Przepis na wegański omlet krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała

Wszystkie składniki włóż do miski.

Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Usmaż omlet z dwóch stron, podawaj z ulubionymi dodatkami.

omlet na białym talerzu z pomidorem
Wegański omlet
Koszt przygotowania dania
4.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
329 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Wegański omlet - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wegańskim omlecie

Jeśli myślisz, że omlet musi być z jajek, a osoby na diecie roślinnej mogą o nim zapomnieć. Nic bardziej mylnego. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na wegański omlet.

Większość z nas kojarzy omlet jako kilka roztrzepanych jajek z przyprawami, usmażonymi na patelni, który jest podawany z wytrawnymi dodatkami np. pomidorkami koktajlowymi i rukolą.

Wcale tak nie musi być, omlet to także idealny pomysł na śniadanie dla wszystkich wegan, czyli osób które w swojej codziennej diecie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, do których zaliczają się główne składniki tradycyjnego omleta czyli jajka i mleko.

Dodatkowo wielu z nas omlet kojarzy się z propozycją raczej wytrawnego śniadania. JA dzisiaj przedstawię Was przepis na wegański omlet i to na słodko.

Zatem jak zrobić wegański omlet?

Idealny wegański omlet zrobisz z tofu, które każdy wegan i wegetarian ma w swojej lodówce, z mąki z ciecierzycy i jednego banana. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj, dodaj odrobinę wody lub napoju roślinnego i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Upiecz omlet na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego i usmaż na złocisty kolor. Przełóż na talerz i podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami na słodko. Skoro jesteśmy w tematyce wegańskiej postawmy na jogurt roślinny, śmiało możesz dodać ulubione owoce. Będzie to idealna śniadaniowa propozycja dla dzieci i dorosłych. Jeśli na śniadanie wolisz bardziej wytrawne propozycje zamiast banana dodaj całą kostkę tofu i napój sojowy zamiast migdałowego, nie wniesie on tak słodkiego posmaku. Taki pyszny wegański omlet na wytrawnie możesz podawać z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół, rukolą i wegańskim serem. Nie ważne, na którą wersję się zdecydujesz każda będzie niesamowicie pyszna i każdą Wam serdecznie polecam. Omlet to zawsze idealne rozwiązanie na szybkie, pyszne i pożywne śniadanie, które zapewni Ci energię na cały dzień. Ale nie tylko, omlet idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska w ciągu dnia lub kolacja. Omlet przygotowany dzień wcześniej będzie tak samo smaczny następnego dnia, także śmiało możesz go w prosty sposób zapakować i zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnię.

Wartości odżywcze wegańskiego omleta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
131.61 kcal
329.02 kcal
Białko
7.39 g
18.47 g

Węglowodany w wegańskim omlecie

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
19.69 g
49.23 g
Węglowodany przyswajalne
16.74 g
41.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.95 g
7.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
3.08 g
7.69 g
Tłuszcze nasycone
0.86 g
2.15 g
Tłuszcze nienasycone
2.22 g
5.54 g
Tłuszcze jednonasycone
0.65 g
1.62 g
Tłuszcze wielonasycone
1.57 g
3.92 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na wegański omlet

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.24 mg
0.59 mg
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Witamina C
3.14 mg
7.85 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Witamina E
0.18 mg
0.46 mg
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.31 mg
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.69 mg
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Niacyna
0.50 mg
1.24 mg
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Foliany
90.00 µg (mcg)
225.00 µg (mcg)
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegański omlet

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
17.46 mg
43.66 mg
Potas
317.82 mg
794.55 mg
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Wapń
122.32 mg
305.80 mg
Fosfor
95.82 mg
239.55 mg
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Magnez
48.93 mg
122.32 mg
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Żelazo
3.31 mg
8.28 mg
Cynk
0.81 mg
2.03 mg
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Miedź
0.25 mg
0.63 mg
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Mangan
0.58 mg
1.45 mg
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego omleta 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskim omlecie

Lista alergenów dla wegańskiego omleta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Napój sojowy (mleko sojowe)

Cena przygotowania wegańskiego omleta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka z ciecierzycy
50 g
5 łyżek
7.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 50 g
Tofu wzbogacane wapniem
90 g
1/2 kostki
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 90 g
Banan
100 g
1 sztuka
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Napój sojowy (mleko sojowe)
40 ml
9.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 40 ml
Koszt składników
22.80
Jak oceniasz przepis na wegański omlet
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób