Przepis na ciasto z jagodami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, cukier puder, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, sitko, miska

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

Do miski przesiej na sitku mąkę pszenną z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej.

Jaja wybij do dużej miski, dodaj do nich cukier i ubijaj przy użyciu miksera na jasną i puszystą masę.

Masę ciągle miksuj i dodawaj do niej olej. Dokładnie wymieszaj.

Do masy jajecznej dodaj mleko i przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Masę miksuj mikserem na najniższych obrotach, aby składniki dokładnie się wymieszały.

Jagody zostaw do rozmrożenia. Gdy się rozmrożą pozbyć się z nich nadmiaru wody.

Blaszkę wysmaruj olejem. Do formy wlej ciało, na wierzch wysyp rozmrożone jagody.

Ciasto piecz około 40 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.

Gotowe ciasto wystudź. Możesz je udekorować cukrem pudrem.

Na pergaminie ułożonym na drewnianym blacie leży ciasto z jagodami w jednym dużym kawałku, oraz w dwóch mniejszych. Obok ciasta w miseczce leżą jagody. Są one również porozrzucane na drewnianym blacie.
ciasto z jagodami
Koszt przygotowania dania
20.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
494 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Ciasto z jagodami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z jagodami

Ciasto jagodowe to idealna propozycja na szybki deser dla całej rodziny, świetnie sprawdzi się również jako ciasto do kawy lub herbaty. Przepis na ciasto z jagodami jest bardzo łatwy i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Produkty, które musisz przygotować to mąka pszenna, jaja kurze, cukier, olej rzepakowy, mleko spożywcze oraz czarne jagody mrożone. Łatwy placek z jagodami mrożonymi możesz wykonać przez cały rok. W sezonie dojrzewania jagód możesz wykorzystać świeże owoce a nie mrożone. To pyszne ciasto jest szybkie w przygotowaniu a produkty są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować ten przepis.

Biszkopt z jagodami jest daniem bogatym w wiele składników mineralnych i witamin. Substancje zawarte w jagodach pomagają w walce z podwyższonym cholesterolem, ponieważ wzmacniają naczynia włosowate i czynią je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu. Obecne są w nich również przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia się organizmu oraz zmniejszają ryzyko zachowania na nowotwory, wpływają również korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu i przyspieszają regenerację barwnika w oku, który odpowiada za prawidłowe widzenie po zmroku. Dodatkowo związek o nazwie mirtylina (obecny w jagodach) wraz z żelazem bierze udział w produkcji krwinek czerwonych i pomaga w walce z anemią. Czarne jagody polecane są również osobom, które długo przebywają na słońcu, ponieważ antocyjany w nich zawarte tworzą nasz naturalny filtr słoneczny, który pochłania szkodliwe promienie UV.

Podsumowując dobre ciasto jagodowe to idealny pomysł na szybki i tani w przygotowaniu deser. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Uwielbiają go najmłodsi, ponieważ jest słodkie z delikatną nutą kwasowości. Dodatkowo danie to zawiera sporo cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Będzie idealnym deserem w diecie lekkostrawnej oraz wegetariańskiej. Osoby eliminujące gluten z diety powinny zamienić mąkę pszenną na przykład na ryżową - wtedy i one mogą rozkoszować się pysznym smakiem placka jagodowego.

Wartości odżywcze ciasta z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
309.00 kcal
494.40 kcal
Białko
6.91 g
11.05 g

Węglowodany w cieście z jagodami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
37.46 g
59.94 g
Węglowodany przyswajalne
36.97 g
59.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
14.88 g
23.80 g
Tłuszcze nasycone
2.34 g
3.75 g
Tłuszcze nienasycone
12.53 g
20.06 g

Witaminy w przepisie na ciasto z jagodami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.14 mg
3.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
53.86 µg (mcg)
86.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z jagodami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
28.77 mg
46.03 mg
Potas
86.49 mg
138.39 mg
Wapń
28.28 mg
45.24 mg
Fosfor
83.02 mg
132.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.11 mg
24.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.04 mg
3.27 mg
Cynk
0.60 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jagodami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z jagodami

Lista alergenów dla ciasta z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania ciasta z jagodami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
5 szt.
jaja ogrzej przed użyciem (wyciągnij na godzinę z lodówki)
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Mleko 3,2%
150 ml
użyj ciepłego mleka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jagody mrożone
300 g
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
11.79
Za 300 g
Koszt składników
43.00
Jak oceniasz przepis na ciasto z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób