albo zawekować. Pasteryzowanie to też dobry sposób, by wydłużyć termin spożycia. Jeżeli zostaje nadmiar jedzenia można wykorzystać jedną z metod wyżej wymienionych.

Przepis jest bardzo prosty do zrobienia. Podstawą jest oczywiście namoczenie fasoli. By poprawnie namoczyć fasolę trzeba dodać suche nasiona do miski i zalać je zimną wodą. Miskę wstawia się do lodówki i przez 10 godzin moczy. Gdy minie 10 godzin fasola jest gotowa do gotowania. Z fasoli odlewa się wodę. Nie gotuje się w tej samej wodzie, w której się moczyła. Jeżeli byłaby gotowana w wodzie z moczenia, fasola jest bardziej ciężkostrawna niż gdy gotuje się w wodzie świeżej. Woda z moczenia zawiera różne związki, które odpowiadają między innymi za działanie wzdymające. Pozbywając się tej wody zmniejszamy ilość tych związków. Gotowanie fasoli także może obniżyć ciężkostrawność nasion fasoli. Jeśli przez pierwsze 10-20 minut gotujesz bez przykrycia to wtedy związki mniej korzystne dla zdrowia uciekają razem z parą. Po 10-20 minutach można gotować fasolę już pod przykryciem.

Wartości odżywcze fasolki po bretońsku przepis babci

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kalorie)
209.05 kcal
794.40 kcal
Białko
8.25 g
31.36 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w fasolce po bretońsku przepis babci

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany
13.74 g
52.21 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
6.12 g
23.25 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz
12.45 g
47.32 g
Tłuszcze nasycone
4.93 g
18.75 g
Tłuszcze nienasycone
7.52 g
28.58 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.04 g
19.16 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.13 g
8.09 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na fasolkę po bretońsku przepis babci

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tiamina
0.09 mg
0.34 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.33 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.55 mg
5.88 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.12 µg (mcg)
46.07 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na fasolkę po bretońsku przepis babci

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód
330.82 mg
1257.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
233.51 mg
887.34 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
21.35 mg
81.14 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
78.19 mg
297.13 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.04 mg
49.55 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.64 mg
2.44 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.59 mg
2.24 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.28 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fasolki po bretońsku przepis babci 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fasolce po bretońsku przepis babci

Lista alergenów dla fasolki po bretońsku przepis babci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania fasolki po bretońsku przepis babci

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
200 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Kiełbasa podwawelska
350 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 350 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
12 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 12 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
37.50
Jak oceniasz przepis na fasolkę po bretońsku przepis babci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób