Pieczona gęś

Opublikowano: 16.05.2022 r., 14:08 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona gęś na białym półmisku
Pieczona gęś
Pieczona gęś to pyszne, tradycyjne polskie danie. Idealne sprawdzi się jako danie obiadowe na święta takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie.
Przygotowanie 180 min
Pieczenie 350 min
683 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Gęś tuszka (4500 g)
  • Jabłko kwaśne, 1 sztuka (180 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Cydr (130 ml)
  • Sok jabłkowy (130 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, kminek mielony, tymianek, czosnek, sól morska
Sprzęt kuchenny
garnek żeliwny

Przepis na pieczoną gęś krok po kroku

Gęś opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Jabłko pokrój na ćwiartki i włóż do środka gęsi.

Z góry oprósz gęś solą i świeżo mielonym pieprzem. Natrzyj kminkiem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułóż gęś piersiami do dołu i schowaj w lodówce na 2-3 godziny.

Piekarnik nagrzej do 130 st. C.

Gęś ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na jego dno wlej cydr i sok jabłkowy.

Przykryj gęś i piecz przez 7 godzin.

Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i ściągnij przykrywkę. Nagrzej piekarnik do 230 st. C.

Włóż z powrotem gęś do piekarnika, na kilka minut by się zrumieniła.

Jak oceniasz przepis na pieczoną gęś
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat pieczonej gęsi

Pieczona gęś to pyszne, tradycyjne polskie danie. Idealne na święta takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie.

Gęsina sama w sobie jest tak smacznym mięsem, że przepis na gęś pieczoną nie wymaga wielu składników. Potrzebne będzie oczywiście dobra tusza gęsia, jabłko, przyprawy, odrobina cydru i soku jabłkowego. Jeśli nie chcesz używać alkoholu, możesz po prostu dodać więcej soku. Na samym początku należy gęś umyć. Warto ją dobrze obejrzeć i usunąć ewentualne pozostałe pierze. Kupując mięso w sklepie, warto upewnić się, czy nie w nim podrobów. Często są one w środku gęsi owinięte w woreczek. Jabłko pokrój w kawałki. Mięso oprósz solą i pieprzem. Następnie dokładnie natrzyj ją kminkiem, tymiankiem i startymi ząbkami czosnku. Do środka włóż jabłka. Ułóż gęś piersiami do dołu w naczyniu. W tym momencie możesz od razu zacząć ją piec lub schować na kilka godzin do lodówki w celu zamarynowania mięsa. Przed pieczeniem wlej na dno naczynia cydr oraz sok jabłkowy. Faszerowana gęś powinna spędzić w piekarniku około 7 godzin w 130 stopniach. Pamiętaj by nie otwierać piekarnika przez pierwsze dwie godziny pieczenia. By dodatkowo pieczona w całości gęś ładnie się zarumieniła, wyciągnij ją z piekarnika po siedmiu godzinach. Zwiększ temperaturę do 230 stopni i gdy się nagrzeje umieść w nim mięso na dodatkowe kilka minut. Takie wyciągnięcie mięsa z piekarnika zapobiegnie jego wysuszeniu. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić pieczoną gęś. Ze względu na długi czas pieczenia będzie najlepsza jako pomysł na danie świąteczne.

Gęsinę określa się arystokracją wśród drobiu. W Polsce spożywana jest dość rzadko, a dania z jej użyciem pojawiają się najczęściej w okresie świąt. Co zaskakujące Polska jest liderem, jeśli chodzi o produkcje gęsi w Europie. To niepozorne mięso jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które mają pozytywny wpływ na m.in. pracę serca. Dodatkowo w gęsinie znaleźć można witaminę A, E oraz witaminy z grupy B. To powoduje, że jest nie tylko pyszna, ale i zdrowia.

Alergeny w pieczonej gęsi

Lista alergenów dla pieczonej gęsi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczoną gęś

Wartości odżywcze pieczonej gęsi

na 100g gotowej potrawy

W gęsinie znaleźć można witaminę A, E oraz witaminy z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
341.67
683.35
Białko (g)
14.47
28.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.22
2.44
Węglowodany przyswajalne (g)
1.11
2.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
30.50
61.00
Tłuszcze nasycone (g)
10.93
21.87
Tłuszcze nienasycone (g)
19.56
39.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
16.15
32.30
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.41
6.83
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
72.58
145.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
15.53
31.06
Witamina B6 (mg)
0.36
0.72
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.62
Witamina C (mg)
4.23
8.46
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.42
30.85
Tiamina (mg)
0.08
0.17
Ryboflawina (mg)
0.23
0.46
Niacyna (mg)
3.28
6.57
Foliany (µg (mcg))
3.75
7.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
66.58
133.16
Potas (mg)
289.98
579.95
Wapń (mg)
12.25
24.51
Fosfor (mg)
213.65
427.29
Magnez (mg)
16.88
33.75
Żelazo (mg)
2.29
4.57
Cynk (mg)
1.57
3.14
Miedź (mg)
0.25
0.50
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej gęsi 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonej gęsi

Koszt składników
233.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gęś tuszka
4500 g
108.00
Za 4000,0 g
Liczba opakowań 2
121.50
Za 4500 g
Jabłko
180 g
kwaśne, 1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cydr
130 ml
10.00
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 1
3.94
Za 130 ml
Sok jabłkowy
130 ml
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.52
Za 130 ml
Koszt składników
233.50