Kofta turecka

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kofta turecka podana z dodatkiem ryżu na ciemnym talerzu.
Kofta turecka
Kofta turecka to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotleciki z mięsa mielonego świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i surówek. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 20 min
279 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wołowe (400 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, zioła prowansalskie, kolendra liście suszone, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, patyczki do szaszłyków

Przepis na koftę turecką krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Do miski włóż mięso mielone, dodaj do niego cebulę oraz czosnek, po jednej płaskiej łyżeczce papryki słodkiej, kolendry, pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich, a także pół łyżeczki soli.

Do miski z mięsem wlej również ćwierć szklanki wody i dodaj oliwę z oliwek. Składniki dokładnie wyrób na jednolitą masę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

Następnie uformuj z masy wałeczki i oblep nimi patyczki do szaszłyków.

Kofty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st, C przez około 20 minut.

Gotowe kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na koftę turecką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,7% osób

Więcej informacji na temat kofty tureckiej

Kofta turecka to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Grillowana kofta z mięsa mielonego świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówki z buraczków. Sprawdzony przepis na turecką koftę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, cebula, czosnek, musztarda, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól, papryka słodka, zioła prowansalskie, kolendra i pieprz ziołowy).

A jak zrobić koftę turecką? Cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miski włóż mięso mielone, dodaj do niego cebulę oraz czosnek, po jednej płaskiej łyżeczce papryki słodkiej, kolendry, pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich, a także pół łyżeczki soli. Do miski z mięsem wlej również ćwierć szklanki wody i dodaj oliwę z oliwek. Składniki dokładnie wyrób na jednolitą masę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Następnie uformuj z masy wałeczki i oblep nimi patyczki do szaszłyków. Kofty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut. Gotowe kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.

Świeże mięso wołowe charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą, która uzależniona jest od ilości mioglobiny, czyli barwnika hemowego. Wołowina stanowi doskonałe źródło białka oraz tłuszczu. Znajdziemy w nim również składniki mineralne oraz niektóre witaminy. Wołowina stanowi dobre źródło witaminy A, E, D oraz niektórych witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których zaliczyć możemy żelazo, które jest dobrze przyswajalne.

Podsumowując najlepsza kofta stanowi doskonałą propozycję na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koftę warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Kofty możesz przygotować także na grillu lub usmażyć na patelni grillowej. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Mięso wołowe możesz samodzielnie zmielić w domu - nie musisz kupować gotowego mięsa mielonego.

Alergeny w kofcie tureckiej

Lista alergenów dla kofty tureckiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze kofty tureckiej

na 100g gotowej potrawy

Kofta turecka doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso wołowe stanowi doskonałe źródło żelaza, którego odpowiednia podaż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
232.79
279.35
Białko (g)
14.87
17.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
1.77
2.13
Węglowodany przyswajalne (g)
1.46
1.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
18.07
21.68
Tłuszcze nasycone (g)
8.83
10.59
Tłuszcze nienasycone (g)
9.24
11.09
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.59
10.31
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
0.78
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.17
71.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
3.42
4.10
Witamina B6 (mg)
0.31
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
1.79
2.15
Witamina C (mg)
1.43
1.72
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.10
Witamina E (mg)
0.45
0.54
Retinol (µg (mcg))
3.33
4.00
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Ryboflawina (mg)
0.13
0.16
Niacyna (mg)
3.63
4.36
Foliany (µg (mcg))
8.02
9.63
Beta karoten (µg (mcg))
0.85
1.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
78.73
94.47
Potas (mg)
255.04
306.05
Wapń (mg)
21.67
26.00
Fosfor (mg)
141.79
170.15
Magnez (mg)
16.73
20.08
Żelazo (mg)
1.74
2.09
Cynk (mg)
3.58
4.30
Miedź (mg)
0.06
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny kofty tureckiej 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kofty tureckiej

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka stołowa
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
39.00