Kuchnia angielska - opis, tradycyjne dania, przepisy, ciekawostki
Niegdyś Anglicy jadali zapiekane mięsa, pieczenie mięsne czy też placki pasterskie. Obecnie kuchnia angielska reprezentuje takie popularne dania jak ryba z frytkami, angielskie burgery czy typowe angielskie śniadanie. Być może dlatego brytyjskie jedzenie uchodzi za granicą Wysp Brytyjskich za niezbyt wyszukane i nieco nudne. Czy tak jest naprawdę? Przedstawiamy zasady kuchni angielskiej i przepisy na ciekawe brytyjskie potrawy i przysmaki.
Tradycyjna i nowoczesna kuchnia angielska
Kuchnia angielska - jej podstawy i typowe dania
Typowe, brytyjskie jedzenie ukształtowało się w chłodnym klimacie morskim Europy Północnej i wywodzi się zarówno z dawnej tradycji arystokratycznej, jak również z kuchni ludzi ciężko pracujących. Kuchnia angielska zalicza się do tradycji kulinarnych chłodnego klimatu Europy, gdzie pracujący ludzi muszą zjeść obfite śniadanie rano, natomiast nie jada się wieczorem.
Anglicy jedzą bogate śniadanie, składające się z wielu składników, które trzeba podsmażać w określonej kolejności. W pracy Anglicy jadają przekąski na lunch. O 17 odbywa się tzw. “herbatka o 5”, kiedy podaje się typowe potrawy obiadowe, zwykle rybę z frytkami. Zaś kolacja przybiera formę kawy lub herbaty z ciasteczkiem. Jedzenie brytyjskie zawiera głównie potrawy mięsne, mączne i ziemniaczane z niedużą ilością warzyw.
Tradycyjna kuchnia wywodzi się z arystokratycznych domów, gdzie Anglicy jadali zapiekane i pieczone mięsa, różnego rodzaju placki z mięsem, czy też mięsa w cieście. W XX wieku, w skutek kryzysów spowodowanych obu wojnami światowymi, kuchnia arystokratyczna została wyparta przez nie wyszukaną kuchnię ludową. Na to co jedzą Anglicy nałożyły się także wpływy kuchni indyjskiej i amerykańskiej. Utrwalił się wtedy zwyczaj jadania po pracy w pubach przy piwie, gdzie podaje się popularne, ludowe potrawy jak ryba z frytkami czy dania curry.
Na śniadanie Anglicy jedzą danie złożone z wielu smażonych składników, jak bekon, parówki, grzanki, jajka sadzone i fasolka w sosie pomidorowym, smażone pomidory i grzyby oraz wędliny. Do tego podaje się owsiankę, grzanki z dżemem oraz kawę i herbatę. Co ciekawe, typowe angielskie śniadanie figuruje częściej w karcie dań w hotelach, niż domach, gdzie problem z nadwagą zmusza ludzi do ograniczenia tłustych, smażonych dań. Anglicy nierzadko ograniczają się do grzanek z dżemem lub robią sobie tzw. bread pudding, czyli klasyczne francuskie grzanki.
Klasyczna kuchnia arystokratyczna zachowała się w daniach na niedzielny obiad, gdzie tradycyjnie podaje się pieczeń mięsną z ziemniakami i warzywami oraz rodzaj wytrawnych ciasteczek, czyli Yorkshire pudding. Na stołach pojawiają się także tradycyjne zapiekanki z mięsem i ziemniakami, i placki pasterskie, czyli mięso lub podroby w cieście, czy też duże pierogi nadziewane mięsem.
Potrawy typowe dla kuchni angielskiej
Popularne jedzenie brytyjskie
Potrawy i przysmaki charakterystyczne dla kuchni Wielkiej Brytanii to:
- klasyczne, angielskie śniadanie,
- ryba z frytkami,
- angielskie pikantne potrawy curry,
- tradycyjna angielska kanapka,
- apple pie, czyli tradycyjny jabłecznik,
- oponki serowe, czyli angielskie pączki,
- ciasteczka korzenne.
Klasyczne brytyjskie jedzenie, czyli ryba z frytkami, składa się z rybnego fileta w panierce smażonego na głębokim tłuszczu. Do ryby podaje się frytki skropione octem lub sosem curry oraz groszek lub puree z groszku.
Typową przekąską jest brytyjska kanapka, która wygląda zupełnie inaczej niż uboga kanapka polska. Składa się ona zwykle z 3 warstw pieczyw tostowego, między które wkłada się najróżniejsze produkty, jak pasty do chleba, warzywa, wędliny i sery. Kanapka krojona jest często w kształcie trójkąta.
Tradycyjne, brytyjskie przysmaki
Anglicy lubią także słodkie przysmaki, choć ich wybór nie jest zbyt duży. Anglicy lubują się w ciastach i ciasteczkach, czyli przysmakach mącznych i tłustych. Typowym ciastem jest angielski jabłecznik, czyli apple pie. Przybiera on formę tarty z jabłkami i charakterystyczną kratką z kruchego ciasta na wierzchu. Apple pie podaje się zwykle z lodami. Charakterystyczne dla kuchni angielskiej jest także ciasto biszkoptowe z owocami i bitą śmietaną.
Do kawy czy herbaty Anglicy podają herbatniki, kruche ciasteczka, czy też klasyczne ciasteczka korzenne. Do klasyki należy gingerbread man, czyli kruche ciasteczka korzenne w kształcie ludzika. Do tradycji należy dekorowanie ciasteczek przy pomocy lukrów i posypek, tak aby ludzik miał różne stroje.
Popularnym, angielskim daniem, które upowszechniło się także w Polsce, są oponki serowe, czyli okrągłe pączki z dziurką i bez nadzienia. Jest to łatwy do zrobienia przysmak smażony na głębokim tłuszczu.