Przepis na owsiankę na słono krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, imbir mielony, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.

Dodaj do nich przecier, pokruszone tofu, 0,5 łyżeczki kurkumy, imbiru, czosnku, 0,25 łyżeczki pieprzu, szczyptę soli i 0,5 szklanki wody. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.

Po tym czasie dodaj płatki i dokładnie wymieszaj.

Gotuj jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Brązowa, drewniana miseczka z owsianką na słono.
owsianka na słono
Koszt przygotowania dania
7.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
473 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
43

Owsianka na słono - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o owsiance na słono

Owsianki to bardzo częste śniadania u osób, które chcą schudnąć, ale żeby zrobić zdrową owsiankę, trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii. Podstawa to oczywiście płatki owsiane. Najlepiej wybierać te górskie, ponieważ nie rozgotują się tak łatwo. Żeby je ugotować, potrzebny jest też jakiś płyn. Najsmaczniejsza owsianka jest na mleku, ale często chcąc ograniczyć kalorie, wybieramy wodę. Obie opcje mogą być dobre, zależnie od tego, z czym później podasz owsiankę. Jeżeli zamierzasz podać ją tylko z owocami, to lepszym wyborem będzie mleko. Płatki owsiane i owoce zawierają głównie węglowodany. Przy gotowaniu na wodzie taka owsianka będzie miała prawie tylko węglowodany, przez co szybciej zrobisz się po niej głodna. Dobry posiłek to taki, który zawiera białko, tłuszcz i węglowodany. Owsiankę z owocami możesz ugotować na mleku, a dodatkowo dodać jeszcze twarożku, wysokobiałkowego jogurtu, odżywki białkowej itp., żeby zadbać o odpowiednią ilość białka. Dodatkowo możesz dodać do owsianki orzechy, nasiona, pestki itd., aby dostarczyć tłuszczu. W ten sposób uzyskasz zbilansowaną owsiankę na śniadanie. Przejdźmy jednak do tego, jak zrobić owsiankę na słono. Jest to świetny pomysł na urozmaicenie swojej diety i wzbogacenie jej w warzywa. Owsianka na słono zrobiona jest z płatków owsianych, cukinii, cebuli, tofu, papryki, oliwy z oliwek, przecieru pomidorowego i przypraw. Jej gotowanie zaczynamy od pokrojenia warzyw w kostkę. Warzywa lekko podsmażam na oliwie z oliwek. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy pokruszone tofu, przyprawy i przecier pomidorowy. Żeby owsianka była smaczna dobrze ją dopraw. Ja używam kurkumy, pieprzu, imbiru, czosnku i szczypty soli. Całość dusimy, aż warzywa będą prawie miękkie. Taki mix warzyw z tofu możesz przygotować dzień wcześniej, żeby szybciej mieć gotową owsiankę na śniadanie. Dodatkowo, dzięki temu, że tofu poleży przez noc w sosie, to jeszcze bardziej przejdzie jego smakiem. Gdy warzywa są już prawie ugotowane, dodajemy płatki owsiane i wodę, tak aby trochę rozrzedzić sos, ale nie zrobić z niego zupy ;) Wszystko mieszamy i chwilę gotujemy, aby płatki zmiękły. Potem całość przekładamy do miseczki i możemy już jeść. Taka owsianka jest dobra na chłodne dni, gdy chcesz się rozgrzać i potrzebujesz zastrzyku energii do życia. Dokładny przepis na owsiankę na słono znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze owsianki na słono

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(590g)
Energia (kalorie)
80.26 kcal
473.55 kcal
Białko
3.32 g
19.61 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w owsiance na słono

Na 100g
Na porcję
(590g)
Węglowodany
10.87 g
64.16 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.78 g
51.78 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.10 g
12.38 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(590g)
Tłuszcz
3.17 g
18.69 g
Tłuszcze nasycone
0.71 g
4.19 g
Tłuszcze nienasycone
2.46 g
14.50 g
Tłuszcze jednonasycone
1.58 g
9.32 g
Tłuszcze wielonasycone
0.88 g
5.17 g

Witaminy w przepisie na owsiankę na słono

Na 100g
Na porcję
(590g)
Witamina B6
0.14 mg
0.83 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
28.10 mg
165.79 mg
Brak danych dla: płatki owsiane, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.03 mg
6.09 mg
Brak danych dla: płatki owsiane, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.47 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.44 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.74 mg
4.38 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
22.21 µg (mcg)
131.05 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na owsiankę na słono

Na 100g
Na porcję
(590g)
Sód
11.27 mg
66.50 mg
Potas
256.88 mg
1515.60 mg
Wapń
75.33 mg
444.45 mg
Fosfor
72.60 mg
428.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
21.86 mg
129.00 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
1.86 mg
10.95 mg
Cynk
0.62 mg
3.66 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.90 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny owsianki na słono 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w owsiance na słono

Lista alergenów dla owsianki na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Cena przygotowania owsianki na słono

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
45 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Cukinia
80 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 80 g
Cebula
105 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Papryka czerwona
100 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Przecier pomidorowy bez soli
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Tofu wzbogacane wapniem
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na owsiankę na słono
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób