Kuchnia angielska
-
Jajka na bekonie
Jajka na bekonie to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. …
0 + 15 min łatwy 1 -
Cottage pie
Cottage pie, czyli brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna. Jest to pyszna potrawa, która słynie z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Po polsku oznacza …
20 + 50 min średni 4 544 kcal -
Crumble
Poznaj przepis na crumble czyli owoce pod pyszną kruszonką. Nasza wersja ciasta jest ze śliwkami. Jest to szybki deser na …
25 + 35 min łatwy 10 237 kcal
Pozostałe przepisy kuchni angielskiej
-
Ryba po angielsku
Ryba po angielsku to ryba smażona w panierce z ciasta zbliżonego do ciasta naleśnikowego. Najlepsza ryba po angielsku to doskonały …
30 min łatwy 4 286 kcal -
Cielęcina po angielsku
Pyszna cielęcina po angielsku duszona w cieście. To prosty przepis na najlepsze kotleciki z cielęciny, jakie możesz zrobić na obiad. …
20 + 40 min łatwy 6 276 kcal -
Śliwki pod kruszonką
Śliwki pod kruszonką to angielski deser, który jest bardzo prosty do przygotowania. Ten deser idealnie nadaje się na podwieczorek i …
15 + 30 min łatwy 4 533 kcal -
Fish and chips
Fish and chips to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Ryba z frytkami to tradycyjne brytyjskie danie. …
20 + 30 min łatwy 4 884 kcal -
Fasolka po bretońsku z fasoli z puszki
Smaczna propozycja na fasolkę po bretońsku z puszki. Kuchnia polska nie może obejść się bez tradycyjnej, najlepszej fasolki po bretońsku. …
50 min łatwy 6 589 kcal -
Tosty z jajkiem sadzonym
Tosty z jajkiem sadzonym to idealna propozycja na śniadanie czy kolację. Chrupiące, lekko opieczone w tosterze pieczywo z towarzystwie sadzonego …
10 + 15 min łatwy 1 407 kcal
-
Gulasz angielski
Gulasz angielski to doskonała alternatywa dla kupnych konserw. Gulasz domowej produkcji zawiera mniej soli i konserwantów. Masz też wpływ na …
25 + 180 min średni 20 209 kcal -
Banoffee
Banoffee pie z kajmakiem bananami i mascarpone to jeden z tradycyjnych angielskich deserów, obecnie znany i popularny na całym świecie. …
40 min łatwy 10 667 kcal -
Ryba z frytkami
Ryba z frytkami to danie, które zaskakuje prostotą i wspaniałym smakiem. Idealnie komponuje się z zestawem surówek i idealnie sprawdzi …
20 + 20 min łatwy 4 610 kcal -
Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala uznawany jest zarówno za danie brytyjskie, jak i indyjskie. Bardzo często spotkasz go w wielu indyjskich restauracjach. …
35 min średni 6 182 kcal -
Wegetariańska fasola w sosie pomidorowym po angielsku
Z pewnością kojarzysz „angielskie śniadanie”. Pyszna i prosta wegetariańska fasola w sosie pomidorowym jest jednym ze składowych tego brytyjskiego dania. …
15 + 95 min łatwy 6 309 kcal
-
Pączki angielskie
Domowe pączki angielskie z serka homogenizowanego są szybkie (wręcz ekspresowe!) do zrobienia. Zazwyczaj składniki na te pączki można znaleźć w …
20 min łatwy 30 139 kcal -
Custard
Custard to przepyszny słodki sos, który jest niezwykle popularny głównie w kuchni angielskiej, jednak warto wykorzystać go również do typowo …
10 + 15 min łatwy 1 1976 kcal -
Tosty z pieczarkami
Tostem nazywamy kromkę pieczywa (zazwyczaj pszennego), która została podpieczona w tosterze; jest to rodzaj grzanki. Idealnie nadają się na śniadanie, …
15 + 5 min łatwy 1 465 kcal -
Jajecznica z bekonem
Jajecznica z bekonem to doskonały pomysł na śniadanie, które możesz podać dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu jajecznica doskonale smakuje …
20 min łatwy 1 1346 kcal -
Keks angielski
Łatwy i szybki przepis na angielski keks bożonarodzeniowy o rumowym smaku, który przepełniony jest bakaliami. To dobry pomysł na pyszny …
20 + 60 min łatwy 14 570 kcal -
Scones
Scones to bardzo szybkie bułeczki, które przygotowuje się bez drożdży. Te bułeczki można zjeść na ciepło i na zimno. Można …
25 + 15 min łatwy 20 116 kcal
-
Smażony bekon
Smażony bekon to doskonały pomysł na śniadanie. Możemy wykorzystać go jako dodatek do chleba. Pyszny i szybki w przygotowaniu bekon …
15 min łatwy 4 449 kcal -
Bekon po angielsku
Bekon po angielsku, który można zaliczyć do diety ketogenicznej, czyli takiej, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienną podaż węglowodanów …
20 + 20 min łatwy 2 467 kcal -
Indyk po angielsku
Oto indyk po angielsku, czyli wyśmienity, faszerowany indyk pieczony w całości. Poznaj ten prosty przepis i przygotuj go na obiad. …
25 + 240 min łatwy 12 1211 kcal -
Tosty z jajkiem i bekonem
Tosty z jajkiem i bekonem to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Pyszne tosty możemy przygotować również z serem. …
25 min łatwy 1 -
Relisz
Relisz to niezwykle aromatyczny sos ze świeżych warzyw i ziół. Idealnie sprawdza się jako ciekawy dodatek do kanapek, mięs, czy …
15 + 30 min łatwy 1 736 kcal
-
Creamy Salted Caramel Mousse
Creamy Salted Caramel Mousse to doskonały pomysł na pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na Creamy Salted Caramel …
20 min łatwy 2 653 kcal -
Eggnog
Eggnog to nic innego jak połączenie alkoholu i surowych żółtek jaj z aromatycznymi przyprawami takimi jak wanilia i cynamon. Całe …
60 + 40 min łatwy 10 93 kcal -
Mince pie
Mince pie to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasteczka dla całej rodziny. Angielskie bożonarodzeniowe słodycze z suszonymi owocami są idealne …
20 + 25 min łatwy 10 512 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal -
Muffinki z dżemem
Naszła Cię ochota na słodką przekąskę lub nadchodzi okazja, która nie obejdzie się bez słodyczy? Postaw na domowe muffinki z …
20 + 20 min łatwy 20 163 kcal -
Muffinki z serem
Naszła Cię ochota na słodką przekąskę lub nadchodzi okazja, która nie obejdzie się bez słodyczy? Postaw na domowe muffinki z …
20 + 30 min łatwy 20 133 kcal
-
Fasolka po bretońsku z wolnowaru
Fasolka po bretońsku z wolnowaru to danie, które robi się samo. Dzięki wykorzystaniu wolnowaru danie jest niesamowicie smaczne. Tak dobrej …
30 + 360 min łatwy 5 529 kcal -
Tarta dyniowa
Najlepsza tarta dyniowa na słono – z boczkiem, suszonymi pomidorami i serem feta. Na kolację to pyszna opcja. Jest to …
45 + 45 min łatwy 8 568 kcal -
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to pyszny klasyk wśród ciast. Szybkie, smaczne i dobre nie tylko na weekend. Zobacz, …
20 + 50 min łatwy 10 475 kcal -
Biszkopt lady fingers
Biszkopt ladyfingers to popularny na całym świecie deser w postaci niewielkich biszkoptowych ciasteczek. Swoim podłużnym kształtem przypomina palce, stąd jego …
