Przepis na ciasto jogurtowe z borówkami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka

Cukier z jajkami ubij na gładką i puszystą masę. Następnie dodaj olej i dalej miksuj do połączenia się składników.

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną.

Do miski z masą dodaj jogurt grecki i mieszankę z mąki. Zamieszaj delikatnie szpatułką całość do połączenia się składników.

Na koniec dodaj borówki i ponownie zamieszaj całość.

Gotową masę przelej do blaszki. Ciasto piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Ciasto jogurtowe z borówkami na tacy
Ciasto jogurtowe z borówkami
Koszt przygotowania dania
33.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
334 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
86

Ciasto jogurtowe z borówkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście jogurtowym z borówkami

Pyszne ciasto jogurtowe z borówkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem jogurtu i borówek jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Deser również idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić ciasto jogurtowe z borówkami? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku cukier z jajkami ubijamy na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz skrobię ziemniaczaną. Do miski z masą z jajek dodajemy jogurt grecki i mieszankę z mąk. Całość powinniśmy delikatnie zamieszać szpatułką do połączenia się składników. Na koniec dodajemy borówkę i ponownie mieszamy składniki. Gotową masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe z borówkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
257.44 kcal
334.68 kcal
Białko
5.16 g
6.71 g
Fenyloalanina
0.14 mg
0.19 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście jogurtowym z borówkami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
26.51 g
34.46 g
Węglowodany przyswajalne
25.26 g
32.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.24 g
1.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
14.66 g
19.06 g
Tłuszcze nasycone
1.73 g
2.25 g
Tłuszcze nienasycone
12.93 g
16.81 g
Tłuszcze jednonasycone
9.05 g
11.77 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.87 g
5.04 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
65.71 mg
85.43 mg

Witaminy w przepisie na ciasto jogurtowe z borówkami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
28.89 µg (mcg)
37.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.10 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.20 mg
4.16 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.35 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.38 mg
0.49 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
27.94 µg (mcg)
36.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.22 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.21 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.34 mg
1.74 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
40.43 µg (mcg)
52.56 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
10.16 µg (mcg)
13.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto jogurtowe z borówkami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
31.94 mg
41.52 mg
Potas
97.08 mg
126.20 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
30.25 mg
39.33 mg
Fosfor
57.21 mg
74.37 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
8.60 mg
11.18 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.61 mg
2.09 mg
Cynk
0.39 mg
0.51 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z borówkami 86
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście jogurtowym z borówkami

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania ciasta jogurtowego z borówkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Jogurt grecki 0% tłuszczu
200 ml
2.20
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 2
2.44
Za 200 ml
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Borówka amerykańska
500 g
6.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 500 g
Koszt składników
51.20
Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób