Przepis na icli kofte krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Ugotuj w osolonej wodzie kaszę bulgur, pod koniec gotowania dodaj do niej kaszę mannę i gotuj razem.

Wystudź masę i wymieszaj z jajkiem i mąką pszenną, dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj mięso wołowe, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i paprykę słodką oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.

Podziel ciasto na 16 równych części.

Ciasto rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek wyłóż farsz.

Formuj ciasto w kształt owalny.

Rozgrzej dużą ilość oleju na patelni i usmaż kofty.

Icli kofte podane na półmisku. W oddali stoją miseczki z sosami, przyprawami oraz leżą surowe warzywa.
Icli kofte
Koszt przygotowania dania
28.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1022 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
59

Icli kofte - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o icli kofte

Icli kofte to popularna w Turcji tamtejsza potrawa. Przygotowuje się ją na bazie ciasta z kaszy bulgur, które faszeruje się mielonym mięsem. Przepis na icli kofte jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego orientalnego dania potrzebne Ci będą następujące składniki: kasza bulgur, kasza manna, jajka, mąka pszenna, mięso mielone wołowe, cebula, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, natka pietruszki, olej rzepakowy, przecier pomidorowy, sól, pieprz.

Jak zrobić icli kofte? Ugotuj w osolonej wodzie kaszę bulgur, pod koniec gotowania dodaj do niej kaszę mannę i gotuj razem. Wystudź masę i wymieszaj z jajkiem i mąką pszenną, dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso wołowe, sól, pieprz i paprykę słodką oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Podziel ciasto na 16 równych części. Ciasto rozpłaszcz w palcach i na jego środek wyłóż farsz. Formuj ciasto w kształt owalny. Rozgrzej dużą ilość oleju na patelni i usmaż kofty.

Kasza manna zwana inaczej semoliną jest wytwarzana z ziaren pszenicy. Może stanowić bazę do deserów i ciast oraz jako składnik nadający konsystencji w daniach wytrawnych. Kasz manna ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Mięso wołowe jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso zawiera także sód, potas oraz dużą ilość żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty. Niedobory żelaza mogą powodować wystąpienie anemii. Kobiety są bardziej narażone na jej wystąpienie, dlatego powinny zwracać szczególną uwagę na jego podaż w diecie.

Podsumowując pyszne Tureckie kofty są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Kofty można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez 1-2 dni. Wystarczy je tylko usmażyć przed podaniem i cieszyć się pysznym ciepłym posiłkiem.

Wartości odżywcze icli kofte

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
408.88 kcal
1022.21 kcal
Białko
9.85 g
24.63 g

Węglowodany w icli kofte

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
23.82 g
59.54 g
Węglowodany przyswajalne
21.54 g
53.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.28 g
5.70 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
30.62 g
76.56 g
Tłuszcze nasycone
5.11 g
12.78 g
Tłuszcze nienasycone
25.51 g
63.77 g
Tłuszcze jednonasycone
18.63 g
46.57 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
6.88 g
17.20 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
40.35 mg
100.87 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na icli kofte

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.18 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.89 mg
7.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
28.98 µg (mcg)
72.45 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na icli kofte

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
30.73 mg
76.84 mg
Potas
198.87 mg
497.17 mg
Wapń
18.62 mg
46.56 mg
Fosfor
124.90 mg
312.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
37.33 mg
93.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.70 mg
4.24 mg
Cynk
1.77 mg
4.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny icli kofte 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w icli kofte

Lista alergenów dla icli kofte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza bulgur
    • Kasza manna
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania icli kofte

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza bulgur
300 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 g
Kasza manna
130 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.52
Za 130 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mięso mielone wołowe
600 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.50
Za 600 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koncentrat pomidorowy
30 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na icli kofte
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób