Kofty z indyka

Opublikowano: 02.07.2023 r., 12:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kofty z indyka ułożone na drewnianej desce do krojenia. Obok ułożone są kawałki cytryny, limonka oraz przyprawy w miseczkach.
Kofty z indyka
Kofty z indyka to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Kofty warto podać z dodatkiem świeżych warzyw. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
211 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Sos sojowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, bazylia, kolendra nasiona mielone, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, patyczki do szaszłyków

Przepis na kofty z indyka krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.

Natkę pietruszki umyj, osusz i poszatkuj.

Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, po łyżeczce bazylii, kuminu, kolendry, pół łyżeczki płatków chilli, sos sojowy oraz szczyptę soli i pieprzu.

Składniki dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez około 5 minut. Następnie mięso odstaw na pół godziny do lodówki.

Z mięsa uformuj kotleciki i nabij je na patyczki do szaszłyków.

Kofty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut. W połowie pieczenia kofty przewrócić na drugą stronę.

Gotowe kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kofty z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat koftów z indyka

Kofty z indyka to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić smaczne kofty drobiowe. Kofty warto podać z dodatkiem świeżych warzyw. Prosty przepis na kofty z indyka nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pysznej potrawy z mięsa mielonego potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone z indyka, cebula, natka pietruszki, czosnek, sos sojowy oraz przyprawy (sól, pieprz, kumin, bazylia, kolendra oraz płatki chilli).

A jak zrobić kofty z indyka? Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Natkę pietruszki umyj, osusz i poszatkuj. Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, po łyżeczce bazylii, kuminu, kolendry, pół łyżeczki płatków chilli, sos sojowy oraz szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez około 5 minut. Następnie mięso odstaw na pół godziny do lodówki. Z mięsa uformuj kotleciki i nabij je na patyczki do szaszłyków. Kofty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut. W połowie pieczenia kofty przewrócić na drugą stronę. Gotowe kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, a dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz związków odżywczych. Jest to doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku. Selen jest składnikiem mineralnym, który odpowiada za syntezę hormonów tarczycy. Odpowiednia podaż cynku w diecie przyczynia się do utrzymania jędrności skóry oraz poprawia kondycję włosów.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować najlepsze kofty z indyka. Kofty z indyka warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówkami przygotowanymi na bazie sezonowych warzyw i owoców (np. z surówką z marchwi i jabłka). Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Kofty możesz przygotować również na grillu lub na patelni grillowej.

Alergeny w koftach z indyka

Lista alergenów dla koftów z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

W przepisie na kofty z indyka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze koftów z indyka

na 100g gotowej potrawy

Kofty z indyka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso z indyka stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
176.00
211.20
Białko (g)
23.10
27.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
1.73
2.07
Węglowodany przyswajalne (g)
1.37
1.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
8.66
10.39
Tłuszcze nasycone (g)
3.36
4.03
Tłuszcze nienasycone (g)
5.30
6.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.88
3.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.42
2.91
Cholesterol (mg)
76.67
92.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
41.05
49.26
Witamina B6 (mg)
0.56
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
1.11
1.33
Witamina C (mg)
7.79
9.34
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.20
Witamina E (mg)
0.09
0.11
Retinol (µg (mcg))
20.00
24.00
Tiamina (mg)
0.08
0.10
Ryboflawina (mg)
0.19
0.22
Niacyna (mg)
7.33
8.80
Foliany (µg (mcg))
15.30
18.36
Beta karoten (µg (mcg))
252.67
303.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
428.30
513.96
Potas (mg)
297.13
356.56
Wapń (mg)
35.72
42.86
Fosfor (mg)
220.63
264.76
Magnez (mg)
29.98
35.98
Żelazo (mg)
1.64
1.97
Cynk (mg)
2.67
3.20
Miedź (mg)
0.14
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny koftów z indyka 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koftów z indyka

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sos sojowy
10 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Koszt składników
31.00