Przepis na zupę pomidorową z ryżem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mięso umyj i przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj około 40 minut.

Obierz warzywa i pokrój na mniejsze kawałki.

Dodaj warzywa do garnka z mięsem i gotuj 30 minut.

Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj całość.

Zupę podawaj z ugotowanym ryżem.

zupa pomidorowa z ryżem
Zupa pomidorowa z ryżem
Koszt przygotowania dania
15.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
421 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Zupa pomidorowa z ryżem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie pomidorowej z ryżem

Pyszna, domowa zupa pomidorowa z ryżem to doskonały pomysł na obiad, przygotuj zupę na aromatycznych wywarze z dużą ilością warzyw. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba niemająca doświadczenia kulinarnego. Zupę możesz ugotować w godzinę, jednak polecam dłuższe gotowanie, im dłużej zupa będzie gotowała się na niewielkim ogniu, tym bardziej aromatyczna i smakowita będzie.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę pomidorową dla dzieci, która będzie idealną propozycją na obiad nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować: mięso, najlepiej, jeśli nie będzie to bardzo chudy gatunek. Postaw na wołowinę lub części kurczaka z odrobiną tłuszczu np. nogi, udka. Będziesz potrzebować jeszcze włoszczyznę, czyli marchewki, por, seler, pietruszka i koncentrat pomidorowy.

To składniki, które będą Ci potrzebne, jeśli przygotowujesz zupę od podstaw. Jeśli zaczynasz od wcześniej przygotowanego rosołu, pyszny bulion masz już gotowy.

Zatem, jak zrobić zupę pomidorową z ryżem?

Do garnka włóż wcześniej umyte mięso i zalej wodą, zacznij gotować na niewielkim ogniu. Dodaj w międzyczasie przyprawy takie jak ziele angielskie i liście laurowe, podczas gotowania mogą wytworzyć się tak zwane „szumowiny”, wyciągnij je za pomocą łyżki i wyrzuć. Mięso powinno gotować się około 30-60 minut. Następnie umyj dokładnie warzywa i pokrój je na mniejsze kawałki, najlepiej w słupki. Wrzuć je do wywaru z mięsem i gotuj kolejną godzinę. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Pyszna, domowa zupa gotowa. Możesz podawać ją z ugotowanym ryżem lub makaronem. Może to być obiad dla dzieci lub pierwsze danie dla dorosłych.

Zupy to świetna propozycja rozgrzewającego obiadu w ciągu sezonu zimowego, ale także w lecie, ponieważ są daniem lekkim i nieobciążającym.

Zupę możesz ugotować od razu w większej ilości, dzięki czemu masz obiad na dwa dni dla całej rodziny.

Postaw na moją propozycję obiadową i przygotuj pyszny posiłek dla swoich najbliższych.

Wartości odżywcze zupy pomidorowej z ryżem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
168.77 kcal
421.92 kcal
Białko
8.24 g
20.59 g

Węglowodany w zupie pomidorowej z ryżem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
20.80 g
51.99 g
Węglowodany przyswajalne
19.35 g
48.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.44 g
3.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
6.11 g
15.27 g
Tłuszcze nasycone
2.23 g
5.58 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.65 g
9.12 g
Tłuszcze jednonasycone
2.38 g
5.96 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.26 g
3.16 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.02 g
0.05 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
33.21 mg
83.04 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę pomidorową z ryżem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
120.45 µg (mcg)
301.12 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.53 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
6.40 mg
16.00 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.15 mg
0.38 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
10.00 µg (mcg)
25.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.23 mg
Niacyna
2.67 mg
6.66 mg
Foliany
14.89 µg (mcg)
37.23 µg (mcg)
Beta karoten
1137.86 µg (mcg)
2844.64 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę pomidorową z ryżem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
59.54 mg
148.84 mg
Potas
343.39 mg
858.48 mg
Wapń
23.36 mg
58.39 mg
Fosfor
104.11 mg
260.27 mg
Magnez
23.95 mg
59.87 mg
Żelazo
1.10 mg
2.75 mg
Cynk
0.92 mg
2.29 mg
Miedź
0.14 mg
0.36 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej z ryżem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pomidorowej z ryżem

Lista alergenów dla zupy pomidorowej z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania zupy pomidorowej z ryżem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
400 g
4 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
200 g
1 słoiczek
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 200 g
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na zupę pomidorową z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób