Wyróżnione przepisy na kotlety
-
Szu szu
Pyszne drobiowe kotleciki szu szu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 12 -
Kotleciki rybne
Kotleciki rybne to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotlety można przygotować z prawie każdej ryby słodkowodnej …
20 + 50 min łatwy 10 -
Kotlety z czerwonej fasoli
Kotlety z czerwonej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko trzy składniki wystarczą, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki …
5 + 20 min łatwy 10 177 kcal -
Mielony z piekarnika
Mielony z piekarnika to naprawdę dobry i szybki patent na zdrowszą wersję tradycyjnych kotletów. Są równie smaczne, a dostarczają mniej …
15 + 30 min łatwy 4 219 kcal -
Kotlet z kaszy gryczanej
Pyszne kotlety z kaszy gryczanej to bezglutenowe jarskie danie będące alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Kotlety możesz także wykorzystać do przygotowania …
20 + 30 min łatwy 4 431 kcal
Pozostałe przepisy na kotlety
-
Sznycel drobiowy
Sznycel drobiowy to pyszny kotlet z kurczaka w chrupiącej i smacznej panierce. Taki kotlet to idealny, mięsny dodatek do niedzielnego …
15 + 15 min łatwy 4 -
Sznycel z kurczaka
Sznycel z kurczaka to pyszny kotlet z drobiu w panierce. Taki kotlet to idealny, mięsny dodatek do niedzielnego obiadu. Przepis …
15 + 15 min łatwy 4 -
Sznycel cielęcy
Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które …
15 + 15 min łatwy 4 -
Kotlety z fasoli z puszki
Kotlety z fasoli z puszki to idealna propozycja na obiad bez mięsa. Sprawdzą się nie tylko jako posiłek u osób …
20 + 10 min łatwy 8 -
Antrykot wołowy
Antrykot wołowy to doskonała opcja na przepyszne i delikatne mięso, które wspaniale sprawdzi się na uroczysty rodzinny obiad. To wołowina …
45 + 20 min łatwy 1 -
Kotlety ziemniaczane z farszem
Kotlety ziemniaczane z farszem to doskonała opcja zwłaszcza dla miłośników szybkich wegetariańskich dań. Całość jest smaczna, prosta i naprawdę ciekawa. …
25 + 25 min łatwy 4
-
Kotlety do hamburgerów
Hamburgery to jedno z najpopularniejszych dań zaliczanych do kategorii fast-foodów. Pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i tam są najbardziej popularne, jednak …
25 min łatwy 3 -
Kotlety z marchewki
Kotlety z marchewki to pomysł na pyszne, zdrowe, wegetariańskie danie, które przygotujesz w prosty i szybki sposób. Idealnie sprawdzą się …
30 min łatwy 1 -
Sznycel wiedeński
Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które …
20 + 10 min łatwy 5 -
Sznycle z szynki wieprzowej
Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które …
20 + 10 min łatwy 5
-
Sznycel wieprzowy
Sznycel wieprzowy to pyszny kotlet ze schabu w chrupiącej i smacznej panierce. Taki kotlet to idealny, mięsny dodatek do niedzielnego …
10 + 10 min łatwy 4 262 kcal -
Sznycel po wiedeńsku
Sznycel po wiedeńsku to typowe danie kuchni austriackiej. Te smaczne, delikatne kotlety w chrupiącej panierce na pewno Ci zasmakują. Przepis …
10 + 10 min łatwy 4 296 kcal -
Smażone zielone pomidory
Smażone zielone pomidory to nie tylko tytuł dobrze znanego filmu z 1991 roku. To także pyszna przekąska, którą koniecznie musisz …
20 + 15 min łatwy 2 -
Sznycel sojowy
Sznycel sojowy to idealna alternatywa dla tradycyjnego kotleta, która nie tylko jest smaczniejsza, ale też zdrowsza, ze względu brak nasyconych …
20 + 20 min łatwy 4 -
Sznycel wołowy
Sznycel wołowy to dobra alternatywa dla tego na bazie mięsa wieprzowego, które zdecydowanie częściej gości w menu, więc może się …
20 + 20 min łatwy 4 -
Klopsy rybne
Klopsy rybne to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste i zdrowe dania. Idealnie sprawdzają się podane z sosem, zwłaszcza …
25 + 20 min łatwy 4 266 kcal
-
Klopsy z indyka
Klopsy z indyka to niezwykle ciekawe danie, które doskonale smakuje, a jeszcze lepiej się prezentują. Można je zjadać zarówno z …
15 + 30 min łatwy 4 -
Kotlety z białej fasoli
Nie masz pomysłu na wegetariański obiad bez mięsa? Świetnie się składa, poznaj mój przepis na kotlety z białej fasoli. Będzie …
20 + 10 min łatwy 4 186 kcal -
Kotleciki z ciecierzycy z puszki
Falafel to nic innego jak kotleciki z ciecierzycy z puszki. Będzie to świetny pomysł na obiad bez mięsa. Pamiętaj, że …
20 + 10 min łatwy 8 -
Kotleciki ziemniaczane z serem
Unikasz mięsa lub całkowicie wyeliminowałeś ze swojej diety wszystkie produkty odzwierzęce? Świetnie się składa dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na …
20 + 20 min łatwy 4 185 kcal
-
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Unikasz mięsa lub całkowicie wyeliminowałeś ze swojej diety wszystkie produkty odzwierzęce? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na …
30 + 15 min łatwy 8 116 kcal -
Schabowy z kalafiora
Schabowy z kalafiora to pomysł na bardzo szybkie i proste a przygotowaniu, a jednocześnie pyszne i zdrowe danie wegetariańskie bez …
20 min łatwy 3 -
Mielone na grillu
Mielone na grillu to pomysł na naprawdę ciekawe kotlety, które zachwycają smakiem, ale również doskonałą fakturą. Całość jest prosta, szybka …
20 + 20 min łatwy 4 173 kcal -
Pulpety drobiowe
Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, pulpety drobiowe pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso należy do …
20 + 30 min łatwy 6 -
Kotlety z indyka z piekarnika
Kotlety z indyka z piekarnika to najlepszy pomysł na domowy, fit obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój …
20 + 30 min łatwy 10 -
Kotlety z piekarnika
Kotlety z piekarnika to najlepszy pomysł na domowy obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój niezawodny i prosty …
20 + 30 min łatwy 15 191 kcal
-
Mielone z warzywami
Mielone z warzywami to najlepszy pomysł na domowy obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój niezawodny i prosty …
20 + 10 min łatwy 8 -
Mielone na patyku
Kofta, czyli nic innego jak mięso mielone na patyku. Popularne danie kuchni bliskowschodniej, które zyskuje na popularności już od kilku …
20 + 15 min łatwy 6 -
Sznycle mielone
Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które …
30 + 10 min łatwy 8 257 kcal -
Filet z kurczaka w panierce
Filet z kurczaka w panierce to taki nasz tradycyjny kotlet w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana …
15 + 15 min łatwy 4
Kotlety - rodzaje, przepisy, sposoby przygotowania, dodatki
Jeszcze do niedawna nieodłączną częścią polskiego obiadu był mielony lub schaboszczak, czy też devolay z masłem koperkowym, do którego najlepiej pasują ziemniaki lub makaron. Z mięsa robimy pieczeń, pasztet, lecz przede wszystkim kotlety na obiad. Wraz z modą na potrawy bezmięsne, pojawiły się przepisy na pyszne kotlety z warzyw, czy też ziemniaczane lub jajeczne. Dowiedz się, z czego można zrobić kotlety, gdyż pomysłów i przepisów jest naprawdę wiele.
Kotlety w kuchni polskiej i światowej
Kotlety - co to za potrawa
Kotlet to po prostu kawałek mięsa, który stanowi część dania. W wielu kuchniach świata, a szczególnie w kuchnie polskiej, danie obiadowe składa się z białka, węglowodanów i warzyw, czyli kawałka mięsa, porcji kaszy lub ziemniaków oraz sałatki lub surówki. Kotlety nie muszą być mięsne. Na fali popularności diety wegetariańskiej oraz starań, aby do każdej diety wprowadzić więcej warzyw, stworzono przepisy na kotlety wegetariańskie, na przykład ziemniaczane czy jajeczne, czy też wegańskie bez jajek. Kotlety można zrobić z warzyw, na przykład z kalafiora, z kaszy, na przykład z kaszy gryczanej czy jaglanej, czy roślin strączkowych, na przykład z soczewicy lub ciecierzycy, .
Kotlet jest najczęściej smażony i swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim szybkości wykonania. Nie ma nic prostszego niż obtoczyć kotlet w panierce, wrzucić na patelnię i usmażyć z obu stron. Jest to danie najłatwiejsze do zrobienia, nawet dla osób, które nie lubią stać przy kuchni i nie chcą uczyć się sztuki kulinarnej. Kotlet jemy z ziemniakami, kaszą czy makaronem, które również łatwo ugotować.
Kotlet można smażyć bez niczego, lecz lepiej smakuje z panierką. Klasyczną panierką do smażenia kotletów jest jajko i bułka tarta. Jajko roztrzepujemy widelcem na talerzu i obtaczamy w nim kotlet. Następnie obtaczamy kotlet w bułce tartej i wrzucamy go na patelnię. W sprzedaży dostępne są także gotowe panierki w różnych smakach.
Słynne przepisy na kotlety w kuchniach świata
Kotlety mięsne występują w wielu kuchniach świata i upowszechniły się od czasu, gdy człowiek zaczął polować i wynalazł smażenie. W Polsce króluje klasyczny schaboszczak czy mielony. Najsłynniejszym zaś, kotletem na świecie jest sznycel wiedeński robiony z cielęciny i tak zbity, aby był bardzo cienki i duży. Tradycyjnie sznycel podaje się z plasterkiem cytryny i sałatką jarzynową. Sznycel wiedeński stanowi narodowe danie austriackie, zaś jego nazwa jest chroniona prawem. Sznycel można zrobić również w wieprzowiny, lecz wtedy nosi nazwę “po wiedeńsku”. Odmianą sznycla jest cordon bleu, czyli szynka i ser zawinięte w sznycel.
Sławnym kotletem mięsnym jest hamburger robiony z mielonego mięsa wołowego. Jako kotlet w kanapce wszedł do kanonu fastfood. Popularne są kotleciki szwedzkie podawane z powidłami borówkowymi i ziemniakami. Kotleciki szwedzkie powstają z mielonego mięsa wieprzowego i wołowego. Przypominają trochę polskie kotlety mielone, lecz są małe i podawane w sosie.
Kotlety mięsne
Jakie mięso na kotlety mięsne
Kotlety mięsne robi się z mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i drobiowego, a także z ryb. Obróbka zależy od rodzaju mięsa. Bardzo ważne jest krojenie mięsa na kotlety, które musi być krojone w poprzek włókien. Przed smażeniem mięso należy zbić tłuczkiem, aby poprzerywać włókna. Dzięki temu mięso będzie miękkie.
Wieprzowina jest dość miękka i krucha, szybko się smaży i wspaniale smakuje. Na kotlety nadaje się schab, karkówka, biodrówka i polędwica, zaś z łopatki robi się mielone. Kontrowersje budzi wpływ wieprzowiny, a szczególnie tłuszczu, na zdrowie.
Wołowina uchodzi za mięso znacznie zdrowsze. Cechuje się niską zawartością tłuszczu i wysoką zawartością dobrze przyswajalnego białka. Jednak smażenie kotletów wołowych wymaga trochę doświadczenia, gdyż mogą wyjść twarde i łykowate. Na kotlety wołowe najlepiej nadaje się ligawa, polędwica, krzyżowa, antrykot, rostbef lub karkówka.
Obecnie najbardziej popularne są kotlety z kurczaka. Mięso jest miękkie, smaczne, łatwo się smaży i praktycznie nie można tej potrawy zepsuć. Najprostszą potrawą jest kotlet z piersi z kurczaka.
Rodzaje kotletów z mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego
Kotlety mięsne - rodzaje:
- schabowy,
- mielony,
- bitki wołowe lub wieprzowe,
- stek wołowy, befsztyk,
- rumsztyk,
- kotlet pożarski,
- sznycel,
- kotlet devolay.
W kuchni polskiej, klasyczną częścią składową drugiego dania na obiad były zawsze kotlety schabowe lub kotlety mielone zrobione z wieprzowiny. Na kotlety schabowe najlepszy jest schab wieprzowy z kością lub bez. Natomiast mielone, podobnie jak pasztet, można zrobić z różnych rodzajów wieprzowiny, lecz najlepsza jest łopatka. Kotlety mielone robi się z mięsa wieprzowego lub wieprzowego i drobiowego. Podobnie jak pasztet, także i mielone najlepsze są z mieszanki różnych rodzajów mięsa. Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko, cebulę i rozmoczoną bułkę, formujemy kotleciki i smażymy.
Przepis na bitki wołowe lub wieprzowe jest bardziej pracochłonny, niż na zwykłe kotlety smażone. Na bitki wieprzowe najlepsza jest szynka, zaś na bitki wołowe mięso krzyżowe, zrazowe, rozbratel lub łopatka wołowa. Mięso najpierw obsmażamy na patelni obtoczone w mące lub w przyprawach. Następnie przekładamy do garnka i dusimy, dzięki czemu uzyskujemy pyszne kotlety w sosie.
Z wołowiny robimy steki, czyli kotlety z mięsa pokrojonego w poprzek włókien i usmażonego. W zależności od upodobań wybieramy stopień wysmażenia. Steki mogą być mocno lub średnio wysmażone, a nawet krwiste, czyli prawie surowe w środku. Rodzajem steka jest rumsztyk. Steki przyrządza się także z wieprzowiny.
Spośród przepisów na kotlety drobiowe najsłynniejszy jest kotlet pożarski i kotlet devolay. Kotlet pożarski robi się z grubo mielonego lub siekanego mięsa drobiowego i cielęcego. Natomiast kotlet devolay stanowi kotlet z piersi z kurczaka nadziewany masłem i sosem koperkowym i usmażony w panierce. Co ciekawe przepis ten nie pochodzi z Francji, lecz z polskich kresów, a na świecie nazywa się kotletem kijowskim.
Ciekawe pomysły na kotlety wegetariańskie
Kotlety wegetariańskie możemy zrobić z najróżniejszych warzyw, jednak do wykonania są nieco trudniejsze niż kotlety mięsne. Tajemnica tkwi w dodaniu jajek, tak aby uformowany kotlet się nie rozpadał na patelni.
Z warzyw możemy zrobić kotlety ziemniaczane, z kalafiora Na kotlety doskonale nadają się rośliny strączkowe. Świetnie wychodzą kotlety z soi, soczewicy, ciecierzycy, czy też fasoli. Pyszne kotlety można zrobić również z kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, czy innej. Świetnie smakują kotlety jajeczne, zrobione z jajek na twardo i surowych, z dodatkiem szczypiorku lub pieczarek.