Przepis na pieczoną gęś krok po kroku
- Gęś tuszka 4500 g
- Jabłko 180 g kwaśne, 1 sztuka
- Czosnek 20 g 4 ząbki
- Cydr 130 ml
- Sok jabłkowy 130 ml
Gęś opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Jabłko pokrój na ćwiartki i włóż do środka gęsi.
Z góry oprósz gęś solą i świeżo mielonym pieprzem. Natrzyj kminkiem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułóż gęś piersiami do dołu i schowaj w lodówce na 2-3 godziny.
Piekarnik nagrzej do 130 st. C.
Gęś ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na jego dno wlej cydr i sok jabłkowy.
Przykryj gęś i piecz przez 7 godzin.
Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i ściągnij przykrywkę. Nagrzej piekarnik do 230 st. C.
Włóż z powrotem gęś do piekarnika, na kilka minut by się zrumieniła.

(liczba kalorii)
Pieczona gęś - cechy przepisu
Więcej o pieczonej gęsi
Pieczona gęś to pyszne, tradycyjne polskie danie. Idealne na święta takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie.
Gęsina sama w sobie jest tak smacznym mięsem, że przepis na gęś pieczoną nie wymaga wielu składników. Potrzebne będzie oczywiście dobra tusza gęsia, jabłko, przyprawy, odrobina cydru i soku jabłkowego. Jeśli nie chcesz używać alkoholu, możesz po prostu dodać więcej soku. Na samym początku należy gęś umyć. Warto ją dobrze obejrzeć i usunąć ewentualne pozostałe pierze. Kupując mięso w sklepie, warto upewnić się, czy nie w nim podrobów. Często są one w środku gęsi owinięte w woreczek. Jabłko pokrój w kawałki. Mięso oprósz solą i pieprzem. Następnie dokładnie natrzyj ją kminkiem, tymiankiem i startymi ząbkami czosnku. Do środka włóż jabłka. Ułóż gęś piersiami do dołu w naczyniu. W tym momencie możesz od razu zacząć ją piec lub schować na kilka godzin do lodówki w celu zamarynowania mięsa. Przed pieczeniem wlej na dno naczynia cydr oraz sok jabłkowy. Faszerowana gęś powinna spędzić w piekarniku około 7 godzin w 130 stopniach. Pamiętaj by nie otwierać piekarnika przez pierwsze dwie godziny pieczenia. By dodatkowo pieczona w całości gęś ładnie się zarumieniła, wyciągnij ją z piekarnika po siedmiu godzinach. Zwiększ temperaturę do 230 stopni i gdy się nagrzeje umieść w nim mięso na dodatkowe kilka minut. Takie wyciągnięcie mięsa z piekarnika zapobiegnie jego wysuszeniu. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić pieczoną gęś. Ze względu na długi czas pieczenia będzie najlepsza jako pomysł na danie świąteczne.
Gęsinę określa się arystokracją wśród drobiu. W Polsce spożywana jest dość rzadko, a dania z jej użyciem pojawiają się najczęściej w okresie świąt. Co zaskakujące Polska jest liderem, jeśli chodzi o produkcje gęsi w Europie. To niepozorne mięso jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które mają pozytywny wpływ na m.in. pracę serca. Dodatkowo w gęsinie znaleźć można witaminę A, E oraz witaminy z grupy B. To powoduje, że jest nie tylko pyszna, ale i zdrowia.
Wartości odżywcze pieczonej gęsi
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w pieczonej gęsi
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na pieczoną gęś
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na pieczoną gęś
(200g)
-
mięso,
jabłko,
czosnek,
cydr,
sok jabłkowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pieczonej gęsi
Lista alergenów dla pieczonej gęsi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczoną gęś