Jak zrobić omlet?

Omlet to jedna z najprostszych potraw do przygotowania. Idealnie nadaje się jako pyszna kolacja, czy sycący obiad. Dodatkowo, do jego przygotowania zwykle potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników:

- jajek,

- mleka,

- soli,

- tłuszczu.

Możesz też dodać mąki dla lepszej konsystencji i większej sytości.

Na samym początku wbij jajka do miseczki. Dolej do nich mleka i dodaj odrobiny soli. Jeśli chcesz, możesz przesiać również mąkę, czy dodać cukier, jeśli zależy ci na słodkiej wersji. Całość dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej oleju rzepakowym, czy oliwie. Omlet przewracaj delikatnie szpatułką, by przyrumienić go z obu stron.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić omlet?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić omlet? Co jeszcze warto wiedzieć?

Omlet to doskonały pomysł na śniadanie, czy kolację. To chyba, zaraz po jajecznicy, najprostsze danie na bazie jajek. Można go przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej. Jest tak smaczny, że nie potrzebuje wielu dodatków, jednak wspaniale komponuje się z warzywami i owocami, pastami, czy serkiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić omlet, by był pyszny i łatwy, to idealny przepis na pewno znajdziesz w propozycjach poniżej. Omlet można przygotować na wiele sposobów, o czym przekonasz się, przeglądając wszystkie propozycje. To dlatego, że choć składniki zwykle pozostają te same, to można użyć przeróżnych technik przygotowania, a także wypełnić go różnymi dodatkami. Dzięki temu to proste, choć kultowe danie, nigdy nie staje się nudne.

Przepis na omlet jest niezwykle prosty. Do całości nie potrzebujesz zbyt dużej ilości składników. Wystarczą trzy:

- jajka,

- mleko,

- sól.

Przyda się również tłuszcz do smażenia, chyba że posiadasz patelnię z powłoką nieprzywierająca, wtedy nie jest konieczne jego użycie. Najpierw należy połączyć ze sobą wszystkie składniki, by powstała płynna masa. Powinna z łatwością dać się wlać na patelnię.

Kolejnym krokiem jest usmażenie omleta. Bardzo często jest to proces dość problematyczny. To dlatego, że masa jest płynna, ciężko się ją więc przewraca i może się przypalić. A więc jak usmażyć omlet w łatwy sposób, by był najlepszy? Trzeba na pewno wykazać się delikatnością i cierpliwością. Omlet można przewracać, choć nie trzeba. Najprostszym sposobem wydaje się przyłożenie pokrywki lub dużego talerza i odwrócenie patelni do góry dnem. Następnie, należy zsunąć delikatnie umieszczony na pokrywce omlet na patelnię. Dzięki temu całość nie wymaga aż tak dużej wprawy. Jednak dla osób o dużej sprawności manualnej wystarczy tylko zwykła łopatka kuchenna. Omlet powinien zarumienić się lekko z obu stron. Pamiętaj, że gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, to już czas, by go odwrócić na drugą stronę.

Z omletami bywa tak, że każdy ma swój sprawdzony przepis, dlatego, choć to danie proste, jego wykonanie może się różnić, w zależności od przyzwyczajeń i preferencji gotującego. Niektórzy do swoich omletów dodają również mąkę, czy słodzik. Inni wzbogacają go o dodatek odżywki białkowej, jeśli chcą, by zaspokoił ich głód na dłużej. Jednym z popularnych sposobów urozmaicenia omleta jest dodanie do niego rozgniecionego, przejrzałego banana, dzięki czemu ma zupełnie inną konsystencję i jest słodszy.

Omlet jajeczny to nie tylko smaczny, ale również zdrowy sposób na rozpoczęcie lub zakończenie dnia. Dlaczego? Składa się tylko z kilku składników. W wielu przypadkach są to tylko jajka, czasami również z dodatkiem mleka, dzięki czemu to białkowo — tłuszczowa opcja, która świetnie sprawdzi się na pożywne śniadanie. Jak pokazują ostatnie badanie, taki rozkład składników w daniu zwiększa sytość po posiłku, dzięki czemu nie ma się później ochoty na podjadanie. Jajka są wspaniałym źródłem choliny, substancji, która doskonale wpływa na zdrowie wątroby i układ odpornościowy. Dodatkowo często są wzbogacane cennymi kwasami z grupy Omega 3. Dlatego warto wplatać je do diety, a ten przepis to ułatwia.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto