Kotlety

Kotlety - rodzaje, przepisy, sposoby przygotowania, dodatki

Kotlety robi się z plastrów mięsa pokrojonego w poprzek włókien, jak steki czy polskie schabowe, lub z mięsa mielonego, na przykład polski mielony lub kotlet pożarski, jak również zawijane, na przykład devolay z masłem koperkowym lub pietruszkowym. Kotlety przyrządza się przez smażenie lub duszenie w sosie. Na kotlety nadaje się mięso wieprzowe, wołowe, cielęce i drobiowe. Najsłynniejsze przepisy na kotlety to: sznycel wiedeński i hamburger, które na stałe weszły do kuchni światowej. Kotlety można zrobić także z warzyw, na przykład z kalafiora, strączkowych, na przykład z soczewicy lub ciecierzycy, czy z kaszy gryczanej, jaglanej czy innej. Tajemnicą jest dodanie jajek lub mąki, dzięki czemu kotlet się nie rozpada. Do kotletów podaje się ziemniaki lub makaron oraz surówkę.

Wyróżnione przepisy na kotlety

Pozostałe przepisy na kotlety

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kotlety - rodzaje, przepisy, sposoby przygotowania, dodatki

Jeszcze do niedawna nieodłączną częścią polskiego obiadu był mielony lub schaboszczak, czy też devolay z masłem koperkowym, do którego najlepiej pasują ziemniaki lub makaron. Z mięsa robimy pieczeń, pasztet, lecz przede wszystkim kotlety na obiad. Wraz z modą na potrawy bezmięsne, pojawiły się przepisy na pyszne kotlety z warzyw, czy też ziemniaczane lub jajeczne. Dowiedz się, z czego można zrobić kotlety, gdyż pomysłów i przepisów jest naprawdę wiele.

Kotlety w kuchni polskiej i światowej

Kotlety - co to za potrawa

Kotlet to po prostu kawałek mięsa, który stanowi część dania. W wielu kuchniach świata, a szczególnie w kuchnie polskiej, danie obiadowe składa się z białka, węglowodanów i warzyw, czyli kawałka mięsa, porcji kaszy lub ziemniaków oraz sałatki lub surówki. Kotlety nie muszą być mięsne. Na fali popularności diety wegetariańskiej oraz starań, aby do każdej diety wprowadzić więcej warzyw, stworzono przepisy na kotlety wegetariańskie, na przykład ziemniaczane czy jajeczne, czy też wegańskie bez jajek. Kotlety można zrobić z warzyw, na przykład z kalafiora, z kaszy, na przykład z kaszy gryczanej czy jaglanej, czy roślin strączkowych, na przykład z soczewicy lub ciecierzycy, .

Kotlet jest najczęściej smażony i swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim szybkości wykonania. Nie ma nic prostszego niż obtoczyć kotlet w panierce, wrzucić na patelnię i usmażyć z obu stron. Jest to danie najłatwiejsze do zrobienia, nawet dla osób, które nie lubią stać przy kuchni i nie chcą uczyć się sztuki kulinarnej. Kotlet jemy z ziemniakami, kaszą czy makaronem, które również łatwo ugotować.

Kotlet można smażyć bez niczego, lecz lepiej smakuje z panierką. Klasyczną panierką do smażenia kotletów jest jajko i bułka tarta. Jajko roztrzepujemy widelcem na talerzu i obtaczamy w nim kotlet. Następnie obtaczamy kotlet w bułce tartej i wrzucamy go na patelnię. W sprzedaży dostępne są także gotowe panierki w różnych smakach.

Słynne przepisy na kotlety w kuchniach świata

Kotlety mięsne występują w wielu kuchniach świata i upowszechniły się od czasu, gdy człowiek zaczął polować i wynalazł smażenie. W Polsce króluje klasyczny schaboszczak czy mielony. Najsłynniejszym zaś, kotletem na świecie jest sznycel wiedeński robiony z cielęciny i tak zbity, aby był bardzo cienki i duży. Tradycyjnie sznycel podaje się z plasterkiem cytryny i sałatką jarzynową. Sznycel wiedeński stanowi narodowe danie austriackie, zaś jego nazwa jest chroniona prawem. Sznycel można zrobić również w wieprzowiny, lecz wtedy nosi nazwę “po wiedeńsku”. Odmianą sznycla jest cordon bleu, czyli szynka i ser zawinięte w sznycel.

Sławnym kotletem mięsnym jest hamburger robiony z mielonego mięsa wołowego. Jako kotlet w kanapce wszedł do kanonu fastfood. Popularne są kotleciki szwedzkie podawane z powidłami borówkowymi i ziemniakami. Kotleciki szwedzkie powstają z mielonego mięsa wieprzowego i wołowego. Przypominają trochę polskie kotlety mielone, lecz są małe i podawane w sosie.

Kotlety mięsne

Jakie mięso na kotlety mięsne

Kotlety mięsne robi się z mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i drobiowego, a także z ryb. Obróbka zależy od rodzaju mięsa. Bardzo ważne jest krojenie mięsa na kotlety, które musi być krojone w poprzek włókien. Przed smażeniem mięso należy zbić tłuczkiem, aby poprzerywać włókna. Dzięki temu mięso będzie miękkie.

Wieprzowina jest dość miękka i krucha, szybko się smaży i wspaniale smakuje. Na kotlety nadaje się schab, karkówka, biodrówka i polędwica, zaś z łopatki robi się mielone. Kontrowersje budzi wpływ wieprzowiny, a szczególnie tłuszczu, na zdrowie.

Wołowina uchodzi za mięso znacznie zdrowsze. Cechuje się niską zawartością tłuszczu i wysoką zawartością dobrze przyswajalnego białka. Jednak smażenie kotletów wołowych wymaga trochę doświadczenia, gdyż mogą wyjść twarde i łykowate. Na kotlety wołowe najlepiej nadaje się ligawa, polędwica, krzyżowa, antrykot, rostbef lub karkówka.

Obecnie najbardziej popularne są kotlety z kurczaka. Mięso jest miękkie, smaczne, łatwo się smaży i praktycznie nie można tej potrawy zepsuć. Najprostszą potrawą jest kotlet z piersi z kurczaka.

Rodzaje kotletów z mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego

Kotlety mięsne - rodzaje:

  • schabowy,
  • mielony,
  • bitki wołowe lub wieprzowe,
  • stek wołowy, befsztyk,
  • rumsztyk,
  • kotlet pożarski,
  • sznycel,
  • kotlet devolay.

W kuchni polskiej, klasyczną częścią składową drugiego dania na obiad były zawsze kotlety schabowe lub kotlety mielone zrobione z wieprzowiny. Na kotlety schabowe najlepszy jest schab wieprzowy z kością lub bez. Natomiast mielone, podobnie jak pasztet, można zrobić z różnych rodzajów wieprzowiny, lecz najlepsza jest łopatka. Kotlety mielone robi się z mięsa wieprzowego lub wieprzowego i drobiowego. Podobnie jak pasztet, także i mielone najlepsze są z mieszanki różnych rodzajów mięsa. Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko, cebulę i rozmoczoną bułkę, formujemy kotleciki i smażymy.

Przepis na bitki wołowe lub wieprzowe jest bardziej pracochłonny, niż na zwykłe kotlety smażone. Na bitki wieprzowe najlepsza jest szynka, zaś na bitki wołowe mięso krzyżowe, zrazowe, rozbratel lub łopatka wołowa. Mięso najpierw obsmażamy na patelni obtoczone w mące lub w przyprawach. Następnie przekładamy do garnka i dusimy, dzięki czemu uzyskujemy pyszne kotlety w sosie.

Z wołowiny robimy steki, czyli kotlety z mięsa pokrojonego w poprzek włókien i usmażonego. W zależności od upodobań wybieramy stopień wysmażenia. Steki mogą być mocno lub średnio wysmażone, a nawet krwiste, czyli prawie surowe w środku. Rodzajem steka jest rumsztyk. Steki przyrządza się także z wieprzowiny.

Spośród przepisów na kotlety drobiowe najsłynniejszy jest kotlet pożarski i kotlet devolay. Kotlet pożarski robi się z grubo mielonego lub siekanego mięsa drobiowego i cielęcego. Natomiast kotlet devolay stanowi kotlet z piersi z kurczaka nadziewany masłem i sosem koperkowym i usmażony w panierce. Co ciekawe przepis ten nie pochodzi z Francji, lecz z polskich kresów, a na świecie nazywa się kotletem kijowskim.

Ciekawe pomysły na kotlety wegetariańskie

Kotlety wegetariańskie możemy zrobić z najróżniejszych warzyw, jednak do wykonania są nieco trudniejsze niż kotlety mięsne. Tajemnica tkwi w dodaniu jajek, tak aby uformowany kotlet się nie rozpadał na patelni.

Z warzyw możemy zrobić kotlety ziemniaczane, z kalafiora Na kotlety doskonale nadają się rośliny strączkowe. Świetnie wychodzą kotlety z soi, soczewicy, ciecierzycy, czy też fasoli. Pyszne kotlety można zrobić również z kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, czy innej. Świetnie smakują kotlety jajeczne, zrobione z jajek na twardo i surowych, z dodatkiem szczypiorku lub pieczarek.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto