Przepis na tofu w sosie sojowym krok po kroku

Składniki
Przyprawy
papryka słodka, sos sojowy, papryczka chilli świeża, curry, czosnek, miód
To będzie niezbędne
patelnia duża, praska do czosnku, miska, miseczka

Tofu odsącz z zalewy.

Owiń ręcznikiem papierowym i dociśnij czymś ciężkim.

Zostaw na 10 minut.

W miseczce wymieszaj sos sojowy z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pół łyżeczki curry i papryki oraz pokrojoną w małe kawałki papryczką chilli.

Tofu pokrój w kostkę i umieść w marynacie na około 20 minut.

Na patelni rozgrzej olej i smaż tofu, aż zrobi się złotobrązowe.

Podawaj z ryżem i warzywami.

Tofu w sosie sojowym
Tofu w sosie sojowym
Koszt przygotowania dania
10.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
229 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
30

Tofu w sosie sojowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tofu w sosie sojowym

Tofu w sosie sojowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Marynata z sosu sojowego, miodu, czosnku i chilli nadaje mu wyrazisty smak i ostro-słodki aromat. To pyszne wegetariańskie danie przypadnie do gustu nawet osobom, które w swojej kuchni preferują dania mięsne.

Tofu jest to produkt wywodzący się z krajów azjatyckich. Według legendy zostało wynalezione w Chinach już prawie 200 lat p.n.e. Jest to produkt powstający poprzez koagulację (krzepnięcie) mleka sojowego. Jest to też jedno z częściej wybieranych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na swoje bogactwo w białko. Jest produktem bogatym w wapń, fosfor i żelazo. Dlatego to świetny zamiennikiem mięsa. Też za to upodobały go sobie kraje azjatyckie, które używają mniej mleka krowiego w swojej kuchni.

Dzięki swojej strukturze tofu świetnie zastępuje twaróg oraz jajka. Nie ma również swoistego smaku i bardzo łatwo przyjmuje smak innych produktów, dlatego użyta marynata nadaje mu taki wyjątkowy smak.

Pomimo swojego bogactwa w składniki odżywcze wzbudza też wiele kontrowersji. Jest to spowodowane produktem, z którego jest wytwarzane- soi. W soi występują izoflawony, które dzięki swojej wysokiej aktywności antyoksydacyjnej są niczym „miotełki do wolnych rodników tlenowych”. Tym samym mają właściwości ochronne przed działaniem stresu oksydacyjnego na tkanki organizmu. To powoduje, że mogą zmniejszać ryzyko występowania niektórych chorób. Swoją budową przypominają budowę żeńskich hormonów płciowych, stąd strach, szczególnie panów, przed spożywaniem tej rośliny. Według badań naukowych mogą nastąpić pewne zmiany w układzie hormonalnym, w tym płodności mężczyzn, jeśli będą spożywać oni ponad kilogram tofu lub kilkadziesiąt szklanek mleka sojowego dziennie! Mniejsze ilości nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, dlatego nie należy bać się tofu.

Przepis na tofu w sosie sojowym jest bardzo prosty. Tak przygotowane można zjeść samodzielnie lub z dodatkiem ryżu czy warzyw. Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby urozmaicić swoją dietę. Smażone tofu jest dużo zdrowsze niż smażone mięso, a nie odbiega od niego smakiem. Nasze wskazówki jak zrobić tofu w sosie sojowym na pewno przypadną Wam do gustu.

Wartości odżywcze tofu w sosie sojowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
143.45 kcal
229.52 kcal
Białko
6.86 g
10.98 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w tofu w sosie sojowym

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
8.95 g
14.32 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.58 g
13.73 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.37 g
0.59 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
9.79 g
15.67 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.23 g
1.96 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
8.57 g
13.71 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.84 g
7.74 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.73 g
5.97 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tofu w sosie sojowym

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6
0.09 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.33 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.86 µg (mcg)
20.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tofu w sosie sojowym

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
341.13 mg
545.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
137.40 mg
219.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
273.87 mg
438.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
88.75 mg
142.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
28.49 mg
45.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.26 mg
6.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.71 mg
1.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tofu w sosie sojowym 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tofu w sosie sojowym

Lista alergenów dla tofu w sosie sojowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

W przepisie na tofu w sosie sojowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania tofu w sosie sojowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
250 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Miód
25 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Czosnek
8 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 8 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na tofu w sosie sojowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób