Wyróżnione przepisy na kotlety
-
Kotlety z czerwonej fasoli
Kotlety z czerwonej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko trzy składniki wystarczą, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki …
5 + 20 min łatwy 10 177 kcal -
Kotlet po góralsku
Kotlet po góralsku to danie, które możesz przygotować nie tylko na niedzielny obiad. Ten pyszny i soczysty kotlet z serem …
30 + 30 min łatwy 4 457 kcal -
Schab po zbójnicku
Schab po zbójnicku to świetna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Ten rodzaj mięsa jest w Polsce dość popularny, zwykle …
30 + 15 min łatwy 4 298 kcal -
Kotlety ze szpinakiem
Kotlety ze szpinakiem to wspaniałe wegańskie danie dla całej rodziny. Kotlet tanie i zawierają mało kalorii, dlatego mogą je spożywać …
10 + 35 min łatwy 6 261 kcal -
Kotlety z piersi kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka to alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Kotlet z piersi panierowany jest lubiany przez najmłodszych sprawdzi się więc …
10 + 10 min łatwy 4 431 kcal
Pozostałe przepisy na kotlety
-
Kotlet z jajka
Kotlet z jajka jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnej mięsnej wersji. Będą świetną opcją na pyszny posiłek dla całej rodziny. Można …
25 + 15 min łatwy 4 348 kcal -
Pljeskavica
Pljeskavica to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Jest to tradycyjny kotlet z mięsa mielonego, przygotowywane na ruszcie. …
40 + 20 min łatwy 5 420 kcal -
Falafel
Falafel to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To w pełni wegańska opcja dla wszystkich na diecie roślinnej, którzy kochają …
15 + 20 min łatwy 4 327 kcal -
Kotlety słoneczne
Kotlety słoneczne to wspaniały pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny. Są naprawdę smaczne i robi się je bardzo szybko, …
20 + 25 min łatwy 4 471 kcal -
Kotlety devolay
Kotlety devolay , inaczej de volaille lub kurczak po kijowsku, to nieodłączny elementem przyjęć rodzinnych jak wesela, urodziny itp. Niestety …
30 min trudny 2 930 kcal -
Kotlety po kijowsku
Kotlety po kijowsku to przepyszny pomysł na obiad. Są łatwe i szybkie, a przy tym naprawdę sycące. Przy okazji ciekawie …
20 + 15 min łatwy 5 398 kcal
-
Kotlet szwajcarski
Kotlet szwajcarski to popularne danie, które ma wielu zwolenników. Bardziej znany pod nazwą Cordon Bleu. Z cudownie roztopionym serem i …
15 + 15 min średni 5 448 kcal -
Kotlety pożarskie
Kotlety pożarskie to pyszna i sycąca potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom drobiu i domowej kuchni. Kotleciki te są …
20 + 15 min łatwy 2 514 kcal -
Bryzol z pieczarkami
Smażony kotlet mielony i duszone pieczarki – bryzol z pieczarkami to zawsze dobry pomysł na pyszne danie. Sprawdź jak zrobić …
30 min łatwy 8 -
Bryzol wieprzowy
Pyszny bryzol wieprzowy to dobry pomysł na najlepsze danie na obiad. Z cebulką duszoną na maśle i ulubionymi dodatkami jest …
30 min łatwy 8 263 kcal
-
Antrykot z kurczaka
Antrykot uzyskuje się z długiego mięśnia wzdłuż kręgosłupa przyrastającego do kręgów piersiowych, a od dołu do żeber. Mięso w tym …
10 + 10 min łatwy 4 -
Mielone kalafiorowe
Mielone kalafiorowe to doskonały wybór na niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Są proste, szybkie i niezwykle aromatyczne. Całość da się …
30 + 10 min łatwy 4 -
Sznycle wieprzowe
Sznycle wieprzowe to tradycyjny sposób na przygotowanie mięsa wieprzowego. Całość idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Sznycle z …
15 + 15 min łatwy 4 -
Placki z soczewicy
Placki z soczewicy to idealna propozycja na obiad bez mięsa. Sprawdzą się nie tylko jako posiłek u osób na diecie …
20 + 15 min łatwy 14 -
Kotlety z zielonego groszku
Kotlety z zielonego groszku to najlepszy pomysł na domowy obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój niezawodny i …
30 + 40 min łatwy 20 -
Kotlety z czarnej fasoli
Kotlety z czarnej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko kilka składników wystarczy, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki …
60 + 20 min łatwy 6
-
Wegańskie kotlety z fasoli
Te pyszne wegańskie kotlety z fasoli to świetny pomysł na smaczny obiad bez mięsa. Koniecznie przekonaj się sam, że przepisy …
60 + 50 min łatwy 4 -
Hreczanyki
Hreczanyki to nic innego jak szybkie i proste kotlety z kaszy gryczanej w wersji wegetariańskiej, czyli całość jest bez mięsa. …
40 + 40 min łatwy 10 -
Kotlety z buraka
Kotlety z buraka to idealna propozycja na obiad bez mięsa. Sprawdzą się nie tylko jako posiłek u osób na diecie …
20 + 20 min łatwy 5 89 kcal -
Siekane kotleciki z kurczaka
Siekane kotleciki z kurczaka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kotlety siekane stanowią dobry sposób na przemycenie do …
40 min łatwy 4
-
Klopsy z kalafiora
Klopsy z kalafiora to świetny pomysł na szybkie i smaczne kotleciki, które zachwycą każdego fana kotletów warzywnych i mięsnych. Te …
20 + 20 min łatwy 6 128 kcal -
Kotlet z kurczaka
Kotlet z kurczaka to doskonały pomysł na smaczne i szybkie danie obiadowe, które możesz podać z dodatkiem gotowanych lub pieczonych …
20 min łatwy 5 281 kcal -
Kotlety jaglane
Kotlety jaglane to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Ich głównym składnikiem jest kasza jaglana, który jest nie tylko …
20 + 20 min łatwy 4 374 kcal -
Kotlety z piersi indyka
Kotlety z piersi indyka to wspaniała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jego podstawą jest delikatna polędwica z indyka, …
15 + 20 min łatwy 4 -
Kotlety z ziemniaków
Unikasz mięsa lub całkowicie wyeliminowałeś ze swojej diety wszystkie produkty odzwierzęce? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na …
20 + 40 min łatwy 10 85 kcal -
Kotlety z mięsa z rosołu
Kotlety z mięsa z rosołu to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Pozwala użyć mięsa, które normalnie, by się …
20 + 25 min łatwy 5
-
Sznycel ministerski
Sznycel ministerski to pyszny kotlet mielony przygotowany w panierce z grzanek i bułki tartej. Koniecznie sprawdźcie pomysł na najlepszy mięsny …
20 + 10 min łatwy 4 -
Sznycel drobiowy
Sznycel drobiowy to pyszny kotlet z kurczaka w chrupiącej i smacznej panierce. Taki kotlet to idealny, mięsny dodatek do niedzielnego …
15 + 15 min łatwy 4 292 kcal -
Sznycel z kurczaka
Sznycel z kurczaka to pyszny kotlet z drobiu w panierce. Taki kotlet to idealny, mięsny dodatek do niedzielnego obiadu. Przepis …
15 + 15 min łatwy 4 292 kcal -
Kotlet de volaille
Kotlet de volaille, czyli filet z kurczaka w formie rolady, panierowany w jajku i bułce z nadzienie z ziołowego masła …
20 + 10 min średni 1 462 kcal
Często zadawane pytania
Kotlety - rodzaje, przepisy, sposoby przygotowania, dodatki
Jeszcze do niedawna nieodłączną częścią polskiego obiadu był mielony lub schaboszczak, czy też devolay z masłem koperkowym, do którego najlepiej pasują ziemniaki lub makaron. Z mięsa robimy pieczeń, pasztet, lecz przede wszystkim kotlety na obiad. Wraz z modą na potrawy bezmięsne, pojawiły się przepisy na pyszne kotlety z warzyw, czy też ziemniaczane lub jajeczne. Dowiedz się, z czego można zrobić kotlety, gdyż pomysłów i przepisów jest naprawdę wiele.
Kotlety w kuchni polskiej i światowej
Kotlety - co to za potrawa
Kotlet to po prostu kawałek mięsa, który stanowi część dania. W wielu kuchniach świata, a szczególnie w kuchnie polskiej, danie obiadowe składa się z białka, węglowodanów i warzyw, czyli kawałka mięsa, porcji kaszy lub ziemniaków oraz sałatki lub surówki. Kotlety nie muszą być mięsne. Na fali popularności diety wegetariańskiej oraz starań, aby do każdej diety wprowadzić więcej warzyw, stworzono przepisy na kotlety wegetariańskie, na przykład ziemniaczane czy jajeczne, czy też wegańskie bez jajek. Kotlety można zrobić z warzyw, na przykład z kalafiora, z kaszy, na przykład z kaszy gryczanej czy jaglanej, czy roślin strączkowych, na przykład z soczewicy lub ciecierzycy, .
Kotlet jest najczęściej smażony i swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim szybkości wykonania. Nie ma nic prostszego niż obtoczyć kotlet w panierce, wrzucić na patelnię i usmażyć z obu stron. Jest to danie najłatwiejsze do zrobienia, nawet dla osób, które nie lubią stać przy kuchni i nie chcą uczyć się sztuki kulinarnej. Kotlet jemy z ziemniakami, kaszą czy makaronem, które również łatwo ugotować.
Kotlet można smażyć bez niczego, lecz lepiej smakuje z panierką. Klasyczną panierką do smażenia kotletów jest jajko i bułka tarta. Jajko roztrzepujemy widelcem na talerzu i obtaczamy w nim kotlet. Następnie obtaczamy kotlet w bułce tartej i wrzucamy go na patelnię. W sprzedaży dostępne są także gotowe panierki w różnych smakach.
Słynne przepisy na kotlety w kuchniach świata
Kotlety mięsne występują w wielu kuchniach świata i upowszechniły się od czasu, gdy człowiek zaczął polować i wynalazł smażenie. W Polsce króluje klasyczny schaboszczak czy mielony. Najsłynniejszym zaś, kotletem na świecie jest sznycel wiedeński robiony z cielęciny i tak zbity, aby był bardzo cienki i duży. Tradycyjnie sznycel podaje się z plasterkiem cytryny i sałatką jarzynową. Sznycel wiedeński stanowi narodowe danie austriackie, zaś jego nazwa jest chroniona prawem. Sznycel można zrobić również w wieprzowiny, lecz wtedy nosi nazwę “po wiedeńsku”. Odmianą sznycla jest cordon bleu, czyli szynka i ser zawinięte w sznycel.
Sławnym kotletem mięsnym jest hamburger robiony z mielonego mięsa wołowego. Jako kotlet w kanapce wszedł do kanonu fastfood. Popularne są kotleciki szwedzkie podawane z powidłami borówkowymi i ziemniakami. Kotleciki szwedzkie powstają z mielonego mięsa wieprzowego i wołowego. Przypominają trochę polskie kotlety mielone, lecz są małe i podawane w sosie.
Kotlety mięsne
Jakie mięso na kotlety mięsne
Kotlety mięsne robi się z mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i drobiowego, a także z ryb. Obróbka zależy od rodzaju mięsa. Bardzo ważne jest krojenie mięsa na kotlety, które musi być krojone w poprzek włókien. Przed smażeniem mięso należy zbić tłuczkiem, aby poprzerywać włókna. Dzięki temu mięso będzie miękkie.
Wieprzowina jest dość miękka i krucha, szybko się smaży i wspaniale smakuje. Na kotlety nadaje się schab, karkówka, biodrówka i polędwica, zaś z łopatki robi się mielone. Kontrowersje budzi wpływ wieprzowiny, a szczególnie tłuszczu, na zdrowie.
Wołowina uchodzi za mięso znacznie zdrowsze. Cechuje się niską zawartością tłuszczu i wysoką zawartością dobrze przyswajalnego białka. Jednak smażenie kotletów wołowych wymaga trochę doświadczenia, gdyż mogą wyjść twarde i łykowate. Na kotlety wołowe najlepiej nadaje się ligawa, polędwica, krzyżowa, antrykot, rostbef lub karkówka.
Obecnie najbardziej popularne są kotlety z kurczaka. Mięso jest miękkie, smaczne, łatwo się smaży i praktycznie nie można tej potrawy zepsuć. Najprostszą potrawą jest kotlet z piersi z kurczaka.
Rodzaje kotletów z mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego
Kotlety mięsne - rodzaje:
- schabowy,
- mielony,
- bitki wołowe lub wieprzowe,
- stek wołowy, befsztyk,
- rumsztyk,
- kotlet pożarski,
- sznycel,
- kotlet devolay.
W kuchni polskiej, klasyczną częścią składową drugiego dania na obiad były zawsze kotlety schabowe lub kotlety mielone zrobione z wieprzowiny. Na kotlety schabowe najlepszy jest schab wieprzowy z kością lub bez. Natomiast mielone, podobnie jak pasztet, można zrobić z różnych rodzajów wieprzowiny, lecz najlepsza jest łopatka. Kotlety mielone robi się z mięsa wieprzowego lub wieprzowego i drobiowego. Podobnie jak pasztet, także i mielone najlepsze są z mieszanki różnych rodzajów mięsa. Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko, cebulę i rozmoczoną bułkę, formujemy kotleciki i smażymy.
Przepis na bitki wołowe lub wieprzowe jest bardziej pracochłonny, niż na zwykłe kotlety smażone. Na bitki wieprzowe najlepsza jest szynka, zaś na bitki wołowe mięso krzyżowe, zrazowe, rozbratel lub łopatka wołowa. Mięso najpierw obsmażamy na patelni obtoczone w mące lub w przyprawach. Następnie przekładamy do garnka i dusimy, dzięki czemu uzyskujemy pyszne kotlety w sosie.
Z wołowiny robimy steki, czyli kotlety z mięsa pokrojonego w poprzek włókien i usmażonego. W zależności od upodobań wybieramy stopień wysmażenia. Steki mogą być mocno lub średnio wysmażone, a nawet krwiste, czyli prawie surowe w środku. Rodzajem steka jest rumsztyk. Steki przyrządza się także z wieprzowiny.
Spośród przepisów na kotlety drobiowe najsłynniejszy jest kotlet pożarski i kotlet devolay. Kotlet pożarski robi się z grubo mielonego lub siekanego mięsa drobiowego i cielęcego. Natomiast kotlet devolay stanowi kotlet z piersi z kurczaka nadziewany masłem i sosem koperkowym i usmażony w panierce. Co ciekawe przepis ten nie pochodzi z Francji, lecz z polskich kresów, a na świecie nazywa się kotletem kijowskim.
Ciekawe pomysły na kotlety wegetariańskie
Kotlety wegetariańskie możemy zrobić z najróżniejszych warzyw, jednak do wykonania są nieco trudniejsze niż kotlety mięsne. Tajemnica tkwi w dodaniu jajek, tak aby uformowany kotlet się nie rozpadał na patelni.
Z warzyw możemy zrobić kotlety ziemniaczane, z kalafiora Na kotlety doskonale nadają się rośliny strączkowe. Świetnie wychodzą kotlety z soi, soczewicy, ciecierzycy, czy też fasoli. Pyszne kotlety można zrobić również z kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, czy innej. Świetnie smakują kotlety jajeczne, zrobione z jajek na twardo i surowych, z dodatkiem szczypiorku lub pieczarek.