Wyróżnione przepisy na omlet
-
Omlet z jabłkiem
Omlet z jabłkiem to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie. Omlet na słodko sprawdzi się także jako pyszny deser dla dzieci …
10 + 15 min łatwy 2 -
Omlet z szynką i serem
Omlet z szynką i serem to świetny pomysł na szybki omlet śniadaniowy. Omlet można podać w zastępstwie za jajecznicę lub …
10 + 15 min łatwy 3 757 kcal -
Omlet z mlekiem i boczkiem
Omlet z mlekiem i boczkiem to wspaniała francuska propozycja na pyszne śniadanie. Omlet możesz podać dla całej rodziny. Omlet śniadaniowy …
10 + 15 min łatwy 1 926 kcal -
Omlet cesarski
Omlet cesarski kaiserschmarrn to wyjątkowa propozycja przygotowania klasycznego omletu biszkoptowego. Jest to omlet szarpany z rodzynkami i ewentualnie dodatkiem sezonowych …
10 + 10 min łatwy 2 385 kcal -
Omlet z pieczarkami
Omlet z pieczarkami to wspaniały pomysł na wytrawny posiłek pełen białka. Ten omlet jest bardzo lekki i bezglutenowy, a przy …
15 + 10 min łatwy 1 198 kcal
Pozostałe przepisy na omlety
-
Omlet z pomidorami
Puszysty omlet z pomidorami nadaje się na śniadanie oraz lunch. Ten posiłek jest prosty do przygotowania, więc na fit omlet …
40 min łatwy 2 421 kcal -
Omlet z mąką
Omlet z mąką to bardzo dobry pomysł na pyszne i szybkie śniadanie dla całej rodziny. Omlet przygotować można w wersji …
5 + 10 min łatwy 1 630 kcal -
Omurice
Japoński omlet z ryżem, czyli omurice to smaczny i pożywny pomysł na danie. Miałeś okazję już próbować? Sprawdź jak zrobić …
30 min łatwy 2 483 kcal -
Omlet ze szparagami
Omlet ze szparagami to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. …
10 + 15 min łatwy 1 -
Tortilla hiszpańska
Tortilla hiszpańska to tak naprawdę omlet, jednak nieco różni się od tego, co zwykle kojarzy się nam pod tym pojęciem. …
20 + 25 min łatwy 2 569 kcal -
Frittata fit
Frittata fit to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Frittatę z warzywami możesz podać również jako smaczne śniadanie. …
30 min łatwy 2 290 kcal
-
Omlet z boczkiem i serem
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
5 + 10 min łatwy 1 413 kcal -
Frittata warzywna
Frittata warzywna to doskonałe danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Frittata to inaczej zapiekany omlet …
20 + 15 min łatwy 2 -
Frittata ze szparagami
Frittata ze szparagami to pyszny pieczony omlet z dużą ilością warzyw, który po prostu zachwyca smakiem i aromatem. Całość jest …
15 + 15 min łatwy 2 -
Frittata z patelni
Frittata z patelni to doskonała opcja dla wszystkich osób, które kochają proste dania na bazie jajek. To wspaniała alternatywa dla …
20 + 20 min łatwy 2
-
Omlet z rukolą
Dietetyczny omlet z rukolą, serem mozzarella, wędliną i warzywami jest dobrym pomysłem na kolację lub na śniadanie, które jest fit. …
15 min łatwy 1 565 kcal -
Omlet z białek
Omlet z białek jest nieco lżejszą wersją tego klasycznego dania. Całość zawiera mało tłuszczu i niewiele kalorii, dzięki temu sprawdza …
10 + 10 min łatwy 1 152 kcal -
Omlet z budyniem zebra
Ten omlet z budyniem wygląda super, ponieważ jest dwukolorowy. Zdrowy, bezglutenowy i najlepszy na śniadanie z jajek dla dzieci. Jest …
15 min łatwy 1 479 kcal -
Omlet czekoladowy
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
10 + 10 min łatwy 1 259 kcal -
Omlet z owocami
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
10 + 7 min łatwy 1 286 kcal -
Omlet z żółtek
Omlet z żółtek to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla Twojej rodziny. Najlepszy omlet przygotujesz z wiejskich jajek od …
10 + 10 min łatwy 1 1172 kcal
-
Omlet z bitą śmietaną
Omlet z bitą śmietaną to doskonały pomysł na pyszny posiłek śniadaniowy dla dzieci i dorosłych. Omlet doskonale sprawdzi się z …
15 + 10 min łatwy 2 -
Omlet sernikowy
Omlet sernikowy to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Pyszny puszysty omlet podać można z wieloma różnymi …
10 + 10 min łatwy 2 -
Omlet grzybek
Omlet grzybek zawdzięcza nazwę swojemu kształtowi, który przypomina kapelusz grzyba. Jest niezwykle puszysty, miękki i bardzo smaczny. To idealny wybór …
5 + 10 min łatwy 1 930 kcal -
Klasyczny omlet
Klasyczny omlet to doskonały sposób na stworzenie posiłku zbilansowanego i niezwykle sycącego. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilka chwil i …
5 + 10 min łatwy 1 282 kcal
-
Omlet owsiany
Omlet owsiany to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji. W takim wydaniu zawiera sporo błonnika i syci na naprawdę długo. Smakuje …
20 + 15 min łatwy 1 -
Szybki omlet na słodko
Szybki omlet na słodko to doskonała opcja na słodki i wspaniały posiłek dla wszystkich, zarówno dużych, jak i małych. Świetnie …
10 + 15 min łatwy 2 172 kcal -
Omlet z chlebem
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
10 + 7 min łatwy 1 454 kcal -
Omlet z odżywką białkową
Pyszny omlet z odżywką białkową to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 5 min łatwy 1 586 kcal -
Omlet budyniowy
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
15 + 10 min łatwy 1 322 kcal -
Omlet z awokado
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
10 + 7 min łatwy 1
-
Omlet z groszkiem
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
15 + 7 min łatwy 1 -
Omlet z brokułem
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
10 + 7 min łatwy 1 -
Omlet z masłem orzechowym
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
10 + 10 min łatwy 1 437 kcal -
Omlet na słodko bez ubijania
Szybki, smaczny i mięciutki omlet na słodko bez ubijania to doskonały pomysł na śniadanie. Zdrowy, bez cukru i odżywczy omlet …
10 min łatwy 1 579 kcal
Często zadawane pytania
Omlet - przepisy, sposoby wykonania, dodatki, praktyczne porady
Omlet klasyczny, omlet grzybek, omlet bananowy, omlet ze szpinakiem czy z szynką i serem, to pyszne dania, które kojarzą się ze śniadaniem z dzieciństwa. Dziś omlety nieco odeszły w niepamięć, a warto do nich wrócić, gdyż jest to danie pożywne i łatwe do wykonania w parę minut. Omlet francuski z dodatkami sprawdzi się także jako danie obiadowe lub składnik lunch boxa. Zaś omlet biszkoptowy z dżemem lub z bananem będzie świetnym daniem dla dzieci.
Jak robi się omlet
Co to jest omlet
Omlet stanowi rodzaj placka smażonego na patelni. Robi się go bardzo podobnie jak naleśniki, czyli z jaj, mąki i mleka. Różnica polega na tym, że przepis na omlet zawiera więcej jaj. W odróżnieniu od cienkich naleśników omlet jest duży i gruby. Stanowi samodzielne danie, gdyż jest bardzo sycący. Omlety są za grube, aby je składać lub zwijać jak naleśniki, dlatego też nadzienie układa się na wierzchu. W niektórych kuchniach świata omlety składa się na pół, tak aby nadzienie pozostało w środku.
Płaski placek smażony na płaskim kamieniu lub na patelni, znany jest ludzkości od zarania dziejów. W różnych kulturach pieczono okrągłe i płaskie pieczywo, jak wschodnie chlebki pita, czy włoska pizza. Kiedy odkryto możliwość dodania jajek do ciasta, powstały przepisy na omlety, które są bardziej puszyste i miękkie. Omlet jest zbyt miękki, aby pełnił funkcję pieczywa, za to świetnie nadaje się na danie obiadowe.
Przepisy na omlety udoskonalili kucharze francuscy. Do Polski trafiły one za sprawą Marysieńki Sobieskiej. Kuchnia polska nie stworzyła własnej wersji tego dania. Jednak w Polsce częściej jada się omlet biszkoptowy z dodatkiem mąki, jadany na słodko. Omlet nie jest w Polsce daniem popularnym, choć jest łatwy do zrobienia. Być może dlatego, że polska kuchnia zawiera dużo mniej dań na słodko.
W Polsce omlet stanowi głównie danie śniadaniowe, chętnie jadane przez dzieci. Jednak tradycyjny omlet grzybek z nadzieniem nie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Kompletując lunch box możemy jednak skorzystać z przepisów na francuski omlet zapiekany wraz z nadzieniem, a następnie zrolowany i pokrojony na mniejsze kawałki.
Tradycyjny omlet jada się także na obiad lub kolację, szczególnie wtedy, gdy nie ma pomysłu na coś innego. Omlet jest daniem jednym z łatwiejszych do zrobienia, zaś przepis wymaga ogólnodostępnych składników.
Omlety w kuchniach świata
Chyba najbardziej słynny omlet świata to omlet cesarski będący flagowym deserem kuchni austriackiej. Omlet cesarski robi się podobnie jak tradycyjny omlet biszkoptowy, czyli z żółtek i mleka, dodatkiem mąki i piany z białek. Składniki łączymy, na koniec dodajemy pianę z ubitych białek. Czasami stosuje się również takie dodatki, jak: roztopione masło, utarte migdały, skórka z cytryny czy sok z cytryny. Na wierzchu całość posypujemy rodzynkami i smażymy nie mieszając. Aby zrobić omlet cesarski należy pod koniec smażenia porozrywać go na kawałki. Omlet cesarski je się na ciepło posypany obficie cukrem pudrem, a czasem także cynamonem. W Austrii tradycyjnie podaje się do niego mus z jabłek lub sok śliwkowy.
Omlet hiszpański smaży się z dodatkiem ziemniaków. Powinien być dość gruby, dlatego warto smażyć go na mniejszej patelni o wysokich brzegach. W Hiszpanii tradycyjnie podawany jest jako tapas, w postaci pokrojonej na kawałki.
Ciekawą i łatwą do zrobienia propozycją jest japoński lub koreański omlet tamagoyaki. Ma on wytrawny smak, gdyż do ciasta dodaje się sól, cukier i ocet. Robi się go w bardzo ciekawy sposób. Najpierw wylewamy część ciasta na brzeg patelni, zaś gdy się zetnie zawijamy w rulon i wylewamy następną część ciasta. Otrzymujemy rulonik, który w Japonii i Korei stanowi danie śniadaniowe. Pokrojony omlet tamagoyaki świetnie się sprawdzi jako składnik lunch boxu typu bento.
We Włoszech popularnym daniem jest fritatta, czyli omlet wytrawny z różnymi dodatkami. Masę jajeczną łączy się z warzywami, serem, ziołami, wędlinami, oliwą z oliwek. Można ją zrobić z pieczarkami, szynką i serem, czy też ze szpinakiem. Dodatków może być dziesiątki, zaś kombinacje zależą od naszego gustu i fantazji. Tajemnica lekkiego i puszystego omletu firtatta polega na wstępnym podsmażeniu go na żeliwnej patelni, którą następnie wkłada się do piekarnika i zapieka dalej.
Natomiast w Tajlandii jada się omlet khai yat sai, który formuje się w kulę. Danie to stanowi omlet nadziewany mielonym mięsem i doprawiony czosnkiem, szalotką i sosem sojowym.
Jak łatwo i szybko zrobić ciasto na puszysty omlet
Sposobów na smażenie omletu jest sporo i właściwie każdy robi go po swojemu. Mamy też kilka rodzajów omletów, które robimy na słodko lub na słono.
Rodzaje omletów:
- omlet klasyczny, francuski składa się z jajek roztrzepanych z mlekiem lub ze śmietaną. Podaje się go w postaci złożonej na pół. Najczęściej jest to omlet wytrawny z samych jajek lub z różnymi dodatkami dodawanymi do jajek. Omlet francuski robi się ze szpinakiem, z szynką i serem, z pieczarkami lub z innymi dodatkami.
- omlet biszkoptowy lub omlet grzybek robi się z dodatkiem mąki i najczęściej podaje się go na słodko, z konfiturami, ze śmietaną, z owocami itp.
- omlet hiszpański robi się z dodatkiem ziemniaków, czyli podsmażone na patelni ziemniaki zalewamy masą jajeczną i smażymy.
Do omletu klasycznego bierzemy więcej jajek i roztrzepujemy z mlekiem lub śmietaną. Dodatki dodajemy do jajek i smażymy razem lub posypujemy nimi omlet już gotowy. Podajemy złożony na pół.
Najbardziej popularny w Polsce jest omlet grzybek, czy też omlet biszkoptowy, który przypomina duży, okrągły placek. Omlet grzybek najbardziej kojarzy się ze śniadaniem z dzieciństwa, gdyż kiedyś danie to było bardziej popularne niż obecnie.
Omlet biszkoptowy robimy z dodatkiem mąki i bierzemy mniej jajek. Aby omlet był bardziej puszysty należy oddzielić żółtka od białek. Żółtka łączymy z mąką i mlekiem lub śmietaną. Zaś białka ubijamy i dodajemy do masy jajecznej na końcu. Omlet smażymy z obu stron. Najczęściej podaje się go na słodko, z dżemem, owocami czy polany słodkim syropem. Omlet będzie bardziej puszysty również wtedy jeśli zamiast mleka użyjemy mleka zsiadłego lub kefiru.
Najciekawsze przepisy na omlety
Przepis na omlet na słodko
Na słodki robimy najczęściej omlet biszkoptowy z dodatkiem mąki. Tajemnica puszystego omletu leży w tym, aby dodawać mąki z umiarem. Zbyt dużo mąki skutkuje tym, że omlet będzie zbity, twardy i niesmaczny.
Omlet biszkoptowy najczęściej podajemy posypany owocami, posmarowany dżemem i polany śmietaną. Jeśli owoce są kwaśne możemy posypać omlet cukrem. Omlet świetnie smakuje także z dodatkiem cynamonu.
Dobrym pomysłem jest omlet bananowy. Omlet z bananem możemy zrobić w dwojaki sposób. Najprościej jest zrobić omlet z bananem po prostu układając plasterki banana na lekko ściętym omlecie. Następnie omlet zapiekamy jeszcze 1 - 2 minuty i przenosimy na talerz. Tą metodą możemy zrobić zarówno klasyczny omlet francuski, jak i omlet biszkoptowy. Banan dobrze nadaje się do miksowania, dlatego też możemy banan zmiksować razem z masą jajeczną. Po usmażeniu otrzymamy puszysty omlet bananowy.
Różnorodne omlety na słono
Klasyczny omlet francuski daje ogromne możliwości tworzenia różnych kombinacji smakowych. Jest dość cienki i można go zrolować jak naleśnik. Dlatego też kawałkami omletu z warzywnym lub mięsnym nadzieniem można wypełnić lunch box i będzie to pożywne i sycące drugie śniadanie do szkoły lub do pracy.
Omlet francuski najczęściej jada się na słono z dodatkiem warzyw lub mięsa. W zasadzie kombinacja dodatków zależy od naszego gustu i pomysłowości. Klasyczną propozycją jest omlet ze szpinakiem i pomidorami. Podsmażony szpinak dodajemy do masy jajecznej i smażymy.
Świetnie smakuje omlet z pieczarkami. Podsmażone pieczarki dodajemy do masy jajecznej i smażymy razem, lub posypujemy nimi usmażony omlet, który składamy na pół. Aby zrobić omlet z szynką i serem, najpierw podsmażamy masę jajeczną na patelni. Gdy się lekko zetnie na wierzchu układamy plasterki szynki i posypujemy całość serem. Omlet składamy na pół i podsmażamy jeszcze 2 minuty.