Przepis na wegańskie mielone krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Dodaj drobno posiekaną cebulę dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zeszklij na złocisty kolor i dodaj rozkruszone rękoma tofu.

Przesmaż, całość dokładnie mieszając.

Dopraw do smaku przyprawami i ziołami.

Na samym końcu dodaj sos sojowy i podsmażaj 10 minut.

Często zadawane pytania

spaghetti z mięsem mielonym
Wegańskie mielone
Koszt przygotowania dania
12.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
109 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Wegańskie mielone - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wegańskim mielonym

Tofu to uniwersalny produkt sojowy, z którego możemy zrobić coraz więcej potraw. Kostka tofu której nadamy dowolną formę, konsystencję i odpowiednio doprawimy może posłużyć jako jajecznica w wegańskiej formie czyli tofucznica, możemy przygotować z niego wegańskie nuggetsy. Dzisiaj tofu posłuży nam jako wegańskie mięso mielone. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na wegańskie mielone właśnie z wykorzystaniem tofu.

Przepis jest tak samo ekspresowy jak wykonanie tradycyjnych mielonych z mięsa, chociaż nawet nie wiem czy wersja wege nie jest szybsza. Na pewno dużo zdrowsza, ponieważ nie występuje w nich cholesterol, nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans, które mają niekorzystne działanie na nasz organizm.

Zatem jak zrobić wegańskie mielone? Nic trudnego potrzebujesz jedynie kostkę tofu, cebule ząbek czosnku i kilka przypraw które na pewno masz w domu. Podsmaż cebule i czosnek na niewielkiej ilości olej rzepakowego i dodaj rozkruszone w palcach tofu, wtedy konsystencja będzie prawie idealna jak w wersji mięsnej. Podsmaż odrobinę i dodaj przyprawy. Ja postawiłam na sos sojowy, czerwoną ostra i wędzona paprykę, sól i pierz. Na samym końcu dodałam koncentrat pomidorowy, całość dokładnie wymieszałam. Wegańskie mielone może posłużyć jako baza do wielu dań. Wykonasz z niego wegańskie spaghetti wystarczy, że dodasz sparzone i pozbawione skóry pomidory. Dzięki temu powstanie sos pomidorowy. Ugotuj dowolny rodzaj makaronu i podawaj z bazylią. Będzie to idealny pomysł na obiad. Każde rozwiązanie z wykorzystaniem mielonego w wersji wege będzie pyszne. Jeśli chcesz śmiało możesz przygotować także kotlety mielone wystarczy dodać bułki tartej i uformować charakterystyczne kotlety. Bez dodatku jajka i odrobiny mąki mogą się trochę rozwarstwiać w trakcie smażenia. Pamiętaj, jeśli dodasz jajko nie będzie to już wersja wegańska ale nadal dobre wegetariańskie rozwiązanie na obiad bez mięsa.

Koniecznie spróbuj i zapamiętaj ten przepis, będzie on zapewne stanowił bazę do Twoich wegańskich dań, które idealnie sprawdzą się jako szybki obiad w środku tygodnia ale także jako wykwintna kolacja we dwójkę.

Wartości odżywcze wegańskiego mielonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
78.43 kcal
109.81 kcal
Białko
7.44 g
10.42 g
Fenyloalanina
0.41 mg
0.57 mg
Brak danych dla: cebula dymka.
czytaj dalej

Węglowodany w wegańskim mielonym

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
4.14 g
5.80 g
Węglowodany przyswajalne
3.50 g
4.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.64 g
0.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
4.37 g
6.12 g
Tłuszcze nasycone
0.91 g
1.28 g
Tłuszcze nienasycone
3.46 g
4.85 g
Tłuszcze jednonasycone
1.07 g
1.49 g
Tłuszcze wielonasycone
2.39 g
3.35 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na wegańskie mielone

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6
0.11 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.43 mg
4.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.32 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.81 µg (mcg)
24.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegańskie mielone

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
9.33 mg
13.07 mg
Potas
166.18 mg
232.65 mg
Wapń
313.87 mg
439.42 mg
Fosfor
94.82 mg
132.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
29.26 mg
40.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.84 mg
6.78 mg
Cynk
0.78 mg
1.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego mielonego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskim mielonym

Lista alergenów dla wegańskiego mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania wegańskiego mielonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
360 g
2 kostki
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
10.80
Za 360 g
Cebula dymka
30 g
1 sztuka
3.50
Za 175.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koncentrat pomidorowy
10 g
1 łyżka
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Olej rzepakowy
1 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 ml
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na wegańskie mielone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób