Przepis na owsiankę na mleku krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Płatki owsiane wsyp do garnka i zalej je mlekiem.

Płatki zagotuj i gotuje przez około 2 min ciągle mieszając, aby się nie przypaliły.

Następnie płatki zdejmij z ognia i pozostaw na 10 min, aby spęczniały.

Gotowe płatki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Owsianka na mleku podana w głębokim, białym talerzu.
Owsianka na mleku
Koszt przygotowania dania
1.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
314 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
53

Owsianka na mleku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o owsiance na mleku

Owsianka na mleku to doskonała propozycja na śniadanie. Płatki owsiane przygotowywane na mleku stanowią doskonałą bazę pod wiele pysznych śniadań, ponieważ możesz do nich dodać różne dodatki. Jest to danie, które dostarcza stosunkowo mało kalorii, dlatego chętnie wykorzystywane jest w diecie osób odchudzających się. Jest to również dobra propozycja, aby podawać pyszne i pożywne śniadania dla dzieci oraz kształtować ich zdrowe nawyki żywieniowe. W dalszej części dowiesz się jak ugotować te pyszne płatki. Przepis na owsiankę na mleku jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Do zrobienia płatków na mleku potrzebujesz tylko dwóch produktów spożywczych, do których zaliczamy płatki owsiane oraz mleko 2%. Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić owsiankę na mleku? Wystarczy że płatki w sypiesz do garnka, następnie zalejesz je mlekiem i za gotujesz. Po zagotowaniu płatki pozostaw na 10 min, aby spęczniały. Gotowe płatki podawaj z ulubionymi dodatkami. Owsianka doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego bez problemu możesz zabrać ją jako danie do pracy.

Owsianka na mleku to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczy ch. Mimo użycia tylko dwóch produktów spożywczych. Składniki pokarmowe, które znajdziemy w tej potrawie to między innymi białko pochodzenia zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne. Płatki owsiane są natomiast źródłem błonnika, którego podasz przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów jelita grubego. Potrawa ta jest również niskokaloryczna, dlatego chętnie włączona jest do diety osób odchudzających się.

Podsumowując ta pyszna owsianka na mleku to doskonała propozycja na wiele różnych śniadań, ponieważ możemy dodać do niej wiele ulubionych dodatków. Owsianka na mleku doskonale smakuje z dodatkiem banana, jabłka, gruszki oraz masła orzechowego. Jest to doskonała opcja na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci.

Wartości odżywcze owsianki na mleku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
Białko
4.99 g
14.98 g

Węglowodany w owsiance na mleku

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
15.38 g
46.12 g
Węglowodany przyswajalne
13.69 g
41.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.68 g
5.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
2.67 g
8.01 g
Tłuszcze nasycone
1.57 g
4.72 g
Tłuszcze nienasycone
1.10 g
3.29 g
Tłuszcze jednonasycone
0.66 g
1.99 g
Tłuszcze wielonasycone
0.43 g
1.30 g
Cholesterol
6.67 mg
20.00 mg

Witaminy w przepisie na owsiankę na mleku

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
69.17 µg (mcg)
207.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.46 µg (mcg)
1.38 µg (mcg)
Witamina C
0.17 mg
0.50 mg
Witamina D
0.92 µg (mcg)
2.75 µg (mcg)
Witamina E
0.03 mg
0.07 mg
Retinol
69.17 µg (mcg)
207.50 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.38 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.43 mg
Niacyna
0.28 mg
0.83 mg
Foliany
7.00 µg (mcg)
21.00 µg (mcg)
Beta karoten
2.50 µg (mcg)
7.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na owsiankę na mleku

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
33.50 mg
100.50 mg
Potas
192.83 mg
578.50 mg
Wapń
113.67 mg
341.00 mg
Fosfor
154.17 mg
462.50 mg
Magnez
33.00 mg
99.00 mg
Żelazo
0.71 mg
2.12 mg
Cynk
0.97 mg
2.90 mg
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny owsianki na mleku 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w owsiance na mleku

Lista alergenów dla owsianki na mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania owsianki na mleku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
50 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Koszt składników
5.50
Jak oceniasz przepis na owsiankę na mleku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób