Przepis na wegański omlet krok po kroku
- Mąka z ciecierzycy 50 g 5 łyżek
- Tofu wzbogacane wapniem 90 g 1/2 kostki
- Banan 100 g 1 sztuka
- Napój sojowy (mleko sojowe) 40 ml
Wszystkie składniki włóż do miski.
Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Usmaż omlet z dwóch stron, podawaj z ulubionymi dodatkami.
Często zadawane pytania
-
Zupa ogórkowa
-
Ośmiornica
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Strogonow wieprzowy
-
Cynaderka
-
Flaczki
-
Pieczona gęś
-
Pilaw
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Pyzy ziemniaczane
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Szponder wołowy
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Frytki stekowe
-
Pierogi bezglutenowe
-
Pularda
-
Obiad bezglutenowy

(liczba kalorii)
Wegański omlet - cechy przepisu
Więcej o wegańskim omlecie
Jeśli myślisz, że omlet musi być z jajek, a osoby na diecie roślinnej mogą o nim zapomnieć. Nic bardziej mylnego. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na wegański omlet.
Większość z nas kojarzy omlet jako kilka roztrzepanych jajek z przyprawami, usmażonymi na patelni, który jest podawany z wytrawnymi dodatkami np. pomidorkami koktajlowymi i rukolą.
Wcale tak nie musi być, omlet to także idealny pomysł na śniadanie dla wszystkich wegan, czyli osób które w swojej codziennej diecie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, do których zaliczają się główne składniki tradycyjnego omleta czyli jajka i mleko.
Dodatkowo wielu z nas omlet kojarzy się z propozycją raczej wytrawnego śniadania. JA dzisiaj przedstawię Was przepis na wegański omlet i to na słodko.
Zatem jak zrobić wegański omlet?
Idealny wegański omlet zrobisz z tofu, które każdy wegan i wegetarian ma w swojej lodówce, z mąki z ciecierzycy i jednego banana. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj, dodaj odrobinę wody lub napoju roślinnego i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Upiecz omlet na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego i usmaż na złocisty kolor. Przełóż na talerz i podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami na słodko. Skoro jesteśmy w tematyce wegańskiej postawmy na jogurt roślinny, śmiało możesz dodać ulubione owoce. Będzie to idealna śniadaniowa propozycja dla dzieci i dorosłych. Jeśli na śniadanie wolisz bardziej wytrawne propozycje zamiast banana dodaj całą kostkę tofu i napój sojowy zamiast migdałowego, nie wniesie on tak słodkiego posmaku. Taki pyszny wegański omlet na wytrawnie możesz podawać z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół, rukolą i wegańskim serem. Nie ważne, na którą wersję się zdecydujesz każda będzie niesamowicie pyszna i każdą Wam serdecznie polecam. Omlet to zawsze idealne rozwiązanie na szybkie, pyszne i pożywne śniadanie, które zapewni Ci energię na cały dzień. Ale nie tylko, omlet idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska w ciągu dnia lub kolacja. Omlet przygotowany dzień wcześniej będzie tak samo smaczny następnego dnia, także śmiało możesz go w prosty sposób zapakować i zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnię.
Wartości odżywcze wegańskiego omleta
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w wegańskim omlecie
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na wegański omlet
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na wegański omlet
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wegańskim omlecie
Lista alergenów dla wegańskiego omleta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- Napój sojowy (mleko sojowe)