Icli kofte
- Kasza bulgur (300 g)
- Kasza manna (130 g)
- Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (200 g)
- Mięso mielone wołowe (600 g)
- Cebula 2 duże sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy do smażenia (500 ml)
- Koncentrat pomidorowy (30 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na icli kofte krok po kroku
Ugotuj w osolonej wodzie kaszę bulgur, pod koniec gotowania dodaj do niej kaszę mannę i gotuj razem.
Wystudź masę i wymieszaj z jajkiem i mąką pszenną, dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką.
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj mięso wołowe, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i paprykę słodką oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
Podziel ciasto na 16 równych części.
Ciasto rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek wyłóż farsz.
Formuj ciasto w kształt owalny.
Rozgrzej dużą ilość oleju na patelni i usmaż kofty.
Więcej informacji na temat icli kofte
Icli kofte to popularna w Turcji tamtejsza potrawa. Przygotowuje się ją na bazie ciasta z kaszy bulgur, które faszeruje się mielonym mięsem. Przepis na icli kofte jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego orientalnego dania potrzebne Ci będą następujące składniki: kasza bulgur, kasza manna, jajka, mąka pszenna, mięso mielone wołowe, cebula, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, natka pietruszki, olej rzepakowy, przecier pomidorowy, sól, pieprz.
Jak zrobić icli kofte? Ugotuj w osolonej wodzie kaszę bulgur, pod koniec gotowania dodaj do niej kaszę mannę i gotuj razem. Wystudź masę i wymieszaj z jajkiem i mąką pszenną, dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso wołowe, sól, pieprz i paprykę słodką oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Podziel ciasto na 16 równych części. Ciasto rozpłaszcz w palcach i na jego środek wyłóż farsz. Formuj ciasto w kształt owalny. Rozgrzej dużą ilość oleju na patelni i usmaż kofty.
Kasza manna zwana inaczej semoliną jest wytwarzana z ziaren pszenicy. Może stanowić bazę do deserów i ciast oraz jako składnik nadający konsystencji w daniach wytrawnych. Kasz manna ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Mięso wołowe jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso zawiera także sód, potas oraz dużą ilość żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty. Niedobory żelaza mogą powodować wystąpienie anemii. Kobiety są bardziej narażone na jej wystąpienie, dlatego powinny zwracać szczególną uwagę na jego podaż w diecie.
Podsumowując pyszne Tureckie kofty są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Kofty można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez 1-2 dni. Wystarczy je tylko usmażyć przed podaniem i cieszyć się pysznym ciepłym posiłkiem.
Alergeny w icli kofte
Lista alergenów dla icli kofte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kasza bulgur
- Kasza manna
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze icli kofte
Icli kofte to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Smażone kofty są jednak dość kaloryczne, dlatego powinny dania unikać osoby na diecie redukcyjnej. Danie jest także bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.