20 + 15 min łatwy 10 57 kcal -
Fasolka szparagowa po bretońsku
Fasolka szparagowa po bretońsku to sycące danie z dodatkiem boczku i kabanosów. Całość ugotowana w słodkim, pomidorowym sosie jest niezwykle …
20 + 40 min łatwy 10 372 kcal -
Tort banoffee
Tort banoffee to pyszne połączenie domowego biszkoptu, z bananami, kremem na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej. Historia tego tortu …
40 + 45 min łatwy 20 264 kcal -
Muffinki z budyniem
Każdy z nas zapewne wie, czym są muffinki, ale jak przygotować je w prosty sposób? Dzisiaj przedstawię Wam przepis na …
10 + 15 min łatwy 20 157 kcal -
Koktajl z krewetek
Koktajl z krewetek, popularny szczególnie w Ameryce, podawany jako wykwintna przystawka na wszystkich imprezach, popularny w kartach restauracji, a przede …
45 + 25 min łatwy 4 -
Sos angielski
Sos angielski to smaczny i tradycyjny dodatek do mięsa. Idealnie pasuje do pieczonej wołowiny. Aby wykonać przepis na sos angielski …
10 + 20 min łatwy 1 -
Trifle
Przepis na trifle nasączone winem lub sherry znalazłam przypadkowo na internecie. Od razu postanowiłam wypróbować. Przepis oczywiście zmodyfikowałam według własnych …
60 min łatwy 6
Kuchnia angielska - co to jest?
Tradycyjna kuchnia angielska wyrosła w chłodnym, morskich klimacie północno-zachodniej Europy, gdzie dieta opiera się o mięso, dania mączne i ziemniaczane. Klimat wymaga obfitych śniadań, dlatego też ukształtowało się klasyczne, angielskie śniadanie złożone z podsmażonego bekonu, jajek i fasolki w sosie pomidorowym. Klasyczna kuchnia arystokratyczna oferująca pieczone mięsa, placki pasterskie, mięsa w cieście i zapiekanki, została w XX wieku wyparta przez popularne jedzenie brytyjskie klasy robotniczej, jak ryba z frytkami, ostre dania curry, typowe brytyjskie kanapki czy angielskie burgery.
Kuchnia angielska - opis, tradycyjne dania, przepisy, ciekawostki
Niegdyś Anglicy jadali zapiekane mięsa, pieczenie mięsne czy też placki pasterskie. Obecnie kuchnia angielska reprezentuje takie popularne dania jak ryba z frytkami, angielskie burgery czy typowe angielskie śniadanie. Być może dlatego brytyjskie jedzenie uchodzi za granicą Wysp Brytyjskich za niezbyt wyszukane i nieco nudne. Czy tak jest naprawdę? Przedstawiamy zasady kuchni angielskiej i przepisy na ciekawe brytyjskie potrawy i przysmaki.
Tradycyjna i nowoczesna kuchnia angielska
Kuchnia angielska - jej podstawy i typowe dania
Typowe, brytyjskie jedzenie ukształtowało się w chłodnym klimacie morskim Europy Północnej i wywodzi się zarówno z dawnej tradycji arystokratycznej, jak również z kuchni ludzi ciężko pracujących. Kuchnia angielska zalicza się do tradycji kulinarnych chłodnego klimatu Europy, gdzie pracujący ludzi muszą zjeść obfite śniadanie rano, natomiast nie jada się wieczorem.
Anglicy jedzą bogate śniadanie, składające się z wielu składników, które trzeba podsmażać w określonej kolejności. W pracy Anglicy jadają przekąski na lunch. O 17 odbywa się tzw. “herbatka o 5”, kiedy podaje się typowe potrawy obiadowe, zwykle rybę z frytkami. Zaś kolacja przybiera formę kawy lub herbaty z ciasteczkiem. Jedzenie brytyjskie zawiera głównie potrawy mięsne, mączne i ziemniaczane z niedużą ilością warzyw.
