Przepis na placki jogurtowe krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Banany rozgnieć widelcem.

W misce ubij jajka, dodaj jogurt naturalny, mąkę, proszek do pieczenia i rozgniecione banany. Wymieszaj do powstania jednolitej masy.

Rozgrzej olej kokosowy. Smaż ok 3 minuty z jednej strony.

Gotowe placki podawaj na ciepło. Możesz podać jest dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców.

Placki jogurtowe podane na czarnym talerzu. Ozdobione są cukrem pudrem i borówkami.
Placki jogurtowe
Koszt przygotowania dania
7.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
633 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Placki jogurtowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach jogurtowych

Puszysye placuszki jogurtowe to doskonała propozycja na zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Placuszki nie zawierają dodatku cukru, gdyż słodzone są dodatkiem dojrzałego banana, który bardzo dobrze zastępuje cukier. Przepis na placki jogurtowe jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Składniki spożywcze, z których przygotujesz placuszki to: mąka pszenna, jajka, jogurt naturalny, banan dojrzały i proszek do pieczenia.

Jak zrobić placki jogurtowe? To bardzo proste, na początek rozgnieć banany widelcem. W misce ubij jajka, dodaj do nich mąkę, jogurt naturalny, proszek do pieczenia i rozgniecione banany. Wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Smaż placuszki na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z dodatkiem masła orzechowego lub świeżych owoców.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.

Podsumowując pomysł na placki jogurtowe idealnie sprawdzi się na śniadanie nie tylko dla dzieci. Szybkie i proste placki są bardzo zdrowe, gdyż nie zawierają dodatku tłuszczu. Są także nisko kaloryczne, więc możesz śmiało włączyć je do swojego jadłospisu jeśli jesteś na diecie redukcyjnej. Dobre placki z jogurtem naturalnym będą też dobrą alternatywą dla słodyczy, gdy najdzie Cię ochota na małe co nieco.

Wartości odżywcze placków jogurtowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
211.26 kcal
633.77 kcal
Białko
8.51 g
25.52 g

Węglowodany w plackach jogurtowych

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
32.22 g
96.67 g
Węglowodany przyswajalne
31.59 g
94.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
5.75 g
17.24 g
Tłuszcze nasycone
4.41 g
13.24 g
Tłuszcze nienasycone
1.33 g
4.00 g

Witaminy w przepisie na placki jogurtowe

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.16 mg
0.49 mg
Tiamina
0.34 mg
1.03 mg
Ryboflawina
0.43 mg
1.28 mg
Niacyna
2.31 mg
6.93 mg
Foliany
66.68 µg (mcg)
200.03 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na placki jogurtowe

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
44.91 mg
134.72 mg
Potas
424.99 mg
1274.98 mg
Wapń
154.67 mg
464.01 mg
Fosfor
268.06 mg
804.17 mg
Magnez
24.75 mg
74.25 mg
Żelazo
2.44 mg
7.33 mg
Cynk
0.84 mg
2.52 mg
Miedź
0.10 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placków jogurtowych 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach jogurtowych

Lista alergenów dla placków jogurtowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania placków jogurtowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Jogurt naturalny
180 ml
1.80
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 ml
Banan
200 g
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Olej kokosowy
30 ml
9.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.54
Za 30 ml
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na placki jogurtowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85.0% osób