Kofta serowa
- Pomidory w puszce - 2 puszki (800 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Ser twarogowy tłusty - typu włoskiego, np. Capri (400 g)
- Mąka orkiszowa - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Koperek (30 g)
Przepis na koftę serową krok po kroku
Na patelni rozgrzej połowę oliwy i podsmaż na niej jedną łyżeczkę papryki słodkiej oraz jedną łyżeczkę kolendry mielonej.
Następnie do przypraw dodaj pomidory oraz cukier, składniki wymieszaj i zagotuj. Sos odparuj, aby był dość gęsty.
Do śmietanki dodaj odrobinę gorącego sosu, wymieszać dokładnie i przelej na patelnię z sosem.
Sos pomidorowy dokładnie wymieszaj.
Do miseczki przełóż ser, rozgnieć go widelcem. Następnie dodaj posiekany koperek, jedną łyżeczkę kolendry mielonej oraz pół łyżeczki pieprzu.
Składniki dokładnie wymieszaj i uformuj z nich kuleczki o średnicy około 3 cm.
Kofty serowe smaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Po usmażeniu kofty serowe przełóż do sosu pomidorowego i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Gotowe kofty serowe w sosie pomidorowym podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat kofty serowej
Kofta serowa to doskonała propozycja na smaczne danie bez mięsa. W dalszej części poznasz przepis na koftę z sera twarogowego, jednak możesz przygotować ją także z żółtym serem. Pyszna, wegetariańska kofta serowa doskonale smakuje z dodatkiem ryżu lub makaronu. Prosty przepis na koftę serową nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pomidory w puszce, oliwa z oliwek, cukier, śmietana 18%, ser twarogowy chudy, mąka orkiszowa, koper i przyprawy (pieprz, papryka słodka oraz kolendra mielona).
A jak zrobić serową koftę? Na patelni rozgrzej połowę oliwy i podsmaż na niej jedną łyżeczkę papryki słodkiej oraz jedną łyżeczkę kolendry mielonej. Następnie do przypraw dodaj pomidory oraz cukier, składniki wymieszaj i zagotuj. Sos odparuj, aby był dość gęsty. Do śmietanki dodaj odrobinę gorącego sosu, wymieszać dokładnie i przelej na patelnię z sosem. Do miseczki przełóż ser, rozgnieć go widelcem. Następnie dodaj posiekany koperek, jedną łyżeczkę kolendry mielonej oraz pół łyżeczki pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i uformuj z nich kuleczki o średnicy około 3 cm. Kofty serowe smaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu kofty serowe przełóż do sosu pomidorowego i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Ser biały jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie - jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia, czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości. Niedobór wapnia może prowadzić do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.
Podsumowując najlepsza kofta serowa w sosie pomidorowym stanowi doskonałą propozycję na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczna kofta jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w kofcie serowej
Lista alergenów dla kofty serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Ser twarogowy tłusty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
Wartości odżywcze kofty serowej
Kofta serowa doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Ser typu włoskiego wykorzystany do przygotowania potrawy stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.