Kofta jagnięca

Opublikowano: 02.07.2023 r., 12:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowane kofty jagnięce z warzywami
Kofta jagnięca
Kofta jagnięca to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Kofty warto podać z dodatkiem sosu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
365 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łopatka jagnięca - mielona (400 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Pietruszka (20 g)
  • Liście mięty (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka ostra, kolendra nasiona mielone, cynamon, kmin rzymski, pieprz cayenne
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, tarka, duża miska, patyczki do szaszłyków

Przepis na koftę jagnięcą krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Do dużej miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek oraz po pół łyżeczki przypraw.

Liście mięty oraz pietruszkę posiekaj drobno, dodaj do miski z mięsem.

Do miski dodaj również połowę oliwy oraz cukier.

Składniki dokładnie wymieszaj, uformuj z nich cienkie kiełbaski na patyczkach pd szaszłyków i delikatnie spłaszcz je.

Patelnię grillową wysmaruj oliwą i podsmaż na niej kofty z każdej strony, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na szary.

Gotowe kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na koftę jagnięcą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,8% osób

Więcej informacji na temat kofty jagnięcej

Kofta jagnięca to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne kofty przygotowane samemu na patyczkach od szaszłyków to doskonała propozycja na grilla. Kofty warto podać z dodatkiem pieczywa, ziemniaków lub kaszy. Do potrawy warto zaserwować również surówki. Przepis na koftę jagnięcą jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso jagnięce mielone, cebula, czosnek, pietruszka, liście mięty, oliwa z oliwek, cukier, papryka ostra, kolendra, cynamon, kmin rzymski oraz pieprz cayenne.

A jak zrobić koftę z jagnięciny? Cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do dużej miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek oraz po pół łyżeczki przypraw. Liście mięty oraz pietruszkę posiekaj drobno, dodaj do miski z mięsem. Do miski dodaj również połowę oliwy oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj, uformuj z nich cienkie kiełbaski na patyczkach pd szaszłyków i delikatnie spłaszcz je. Patelnię grillową wysmaruj oliwą i podsmaż na niej kofty z każdej strony, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na szary. Gotowe kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.

Czosnek to produkt, który bogaty jest w składniki biologicznie aktywne. W czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A, potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel. Czosnek wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Podsumowując wiesz już jak się robi kofty z mięsa jagnięcego. Grillowana kofta to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Dobre kofty warto podać z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa oraz z surówkami przygotowanymi na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Kofty możesz przygotować na patelni grillowej lub na tradycyjnym grillu.

Alergeny w kofcie jagnięcej

Lista alergenów dla kofty jagnięcej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na koftę jagnięcą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz cayenne
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kofty jagnięcej

na 100g gotowej potrawy

Kofta jagnięca to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso jagnięce jest bardzo delikatne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
270.96
365.80
Białko (g)
12.73
17.18
Fenyloalanina (mg)
0.52
0.70
Brak danych dla: cebula, pietruszka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
3.59
4.84
Węglowodany przyswajalne (g)
2.92
3.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
0.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
22.75
30.71
Tłuszcze nasycone (g)
9.08
12.25
Tłuszcze nienasycone (g)
13.67
18.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.66
15.74
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.01
2.71
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.11
70.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
7.78
10.50
Witamina B6 (mg)
0.14
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
1.79
2.42
Witamina C (mg)
3.04
4.11
Witamina E (mg)
1.27
1.71
Brak danych dla: liście mięty.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.10
0.13
Ryboflawina (mg)
0.18
0.24
Niacyna (mg)
4.58
6.19
Foliany (µg (mcg))
22.39
30.22
Beta karoten (µg (mcg))
0.18
0.25
Brak danych dla: liście mięty.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
46.38
62.61
Potas (mg)
230.17
310.72
Wapń (mg)
26.03
35.14
Fosfor (mg)
127.45
172.06
Magnez (mg)
20.79
28.07
Żelazo (mg)
1.45
1.95
Cynk (mg)
2.62
3.53
Miedź (mg)
0.10
0.13
Mangan (mg)
0.11
0.15
Brak danych dla: cebula, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kofty jagnięcej 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kofty jagnięcej

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka jagnięca
400 g
mielona
40.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
32.00
Za 400 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pietruszka
20 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 20 g
Liście mięty
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Cukier
5 g
1 płaska łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
76.00