Kofta jagnięca
- Łopatka jagnięca - mielona (400 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Pietruszka (20 g)
- Liście mięty (20 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Przepis na koftę jagnięcą krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Do dużej miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek oraz po pół łyżeczki przypraw.
Liście mięty oraz pietruszkę posiekaj drobno, dodaj do miski z mięsem.
Do miski dodaj również połowę oliwy oraz cukier.
Składniki dokładnie wymieszaj, uformuj z nich cienkie kiełbaski na patyczkach pd szaszłyków i delikatnie spłaszcz je.
Patelnię grillową wysmaruj oliwą i podsmaż na niej kofty z każdej strony, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na szary.
Gotowe kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat kofty jagnięcej
Kofta jagnięca to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne kofty przygotowane samemu na patyczkach od szaszłyków to doskonała propozycja na grilla. Kofty warto podać z dodatkiem pieczywa, ziemniaków lub kaszy. Do potrawy warto zaserwować również surówki. Przepis na koftę jagnięcą jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso jagnięce mielone, cebula, czosnek, pietruszka, liście mięty, oliwa z oliwek, cukier, papryka ostra, kolendra, cynamon, kmin rzymski oraz pieprz cayenne.
A jak zrobić koftę z jagnięciny? Cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do dużej miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek oraz po pół łyżeczki przypraw. Liście mięty oraz pietruszkę posiekaj drobno, dodaj do miski z mięsem. Do miski dodaj również połowę oliwy oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj, uformuj z nich cienkie kiełbaski na patyczkach pd szaszłyków i delikatnie spłaszcz je. Patelnię grillową wysmaruj oliwą i podsmaż na niej kofty z każdej strony, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na szary. Gotowe kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.
Czosnek to produkt, który bogaty jest w składniki biologicznie aktywne. W czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A, potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel. Czosnek wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Podsumowując wiesz już jak się robi kofty z mięsa jagnięcego. Grillowana kofta to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Dobre kofty warto podać z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa oraz z surówkami przygotowanymi na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Kofty możesz przygotować na patelni grillowej lub na tradycyjnym grillu.
Alergeny w kofcie jagnięcej
Lista alergenów dla kofty jagnięcej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na koftę jagnięcą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz cayenne
Wartości odżywcze kofty jagnięcej
Kofta jagnięca to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso jagnięce jest bardzo delikatne.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.