Kofta

Opublikowano: 26.06.2021 r., 15:21 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
4 kofty na białym talerzu z ryżem i natką pietruszki.
Kofta
Kofta to mięso mielone z przyprawami na patyku. Można je upiec na grillu lub w piekarniku. Świetnie smakuje podana w towarzystwie sosu tzatziki lub sałatki greckiej.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Grillowanie 20 min
158 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Cebula 1 sztuka (105 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, imbir mielony, papryka ostra, czosnek, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, wykałaczki

Przepis na koftę krok po kroku

Cebulę i pół pęczka natki pietruszki drobno posiekaj.

Dodaj do mięsa cebulę, natkę, 0,5 łyżeczki soli, papryki słodkiej i ostrej, kminu, imbiru, czosnku oraz 0,25 łyżeczki pieprzu.

Mięso dokładnie wymieszaj z dodatkami.

Z mięsa formuj kulki i nadziewaj je na wykałaczki. Po nadzianiu dociśnij mięso i uformuj wałek.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kofty i piecz 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Jak oceniasz przepis na koftę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat kofty

Kofta to bardzo proste danie na grilla, które składa się z mięsa mielonego. Do jej przyrządzenia można wykorzystać właśnie grill albo skorzystać z piekarnika.

Kofty przyrządza się w wielu krajach i na wiele sposobów. Ten przepis na koftę jest podstawowym przepisem, z samego mięsa z przyprawami, ale możesz także zrobić kofty z dodatkiem kaszy, żółtego sera, ryżu, warzyw i używając różnych rodzajów mięsa mielonego.

Jak zrobić koftę?

Zaczynamy od wybrania mięsa mielonego. Najczęściej kofty robi się z baraniny, jagnięciny lub z wołowiny, ale można też spotkać drobiowe kofty. Ze względu na to, że spośród tych mięs najłatwiej dostać wołowinę, to właśnie ją wykorzystałam w przepisie. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, i przyprawy. Dostępna w niektórych sklepach przyprawa do kofty to gotowa mieszanka przypraw, zwykle w tureckiej wersji. Według mnie lepiej samodzielnie doprawić mięso, ponieważ wtedy dostosujesz smak do swojego gustu. Do doprawienia używam czosnku, imbiru, słodkiej i ostrej papryki, kminu rzymskiego, soli i pieprzu. Mięso dokładnie mieszamy z dodatkami. Następnie mięso formujemy w kulki i nadziewamy na wykałaczkę, pozostawiając kilkucentymetrowy odstęp od brzegu. Przed nadziewaniem mięsa na wykałaczki, możemy namoczyć patyczki w wodzie, aby podczas pieczenia nie zaczęły się palić. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i kofty. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza, przez około 15-20 minut.

Upieczone kofty możesz podawać z sosem tzatziki, kaszą lub ziemniakami i świeżymi, lub grillowanymi warzywami. Świetnie pasuje do nich, na przykład sałatka grecka. Ciekawym sposobem podania jest używanie kofty jako zamiennik klasycznego mięsa w kebabie. Możesz w ten sposób podawać kofty w trakcie grilla. Wystarczy upiec pitę, na przykład z tego przepisu, włożyć w nią warzywa, koftę i polać sosem. W ten sposób przygotujesz pysznego, domowego kofta kebaba, który zachwyci Twoją rodzinę i gości.

Alergeny w kofcie

Lista alergenów dla kofty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na koftę

Wartości odżywcze kofty

na 100g gotowej potrawy

Kofty mogą być spożywane przez osoby na diecie bezglutenowej oraz o niskim indeksie glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
211.07
158.31
Białko (g)
14.60
10.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
1.62
1.22
Węglowodany przyswajalne (g)
1.33
0.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
15.78
11.83
Tłuszcze nasycone (g)
8.34
6.26
Tłuszcze nienasycone (g)
7.43
5.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.01
5.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
0.32
Cholesterol (mg)
58.68
44.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A (µg (mcg))
3.31
2.48
Witamina B6 (mg)
0.29
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
1.78
1.33
Witamina C (mg)
1.28
0.96
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.06
Witamina E (mg)
0.14
0.11
Retinol (µg (mcg))
3.31
2.48
Tiamina (mg)
0.04
0.03
Ryboflawina (mg)
0.13
0.10
Niacyna (mg)
3.58
2.69
Foliany (µg (mcg))
9.08
6.81
Beta karoten (µg (mcg))
0.17
0.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
55.24
41.43
Potas (mg)
251.79
188.84
Wapń (mg)
18.04
13.53
Fosfor (mg)
137.26
102.95
Magnez (mg)
15.79
11.84
Żelazo (mg)
1.66
1.25
Cynk (mg)
3.53
2.64
Miedź (mg)
0.06
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny kofty 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kofty

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Koszt składników
25.00