Przepis na koftę krok po kroku

Składniki
  • Mięso mielone wołowe 500 g
  • Cebula 105 g 1 sztuka
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, imbir mielony, papryka ostra, czosnek, kmin rzymski
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, wykałaczki

Cebulę i pół pęczka natki pietruszki drobno posiekaj.

Dodaj do mięsa cebulę, natkę, 0,5 łyżeczki soli, papryki słodkiej i ostrej, kminu, imbiru, czosnku oraz 0,25 łyżeczki pieprzu.

Mięso dokładnie wymieszaj z dodatkami.

Z mięsa formuj kulki i nadziewaj je na wykałaczki. Po nadzianiu dociśnij mięso i uformuj wałek.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kofty i piecz 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

4 kofty na białym talerzu z ryżem i natką pietruszki.
kofta
Koszt przygotowania dania
14.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
158 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Kofta - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kofcie

Kofta to bardzo proste danie na grilla, które składa się z mięsa mielonego. Do jej przyrządzenia można wykorzystać właśnie grill albo skorzystać z piekarnika.

Kofty przyrządza się w wielu krajach i na wiele sposobów. Ten przepis na koftę jest podstawowym przepisem, z samego mięsa z przyprawami, ale możesz także zrobić kofty z dodatkiem kaszy, żółtego sera, ryżu, warzyw i używając różnych rodzajów mięsa mielonego.

Jak zrobić koftę?

Zaczynamy od wybrania mięsa mielonego. Najczęściej kofty robi się z baraniny, jagnięciny lub z wołowiny, ale można też spotkać drobiowe kofty. Ze względu na to, że spośród tych mięs najłatwiej dostać wołowinę, to właśnie ją wykorzystałam w przepisie. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, i przyprawy. Dostępna w niektórych sklepach przyprawa do kofty to gotowa mieszanka przypraw, zwykle w tureckiej wersji. Według mnie lepiej samodzielnie doprawić mięso, ponieważ wtedy dostosujesz smak do swojego gustu. Do doprawienia używam czosnku, imbiru, słodkiej i ostrej papryki, kminu rzymskiego, soli i pieprzu. Mięso dokładnie mieszamy z dodatkami. Następnie mięso formujemy w kulki i nadziewamy na wykałaczkę, pozostawiając kilkucentymetrowy odstęp od brzegu. Przed nadziewaniem mięsa na wykałaczki, możemy namoczyć patyczki w wodzie, aby podczas pieczenia nie zaczęły się palić. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i kofty. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza, przez około 15-20 minut.

Upieczone kofty możesz podawać z sosem tzatziki, kaszą lub ziemniakami i świeżymi, lub grillowanymi warzywami. Świetnie pasuje do nich, na przykład sałatka grecka. Ciekawym sposobem podania jest używanie kofty jako zamiennik klasycznego mięsa w kebabie. Możesz w ten sposób podawać kofty w trakcie grilla. Wystarczy upiec pitę, na przykład z tego przepisu, włożyć w nią warzywa, koftę i polać sosem. W ten sposób przygotujesz pysznego, domowego kofta kebaba, który zachwyci Twoją rodzinę i gości.

Wartości odżywcze kofty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (75g)
Energia (kalorie)
211.07 kcal
158.31 kcal
Białko
14.60 g
10.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (75g)
Tłuszcz
15.78 g
11.83 g
Tłuszcze nasycone
8.34 g
6.26 g
Tłuszcze nienasycone
7.43 g
5.58 g
Tłuszcze jednonasycone
7.01 g
5.26 g
Tłuszcze wielonasycone
0.42 g
0.32 g

Witaminy w przepisie na koftę

Na 100g
Na porcję (75g)
Witamina B6
0.29 mg
0.22 mg
Witamina E
0.14 mg
0.11 mg
Tiamina
0.04 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.10 mg
Niacyna
3.58 mg
2.69 mg
Foliany
9.08 µg (mcg)
6.81 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na koftę

Na 100g
Na porcję (75g)
Sód
55.24 mg
41.43 mg
Potas
251.79 mg
188.84 mg
Wapń
18.04 mg
13.53 mg
Fosfor
137.26 mg
102.95 mg
Magnez
15.79 mg
11.84 mg
Żelazo
1.66 mg
1.25 mg
Cynk
3.53 mg
2.64 mg
Miedź
0.06 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kofty 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kofcie

Lista alergenów dla kofty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, imbir mielony, papryka ostra, czosnek, kmin rzymski.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na koftę

Cena przygotowania kofty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Liczba porcji:
Razem
25.00
Łączny koszt
14.06
Jak oceniasz przepis na koftę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób