Tofu w sosie sojowym

Opublikowano: 28.10.2021 r., 11:55 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tofu w sosie sojowym
Tofu w sosie sojowym
Tofu w sosie sojowym to jeden z bardziej popularnych klasyków kuchni wegetariańskiej. Dzięki marynacie tofu nabiera wyrazistego i dobrego smaku, a po usmażeniu jest jeszcze smaczniejsze.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Marynowanie 10 min
229 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (250 g)
  • Miód 1 łyżka (25 g)
  • Sos sojowy 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (8 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża 1 sztuka (5 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, sos sojowy, papryczka chilli świeża, curry, czosnek, miód
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, praska do czosnku, miska, miseczka

Przepis na tofu w sosie sojowym krok po kroku

Tofu odsącz z zalewy.

Owiń ręcznikiem papierowym i dociśnij czymś ciężkim.

Zostaw na 10 minut.

W miseczce wymieszaj sos sojowy z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pół łyżeczki curry i papryki oraz pokrojoną w małe kawałki papryczką chilli.

Tofu pokrój w kostkę i umieść w marynacie na około 20 minut.

Na patelni rozgrzej olej i smaż tofu, aż zrobi się złotobrązowe.

Podawaj z ryżem i warzywami.

Jak oceniasz przepis na tofu w sosie sojowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat tofu w sosie sojowym

Tofu w sosie sojowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Marynata z sosu sojowego, miodu, czosnku i chilli nadaje mu wyrazisty smak i ostro-słodki aromat. To pyszne wegetariańskie danie przypadnie do gustu nawet osobom, które w swojej kuchni preferują dania mięsne.

Tofu jest to produkt wywodzący się z krajów azjatyckich. Według legendy zostało wynalezione w Chinach już prawie 200 lat p.n.e. Jest to produkt powstający poprzez koagulację (krzepnięcie) mleka sojowego. Jest to też jedno z częściej wybieranych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na swoje bogactwo w białko. Jest produktem bogatym w wapń, fosfor i żelazo. Dlatego to świetny zamiennikiem mięsa. Też za to upodobały go sobie kraje azjatyckie, które używają mniej mleka krowiego w swojej kuchni.

Dzięki swojej strukturze tofu świetnie zastępuje twaróg oraz jajka. Nie ma również swoistego smaku i bardzo łatwo przyjmuje smak innych produktów, dlatego użyta marynata nadaje mu taki wyjątkowy smak.

Pomimo swojego bogactwa w składniki odżywcze wzbudza też wiele kontrowersji. Jest to spowodowane produktem, z którego jest wytwarzane- soi. W soi występują izoflawony, które dzięki swojej wysokiej aktywności antyoksydacyjnej są niczym „miotełki do wolnych rodników tlenowych”. Tym samym mają właściwości ochronne przed działaniem stresu oksydacyjnego na tkanki organizmu. To powoduje, że mogą zmniejszać ryzyko występowania niektórych chorób. Swoją budową przypominają budowę żeńskich hormonów płciowych, stąd strach, szczególnie panów, przed spożywaniem tej rośliny. Według badań naukowych mogą nastąpić pewne zmiany w układzie hormonalnym, w tym płodności mężczyzn, jeśli będą spożywać oni ponad kilogram tofu lub kilkadziesiąt szklanek mleka sojowego dziennie! Mniejsze ilości nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, dlatego nie należy bać się tofu.

Przepis na tofu w sosie sojowym jest bardzo prosty. Tak przygotowane można zjeść samodzielnie lub z dodatkiem ryżu czy warzyw. Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby urozmaicić swoją dietę. Smażone tofu jest dużo zdrowsze niż smażone mięso, a nie odbiega od niego smakiem. Nasze wskazówki jak zrobić tofu w sosie sojowym na pewno przypadną Wam do gustu.

Alergeny w tofu w sosie sojowym

Lista alergenów dla tofu w sosie sojowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

W przepisie na tofu w sosie sojowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tofu w sosie sojowym

na 100g gotowej potrawy

Tofu to bardzo zdrowy produkt bogaty w białko, wapń i żelazo. Nawet w wersji smażonej jest dużo lepszym wyborem niż mięso.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
143.45
229.52
Białko (g)
6.86
10.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
8.95
14.32
Węglowodany przyswajalne (g)
8.58
13.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
9.79
15.67
Tłuszcze nasycone (g)
1.23
1.96
Tłuszcze nienasycone (g)
8.57
13.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.84
7.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.73
5.97
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.07
4.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.33
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.86
20.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
341.13
545.81
Potas (mg)
137.40
219.84
Wapń (mg)
273.87
438.19
Fosfor (mg)
88.75
142.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.49
45.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.26
6.82
Cynk (mg)
0.71
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tofu w sosie sojowym 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tofu w sosie sojowym

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
250 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Miód
25 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Czosnek
8 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 8 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
47.00