Przepis na cynaderkę krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Nerki zalej wodą i odstaw na 3 - 4 godziny.

Oczyść mięso z błonek.

Mięso przełóż do garnka z wodą. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, gotuj przez 45 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek.

Mięso wyciągnij z wody i pokrój w kostkę, następnie dodaj do cebuli. Całość smaż przez 5 minut.

Danie zalej bulionem i przypraw, duś przez 30 minut.

Do sosu dodaj śmietankę, dobrze wymieszaj i zagotuj.

Cynaderka podana na talerzu z sałatką.
cynaderka
Koszt przygotowania dania
23.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
475 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Cynaderka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cynaderce

Cynaderka to tajemnicza nazwa, za którą kryje się niezwykle pyszne danie na bazie podrobów. W tym przepisie królują aromatyczne nerki wieprzowe w fantastycznym sosie. Wspaniale sprawdzają się z dodatkiem ziemniaków, a także klusek, czy kaszy. Będą idealnym wyborem na obiad dla całej rodziny.

Przepis na cynaderki jest niezwykle prosty i można go przygotować w kilka chwil. Choć to mięso może wydawać się dość skomplikowane w obróbce, wcale tak nie jest. Warto jednak mieć pewność, że dany kawałek jest świeży, dzięki temu ma się pewność, że będzie naprawdę smaczne. Do przyprawienia tego mięsa wcale nie trzeba używać zbyt dużo przypraw. Zwłaszcza że podaje się je polane pysznym i aromatycznym sosem.

Zwykle z podrobami jest tak, że albo się je uwielbia, albo wywołują obrzydzenie. Zwykle ich przygotowanie jest dość skomplikowane, dlatego, ze charakteryzują się dość mocnym, specyficznym smakiem. Jednak cynaderki wieprzowe to danie do pokochania. W takiej wersji odczarowują zły wizerunek podrobów. To dlatego, że mięso duszone w pysznym sosie staje się delikatne, a ze względu na odpowiednie przyprawy smakuje naprawdę wybornie. Warto to sprawdzić na sobie.

Cynaderki kiedyś były potrawą niezwykle popularną. Często gościły na polskim stole, zresztą tak jak inne podroby. W ostatnim czasie jednak odeszły nieco w zapomnienie. I choć tradycyjna wersja była równie pyszna, to jednak warto spróbować nieco bardziej nowoczesnej wersji, która nie tylko lepiej smakuje, ale również jest bardziej zdrowa

Ten przepis to wspaniały pomysł na naprawdę smaczny posiłek, który posmakuje wszystkim fanom mięsnych dań. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cynaderki wieprzowe w sposób niezwykle prosty i szybki, jednak tak by były naprawdę smaczne, to ten prosty przepis stanowi dobre rozwiązanie. Powstaje z niego danie niezwykle ciekawe, jednak bardzo smaczne. To wspaniała opcja dla wszystkich miłośników podrobów. Choć nerki nie są zbyt popularne, warto je spróbować przygotowane w taki sposób.

Wartości odżywcze cynaderki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(296g)
Energia (kalorie)
160.52 kcal
475.14 kcal
Białko
6.21 g
18.39 g

Węglowodany w cynaderce

Na 100g
Na porcję
(296g)
Węglowodany
1.95 g
5.77 g
Węglowodany przyswajalne
1.78 g
5.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.17 g
0.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(296g)
Tłuszcz
14.16 g
41.92 g
Tłuszcze nasycone
7.15 g
21.16 g
Tłuszcze nienasycone
7.01 g
20.76 g
Tłuszcze jednonasycone
5.96 g
17.65 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.05 g
3.10 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
24.30 mg
71.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na cynaderkę

Na 100g
Na porcję
(296g)
Witamina A
5.74 µg (mcg)
16.99 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
1.42 mg
4.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
0.68 µg (mcg)
2.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.53 mg
4.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
3.33 µg (mcg)
9.85 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
49.35 µg (mcg)
146.06 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cynaderkę

Na 100g
Na porcję
(296g)
Sód
144.43 mg
427.51 mg
Potas
122.33 mg
362.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
10.26 mg
30.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
64.72 mg
191.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
8.00 mg
23.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.38 mg
1.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.78 mg
2.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cynaderki 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cynaderce

Lista alergenów dla cynaderki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania cynaderki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
400 g
nerki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
52.00
Jak oceniasz przepis na cynaderkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób