Zakąski

zakąski

Wódka to potężny napój alkoholowy, który powinno się spożywać z odpowiednim poczęstunkiem. Przekąski do wódki muszą być pełnowartościowe i smaczne, aby skutecznie zniwelować charakterystyczny smak i działanie alkoholu. Wśród popularnych zakąsek do wódki dominują szybkie przystawki, które można porcjować i od razu serwować gościom. Gdziekolwiek pojawia się wódka, towarzyszą jej m.in. marynowane oraz solone przekąski. Gościom podaje się jednak nie tylko kultowe przekąski z czasów PRL-u, ale także bardzo wyszukane przystawki, które wcale nie wymagają długiego czasu przygotowania.

Zakąski – poznaj przepisy na szybkie i tanie zakąski do wódki

Zakąski do wódki od dawna towarzyszą nam na polskich stołach biesiadnych. Przekąski serwuje się po to, aby zniwelować smak oraz działanie trunków wysokoprocentowych. Przystawki do alkoholu sprawdzają się nie tylko na Sylwestra, ale też np. na imprezę w gronie znajomych czy bliskich. Składniki konieczne do ich przygotowania powinny być stosunkowo tanie, a także łatwe do obrobienia. Sprawdź proste, szybkie i smaczne przepisy na przekąski.

Najlepsze przepisy na zakąski do wódki – pomysł na przekąski na imprezę

Łatwe i szybkie zakąski na każdą imprezę zakrapianą alkoholem

Zakąski od lat stanowią niezbędny element każdego menu imprezowego, zwłaszcza gdy na stole pojawia się wódka. Przekąski szybko zaspokajają głód, a także umilają wspólne chwile z rodziną lub znajomymi. Stanowią też świetne uzupełnienie intensywnego smaku wysokoprocentowych trunków. Przystawki powinny być niedrogie, a także łatwe w przygotowaniu. Najlepiej serwować je w różnych postaciach, na przykład w formie pokrojonych na plastry serów i wędlin lub nadziewanych jajek. Sposób podania przekąsek zależy oczywiście od czasu, jaki mamy dostępny na ich przygotowanie. Stół z zakąskami do wódki powinien być zaopatrzony w przegryzki odpowiednie dla danej okazji. Przekąski muszą też pasować do gości (ich upodobań czy diety), a także atmosfery imprezy.

Mnóstwo gospodarzy zwykle stawia na to, co już zna. Decyduje się zatem na najprostsze zakąski, takie jak marynowane grzyby, plasterki kiełbasy lub kiszone ogórki. Dlaczego tanie, zimne korniszony i grzybki w occie niezmiennie od lat cieszą się tak dużą popularnością? Niektórzy uważają, że kwaskowy smak zakąsek potrafi skutecznie złagodzić ostry smak wódki. Inni są przekonani, że ludzie ciągle sięgają po tradycyjne przekąski octowe prosto ze słoika, bo dawniej mieli ograniczony wybór produktów – po prostu utknęli w tych czasach. W PRL-u na stole imprezowym zwykle lądowało to, co akurat było dostępne. Wśród przekąsek były m.in. wspomniane już ogórki, a także grzybki ze słoika. Pomimo pewnych przyzwyczajeń warto od czasu do czasu odejść od klasycznych zakąsek i poczęstować gości czymś zupełnie innym i zaskakującym.

Proste zakąski, które posmakują uczestnikom imprezy

Wiele osób idzie dziś po linii najmniejszego oporu. Często sami nie przygotowują przekąsek, decydując się na zakup gotowych produktów ze sklepu. Warto dodać, że wśród nich nie są same marynowane grzybki czy konserwowe ogórki, ale również paczkowane suche jedzenie. Pomiędzy popularnymi przekąskami pojawiają się m.in. chipsy i słone paluszki. Takie rozwiązanie bez wątpienia jest szybkie i niewymagające wysiłku. Wystarczy wyciągnąć zakupione produkty z opakowań, ustawić na stole w odpowiednich naczyniach i zaserwować gościom. Mimo że metoda jest szybka i tania, nie zrobi to dobrego wrażenia na gościach. Raczej nikt nie będzie zachwycony przekąskami, które sam mógłby kupić w sklepie. Forma przekąsek zależy od okazji, którą celebrujemy wspólnie z gośćmi. Niemniej jednak warto pamiętać, że każda poważniejsza impreza powinna być odpowiednio uzupełniona np. o wyszukane przekąski. Jeśli okazja jest wyjątkowa, niech na stole pojawią się nie tylko klasyczne przekąski znane ze sklepowych półek, ale też własnoręcznie przygotowany poczęstunek. Mogą to być nawet najprostsze dania – goście na pewno je docenią.

Warto pamiętać, że alkohol wywołuje wiele skomplikowanych procesów w organizmie człowieka. Powoduje m.in. szybkie opróżnienie żołądka, właśnie dlatego przy spożywaniu wysokoprocentowych napojów alkoholowych, takich jak wódka, warto sięgać po treściwe przekąski. Jakie powinny być? Nie tylko sycące i smaczne, ale też takie, aby można było szybko po nie sięgnąć i wygodnie zjeść. Powinny być lekkostrawne, aby żołądek mógł je szybko i łatwo przyswoić. Idealne przekąski powinniśmy zjadać zaledwie jednym kęsem. Wbrew pozorom nie trzeba spędzać kilku godzin w kuchni, aby przygotować coś pysznego dla uczestników przyjęcia. Wystarczy kupić odpowiednie składniki i umiejętnie je ze sobą połączyć, aby stworzyć pyszne i sycące – zimne lub ciepłe – przekąski do alkoholu.

Najlepsze przepisy na zakąski do wódki – na Sylwestra i nie tylko

Jakie zakąski na zimno lub na ciepło podać gościom?

Nie istnieje jeden pomysł na zakąski imprezowe – jest ich cała masa do wypróbowania. W zasadzie pomysły się nie kończą, a każdy z pewnością znajdzie coś pod swoje upodobania kulinarne. Wszyscy doskonale wiedzą, że wódka jest dość mocnym napojem alkoholowym. Taki trunek wymaga więc uzupełniania go pożywnym jedzeniem. Jednym z klasycznych przekąsek do wódki są te przygotowywane na zimno. Zwykle nie wymagają one zbyt wiele czasu na ich zrobienie. Większość można przyrządzić w dniu imprezy, a nawet dzień wcześniej – wieczorem w lodówce przejdą smakiem i będą jeszcze lepsze na następny dzień. Wśród najpopularniejszych przekąsek na zimno znajdują się również potrawy w marynacie i zalewie. Goście na pewno docenią śledzie w oliwie, rybę w occie, golonkę na zimno, tatara z cebulą i ogórkiem konserwowym, śledzie w pomidorach, polską kiełbasę pokrojoną w talarki, sałatkę gyros, pajdę chleba ze smalcem czy rozmaite sery podane na półmisku.

Oprócz zimnych zakąsek warto podać gościom również coś ciepłego. Doskonałe okazują się dania jednogarnkowe, np. bigos i leczo. Nie masz wolnego dnia na ich przygotowanie? Mniej czasu zajmuje przyrządzenie innych potraw na ciepło, takich jak warzywna tarta, wytrawne muffiny lub domowa zapiekanka. Świetnie sprawdzi się również mięso zawinięte w ciasto francuskie – można je zapiec z różnymi dodatkami, takimi jak pieczarki, papryka lub ser żółty. Możliwości jest sporo i tak naprawdę można byłoby je wymieniać w nieskończoność. Ciekawymi potrawami do serwowania na ciepło, których zrobienie nie zajmuje wiele czasu, są: tortilla z warzywami i kurczakiem, domowa mini-pizza, kabanosy z ciastem francuskim i ciepłe bruschetty z pomidorkami koktajlowymi.

Sprawdzone przepisy na zakąski do wódki

Jeśliwśród gości są wegetarianie, warto zapewnić im coś dobrego, co będą mogli przekąsić na szybko. Możesz przygotować np. proste koreczki z serem, które doskonale komponują się z mocnym smakiem wódki. Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na plastry. Następnie smarujemy zielonym pesto i zawijamy. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i nabijamy na wykałaczki wraz z ogórkiem i kulką winogrona. Warto zadbać o estetyczne i kreatywne ułożenie koreczków na talerzu – często sposób podania może całkiem zmienić wyraz nawet najprostszej przekąski. Dla fanów mięsa idealnie sprawdzi się galaretka z udek wieprzowych. Udka należy ugotować w garnku z wodą, dodając warzywa i ulubione przyprawy do smaku. Mięso gotujemy przez 3,5 godziny, a później usuwamy z niego tłuszcz, skórę i kości. Wywar przecedzamy przez sito i rozpuszczamy w nim żelatynę. Posiekane mięso układamy w miseczkach lub salaterkach i zalewamy wywarem z żelatyną. Całość wstawiamy do lodówki i czekamy, aż galaretka stężeje. Przed podaniem należy pamiętać o usunięciu skrzepniętego z wierzchu tłuszczu.

Świetnym pomysłem będzie również przygotowanie dla gości pieczonych śledzi w sosie pomidorowo-octowym. To doskonała przekąska, która z pewnością ich zachwyci. Śledzie należy umyć, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć. Następnie ułożyć je w słoikach i przygotować sos pomidorowo-octowy. Zalewa się nim ryby, po czym studzi przed schowaniem do lodówki. Równie ciekawym pomysłem mogą być zawijaski z wędzonej szynki. Jest to prosta przekąska, o której wiele osób zapomina. Do przygotowania zakąski wystarczy wędzona szynka, a także ogórki kiszone i serek czosnkowy (puszysty, kremowy). Ogórki kroimy w słupki i odsączamy nadmiar soku. Następnie smarujemy szynkę serkiem czosnkowym i w środku układamy słupki ogórków. Zwijamy szynkę i nabijamy na wykałaczki. Jeśli nie chcesz serwować klasycznych koreczków, warto wykorzystać właśnie ten pomysł.

Zakąski - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto