Przepis na wegańskie mielone krok po kroku
- Tofu wzbogacane wapniem 360 g 2 kostki
- Cebula dymka 30 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy 10 g 1 łyżka
- Olej rzepakowy 1 ml
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Dodaj drobno posiekaną cebulę dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zeszklij na złocisty kolor i dodaj rozkruszone rękoma tofu.
Przesmaż, całość dokładnie mieszając.
Dopraw do smaku przyprawami i ziołami.
Na samym końcu dodaj sos sojowy i podsmażaj 10 minut.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Pierogi z serem
-
Gzik
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Zupa marchewkowa
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z piekarnika
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Obiad bez mięsa

(liczba kalorii)
Wegańskie mielone - cechy przepisu
Więcej o wegańskim mielonym
Tofu to uniwersalny produkt sojowy, z którego możemy zrobić coraz więcej potraw. Kostka tofu której nadamy dowolną formę, konsystencję i odpowiednio doprawimy może posłużyć jako jajecznica w wegańskiej formie czyli tofucznica, możemy przygotować z niego wegańskie nuggetsy. Dzisiaj tofu posłuży nam jako wegańskie mięso mielone. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na wegańskie mielone właśnie z wykorzystaniem tofu.
Przepis jest tak samo ekspresowy jak wykonanie tradycyjnych mielonych z mięsa, chociaż nawet nie wiem czy wersja wege nie jest szybsza. Na pewno dużo zdrowsza, ponieważ nie występuje w nich cholesterol, nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans, które mają niekorzystne działanie na nasz organizm.
Zatem jak zrobić wegańskie mielone? Nic trudnego potrzebujesz jedynie kostkę tofu, cebule ząbek czosnku i kilka przypraw które na pewno masz w domu. Podsmaż cebule i czosnek na niewielkiej ilości olej rzepakowego i dodaj rozkruszone w palcach tofu, wtedy konsystencja będzie prawie idealna jak w wersji mięsnej. Podsmaż odrobinę i dodaj przyprawy. Ja postawiłam na sos sojowy, czerwoną ostra i wędzona paprykę, sól i pierz. Na samym końcu dodałam koncentrat pomidorowy, całość dokładnie wymieszałam. Wegańskie mielone może posłużyć jako baza do wielu dań. Wykonasz z niego wegańskie spaghetti wystarczy, że dodasz sparzone i pozbawione skóry pomidory. Dzięki temu powstanie sos pomidorowy. Ugotuj dowolny rodzaj makaronu i podawaj z bazylią. Będzie to idealny pomysł na obiad. Każde rozwiązanie z wykorzystaniem mielonego w wersji wege będzie pyszne. Jeśli chcesz śmiało możesz przygotować także kotlety mielone wystarczy dodać bułki tartej i uformować charakterystyczne kotlety. Bez dodatku jajka i odrobiny mąki mogą się trochę rozwarstwiać w trakcie smażenia. Pamiętaj, jeśli dodasz jajko nie będzie to już wersja wegańska ale nadal dobre wegetariańskie rozwiązanie na obiad bez mięsa.
Koniecznie spróbuj i zapamiętaj ten przepis, będzie on zapewne stanowił bazę do Twoich wegańskich dań, które idealnie sprawdzą się jako szybki obiad w środku tygodnia ale także jako wykwintna kolacja we dwójkę.
Wartości odżywcze wegańskiego mielonego
Energia i białka
(140g)
Węglowodany w wegańskim mielonym
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy w przepisie na wegańskie mielone
(140g)
Składniki mineralne w przepisie na wegańskie mielone
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wegańskim mielonym
Lista alergenów dla wegańskiego mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy