Kofty wołowe

Opublikowano: 02.07.2023 r., 12:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kofty wołowe podane na drewnianej desce do krojenia.
Kofty wołowe
Kofty wołowe to doskonała propozycja na pyszne kotleciki z mięsa mielonego. Kofty warto podać na obiad lub kolację. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 15 min
257 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wołowe (400 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, patyczki do szaszłyków

Przepis na kofty wołowe krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę.

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.

Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz po pół łyżeczki przypraw.

Składniki dokładnie wymieszaj, miskę zawiń folią spożywczą i pozostaw na godzinę w lodowce.

Po tym czasie z mięsa uformuj kluki, nadziej je na patyczki do szaszłyków i rozpłaszcz.

Kofty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 240 st. C przez około 15 minut.

Gotowe kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kofty wołowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat koftów wołowych

Kofty wołowe to danie przygotowywane na bazie mięsa mielonego. Smaczne kofty z wołowiny to nic innego jak kotleciki mielone na patyczku do szaszłyka. Domowe kofty warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Prosty przepis na kofty wołowe nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso wołowe mielone, cebula, czosnek, natka pietruszki oraz przyprawy (sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra oraz kolendra).

A jak zrobić kofty wołowe? Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz po pół łyżeczki przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj, miskę zawiń folią spożywczą i pozostaw na godzinę w lodowce. Po tym czasie z mięsa uformuj kluki, nadziej je na patyczki do szaszłyków i rozpłaszcz. Kofty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 240°C przez około 15 minut. Gotowe kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.

Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w niej przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować kofty z mielonego mięsa wołowego w domu. Najlepsze kofty są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Kofty warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Produkty niezbędne do przygotowania koft dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w koftach wołowych

Lista alergenów dla koftów wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kofty wołowe

Wartości odżywcze koftów wołowych

na 100g gotowej potrawy

Kofty wołowe to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso wołowe stanowi doskonałe źródło żelaza, które spożywane w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju anemii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
214.60
257.52
Białko (g)
14.90
17.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
1.93
2.31
Węglowodany przyswajalne (g)
1.57
1.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
15.95
19.13
Tłuszcze nasycone (g)
8.43
10.11
Tłuszcze nienasycone (g)
7.52
9.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.08
8.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
0.52
Cholesterol (mg)
59.17
71.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
20.87
25.05
Witamina B6 (mg)
0.32
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
1.79
2.15
Witamina C (mg)
6.96
8.35
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.10
Witamina E (mg)
0.15
0.17
Retinol (µg (mcg))
3.33
4.00
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Ryboflawina (mg)
0.13
0.16
Niacyna (mg)
3.67
4.41
Foliany (µg (mcg))
14.21
17.05
Beta karoten (µg (mcg))
210.62
252.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
58.10
69.72
Potas (mg)
274.98
329.98
Wapń (mg)
26.08
31.30
Fosfor (mg)
141.96
170.35
Magnez (mg)
17.81
21.38
Żelazo (mg)
1.96
2.35
Cynk (mg)
3.61
4.33
Miedź (mg)
0.07
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny koftów wołowych 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koftów wołowych

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
19.00