Sos sojowy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w sosie sojowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Sos sojowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
sos sojowy 0 0
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego sosu sojowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak sos sojowy indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z sosem sojowym
Mleko sojowe, Makaron sojowy

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla sosu sojowego

Sos sojowy
Kategoria produktu Pozostałe produkty
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Soja i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 0
(niski)

Przepisy z sosem sojowym

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z sosem sojowym

sajgonki kcal, pad thai kcal, makaron ryżowy kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto