Zupa ogórkowa

Opublikowano: 10.02.2022 r., 12:49 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa ogórkowa podana w niebieskiej miseczce
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa to klasyczna, tradycyjna zupa kuchni polskiej. Ta pyszna zupa z ogórków kiszonych to danie, które swoim smakiem zabierze Cię do czasów dzieciństwa.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 240 min
387 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Szyjka indycza 1 sztuka (150 g)
  • Skrzydełko indyka 1 sztuka (580 g)
  • Seler korzeniowy 1/2 sztuki (150 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (80 g)
  • Marchewka 2 sztuki (90 g)
  • Por biała część (50 g)
  • Ogórki kiszone ok. 10 sztuk (450 g)
  • Ziemniaki średnie 3 sztuki (280 g)
  • Śmietana 18% 1 opakowanie (200 g)
  • Koperek 2 łyżki (20 g)
  • Suszone grzyby 2 sztuki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
duży garnek, tarka, łyżka cedzakowa

Przepis na zupę ogórkową krok po kroku

Marchewkę, selera i pietruszkę umyj, obierz i pokrój na duże kawałki. Pora również umyj i przekrój wzdłuż na pół.

Szyjkę i skrzydło z indyka umyj i umieść w dużym garnku.

Przygotowane warzywa i suszone grzyby dodaj do mięsa. Następnie dorzuć przyprawy: 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu ziarnistego i łyżeczkę soli.

Wlej 1300 ml wody do garnka. Zakryj pokrywką. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 1,5 godziny na małym ogniu.

W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki kiszone. A ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i umieść w misce z wodą by nie ściemniały.

Gdy bulion jest gotowy, wyciągnij z niego wszystko za pomocą łyżki cedzakowej do osobnego naczynia.

Garnek z bulionem postaw na kuchence. Dodaj do niego pokrojone, odcedzone ziemniaki i gotuj około 15 minut.

W tym czasie marchewkę pokrój na małe kawałki. Obierz mięso od kości i podziel na mniejsze kawałki.

Dodaj teraz ogórki kiszone i gotuj jeszcze 10 minut na małej mocy palnika.

Teraz dodaj przygotowane mięso i marchewki do zupy.

Do wysokiego naczynia wlej śmietanę i dodaj łyżkę samego bulionu. Dokładnie wymieszaj by zahartować śmietanę. Następnie wlej ją do zupy i wymieszaj.

Przed podaniem posyp zupę dodatkowo koperkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę ogórkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat zupy ogórkowej

Zupa ogórkowa to klasyczna, tradycyjna zupa kuchni polskiej. Ta pyszna zupa z ogórków kiszonych to danie, które swoim smakiem zabierze Cię do czasów dzieciństwa.

Zupa ogórkowa jest potrawą kuchni polskiej, którą tradycyjnie przygotowuje się na wywarze mięsnym lub warzywnym. Charakterystyczny smak uzyskuje ona poprzez dodanie startych na tarce kiszonych ogórków lub przecieru ogórkowego. Nieodłącznym elementem zupy ogórkowej są również ziemniaki. W Rosji możemy spotkać zupę ogórkową pod nazwą „razsolnik”. W niej znajdziemy dodatkowo szczaw, a gotuje się ją na nerkach cielęcych lub kurzych podrobach.

Zupa ogórkowa to danie, z którym mam pewne zabawne wspomnienie. To była pierwsza w życiu zupa, którą chciałam przygotować samodzielnie. Po otrzymanych od mojej Babci instrukcjach wstawiłam wodę z mięsem i warzywami na gaz. Nastawiłam również minutnik na 1,5 godziny i zajęłam się innymi rzeczami. Wtedy nie wiedziałam jeszcze, że moc ognia ma znaczenie i od czasu do czasu warto zajrzeć do garnka i ewentualnie dolać ubywającego płynu. I tym sposobem nie było zupy na obiad, bo cała woda wyparowała, a wszystkie składniki się spaliły. Od tego momentu już wiedziałam jak poprawnie zrobić to danie i dziś mogę przekazać Wam mój sprawdzony i prosty przepis na zupę ogórkową, którą często przygotowuje.

Jeśli chcecie dodatkowo wzbogacić smak zupy, możecie starte ogórki kiszone podsmażyć na łyżce masła. Wtedy zupa staje się jeszcze smaczniejsza.

Jeżeli nie używacie w swojej kuchni mięsa i zastanawiacie się jak ugotować zupę ogórkową na bulionie warzywnym to tutaj również mam rozwiązanie. Na początku potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny ziarnisty. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Składniki wyciągnij z bulionu i dodaj ziemniaki, a po 15 minutach starte ogórki i pokrojone warzywa.

W obu wersjach będzie to naprawdę bardzo dobra w smaku domowa zupa przypominająca smak dzieciństwa.

Alergeny w zupie ogórkowej

Lista alergenów dla zupy ogórkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy ogórkowej

na 100g gotowej potrawy

Ogórki kiszone to źródło probiotyków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
110.67
387.36
Białko (g)
8.30
29.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
5.80
20.29
Węglowodany przyswajalne (g)
4.60
16.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
4.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
5.99
20.97
Tłuszcze nasycone (g)
3.20
11.20
Tłuszcze nienasycone (g)
2.79
9.76
Brak danych dla: szyjka indycza.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.86
6.52
Brak danych dla: szyjka indycza.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
3.25
Brak danych dla: szyjka indycza.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.44
89.03
Brak danych dla: szyjka indycza.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
57.31
200.59
Witamina B6 (mg)
0.22
0.77
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.82
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.60
19.60
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.08
Brak danych dla: skrzydełko indyka, suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
0.75
Brak danych dla: skrzydełko indyka, koperek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.59
44.07
Tiamina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.97
6.90
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.34
43.21
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
406.50
1422.73
Brak danych dla: skrzydełko indyka, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
336.61
1178.12
Potas (mg)
212.65
744.28
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.02
101.58
Fosfor (mg)
91.90
321.64
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.51
57.80
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
3.14
Cynk (mg)
0.87
3.05
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ogórkowej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy ogórkowej

Koszt składników
60.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szyjka indycza
150 g
1 sztuka
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.88
Za 150 g
Skrzydełko indyka
580 g
1 sztuka
12.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
9.94
Za 580 g
Seler korzeniowy
150 g
1/2 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Por
50 g
biała część
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Ogórki kiszone
450 g
ok. 10 sztuk
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 450 g
Ziemniaki średnie
280 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 280 g
Śmietana 18%
200 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koperek
20 g
2 łyżki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Suszone grzyby
10 g
2 sztuki
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 10 g
Koszt składników
60.20