Tradycyjna kuchnia wywodzi się z arystokratycznych domów, gdzie Anglicy jadali zapiekane i pieczone mięsa, różnego rodzaju placki z mięsem, czy też mięsa w cieście. W XX wieku, w skutek kryzysów spowodowanych obu wojnami światowymi, kuchnia arystokratyczna została wyparta przez nie wyszukaną kuchnię ludową. Na to co jedzą Anglicy nałożyły się także wpływy kuchni indyjskiej i amerykańskiej. Utrwalił się wtedy zwyczaj jadania po pracy w pubach przy piwie, gdzie podaje się popularne, ludowe potrawy jak ryba z frytkami czy dania curry.
Na śniadanie Anglicy jedzą danie złożone z wielu smażonych składników, jak bekon, parówki, grzanki, jajka sadzone i fasolka w sosie pomidorowym, smażone pomidory i grzyby oraz wędliny. Do tego podaje się owsiankę, grzanki z dżemem oraz kawę i herbatę. Co ciekawe, typowe angielskie śniadanie figuruje częściej w karcie dań w hotelach, niż domach, gdzie problem z nadwagą zmusza ludzi do ograniczenia tłustych, smażonych dań. Anglicy nierzadko ograniczają się do grzanek z dżemem lub robią sobie tzw. bread pudding, czyli klasyczne francuskie grzanki.
Klasyczna kuchnia arystokratyczna zachowała się w daniach na niedzielny obiad, gdzie tradycyjnie podaje się pieczeń mięsną z ziemniakami i warzywami oraz rodzaj wytrawnych ciasteczek, czyli Yorkshire pudding. Na stołach pojawiają się także tradycyjne zapiekanki z mięsem i ziemniakami, i placki pasterskie, czyli mięso lub podroby w cieście, czy też duże pierogi nadziewane mięsem.
Potrawy typowe dla kuchni angielskiej
Popularne jedzenie brytyjskie
Potrawy i przysmaki charakterystyczne dla kuchni Wielkiej Brytanii to:
- klasyczne, angielskie śniadanie,
- ryba z frytkami,
- angielskie pikantne potrawy curry,
- tradycyjna angielska kanapka,
- apple pie, czyli tradycyjny jabłecznik,
- oponki serowe, czyli angielskie pączki,
- ciasteczka korzenne.
Klasyczne brytyjskie jedzenie, czyli ryba z frytkami, składa się z rybnego fileta w panierce smażonego na głębokim tłuszczu. Do ryby podaje się frytki skropione octem lub sosem curry oraz groszek lub puree z groszku.
Typową przekąską jest brytyjska kanapka, która wygląda zupełnie inaczej niż uboga kanapka polska. Składa się ona zwykle z 3 warstw pieczyw tostowego, między które wkłada się najróżniejsze produkty, jak pasty do chleba, warzywa, wędliny i sery. Kanapka krojona jest często w kształcie trójkąta.
Tradycyjne, brytyjskie przysmaki
Anglicy lubią także słodkie przysmaki, choć ich wybór nie jest zbyt duży. Anglicy lubują się w ciastach i ciasteczkach, czyli przysmakach mącznych i tłustych. Typowym ciastem jest angielski jabłecznik, czyli apple pie. Przybiera on formę tarty z jabłkami i charakterystyczną kratką z kruchego ciasta na wierzchu. Apple pie podaje się zwykle z lodami. Charakterystyczne dla kuchni angielskiej jest także ciasto biszkoptowe z owocami i bitą śmietaną.
Do kawy czy herbaty Anglicy podają herbatniki, kruche ciasteczka, czy też klasyczne ciasteczka korzenne. Do klasyki należy gingerbread man, czyli kruche ciasteczka korzenne w kształcie ludzika. Do tradycji należy dekorowanie ciasteczek przy pomocy lukrów i posypek, tak aby ludzik miał różne stroje.
Popularnym, angielskim daniem, które upowszechniło się także w Polsce, są oponki serowe, czyli okrągłe pączki z dziurką i bez nadzienia. Jest to łatwy do zrobienia przysmak smażony na głębokim tłuszczu.