Deser z jagodami

deser z jagodami

Jagody to małe, fioletowe owoce, które latem można znaleźć w lesie. Mogą stanowić nie tylko pyszny dodatek do niektórych wypieków i dań, ale też stać się zdrową częścią zbilansowanej diety. W jagodach znajduje się bowiem wiele cennych minerałów i witamin, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia i wzmocnienia organizmu. Warto dodawać jagody do deserów, zwłaszcza że smakują wybornie i potrafią zmienić smak każdej potrawy. Z jagód leśnych można robić m.in. syropy, dżemy, drożdżówki, muffinki, ciasta i inne pyszności.

Deser z jagodami – najlepsze przepisy na pyszne desery z jagodami

Deser z jagodami od lat uwielbiany jest przez Polaków. Przepisy na desery z jagodami są proste, więc nawet amator cukiernictwa powinien świetnie sobie z nimi poradzić. Najlepsze desery są z jagodami leśnymi, które latem własnoręcznie zbieramy do koszyczków. Można też przyrządzać desery z jagodami mrożonymi – jednak nie ze sklepu, a z tymi zamrożonymi po letnich zbiorach. Pyszne desery wychodzą również z połączenia jagód np. z borówkami lub truskawkami. Jak zrobić desery z jagodami? Sprawdź szybkie, tanie i proste przepisy na dobre desery.

Najlepsze przepisy na desery z jagodami – zbiór przepisów

Dlaczego deser z jagodami może być wartościowy dla organizmu?

Deser z jagodami można przyrządzić na wiele sposobów. Jedni wolą jagody w formie musu czy smoothie, inni jako nadzienie drożdżówek, ciast lub innych wypieków. Niezależnie od tego, jak przygotujesz jagody, mają one wiele cennych składników odżywczych – właśnie dlatego warto dodawać je od deserów. Jagody to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Małe, fioletowe owoce zawierają witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy i działa jako przeciwutleniacz. W jagodach jest także spora zawartość witaminy K odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe krzepnięcie krwi. W owocach znaleźć można też dużą ilość witaminy E, będącej doskonałą dla odżywienia skóry. Jagody pełne są minerałów, takich jak mangan, potas i magnez. Te składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, regulacji ciśnienia krwi i lepszej pracy naszych mięśni.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy jagody mogą pomagać w zwalczaniu wolnych rodników, które powstają w organizmie przez np. promieniowanie UV czy zanieczyszczenie środowiska. Systematyczne spożywanie jagód jako składników deserów może pomóc w redukcji stresu oksydacyjnego. Liczne badania sugerują, że jedzenie jagód może mieć także pozytywny wpływ lepszą pamięć i koncentrację – wszystko dzięki zawartości antocyjanów w owocach. W momencie, gdy potrzebujemy małej dawki energii i koncentracji, warto sięgnąć po deser z jagodami. Warto dodać, że jagody są niskokaloryczne i jednocześnie bogate w błonnik. Mogą więc stać się smacznym i bezpiecznym dodatkiem do deserów dla osób dbających o linię. Jak widzisz, warto uwzględnić jagody w swojej diecie. Zamiast sięgać po ciężkie desery np. z bitą śmietaną i gęstą masą czekoladową, wykorzystaj smak i zdrowotne właściwości leśnych jagód. Zrobisz z nich pyszne, zdrowsze desery dla całej rodziny.

Jakie desery warto robić z jagodami leśnymi?

Desery z jagód mrożonych lub świeżo zebranych w lesie są szybkie, dobre i często tanie. Poza tym owoce wykazują cenne właściwości zdrowotne dla organizmu, więc warto ich używać. Dodają potrawom smaku, a także wartości odżywczych. Warto robić np. sernik z jagodami. Jego kremowe wnętrze z masy serowej idealnie komponuje się z intensywnym smakiem jagód. Do upieczenia sernika można używać świeżych lub mrożonych jagód. Deser z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom serników. Będzie odpowiedni zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Z jagód można zrobić też domowy kisiel – orzeźwiający i aromatyczny deser na lato. Wystarczy ugotować owoce z odrobiną wody i cukru. Kisiel z jagodami to świetny sposób na nawodnienie organizmu w gorące letnie dni. Wybornie smakują również muffiny z jagodami. Dzięki owocom muffinki są wilgotne i słodkie. Można zrobić je dodatkowo z borówkami, które podbiją smak wypieków.

Kolejnym ciekawym pomysłem na deser z jagodami jest sorbet. To świetna opcja dla osób unikających nabiału lub lubiących lekkie, orzeźwiające desery. Sorbet można przygotować z mrożonych lub świeżych jagód zmiksowanych z odrobiną cukru i soku z cytryny. Jagody doskonale komponują się również z innymi owocami, takimi jak truskawki czy. Można zrobić z nich kolorową sałatkę owocową. To doskonały pomysł na orzeźwiający i zdrowy deser dla dzieci. Z pewnością będzie lepszy niż większość sklepowych batoników i innych słodyczy. Jeszcze jeden deser, który warto zrobić z jagodami, to ciasto drożdżowe. Wypiek najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. Można jeść je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wspaniale smakuje z kruszonką, polewą karmelową lub lukrem.

Jak widzisz, jagody to wspaniałe owoce, które można wykorzystywać do robienia różnych deserów. Poza wyjątkowym smakiem owoce dostarczają organizmowi samych cennych składników odżywczych. Warto więc od czasu do czasu poeksperymentować w kuchni i zrobić zdrowy, orzeźwiający deser jagodowy. Dzięki temu będzie można cieszyć się smakiem pysznych owoców, ale też sprawić sobie słodką przyjemność.

Jak zrobić desery z jagodami? Proste przepisy na każdą okazję

Tarta jagodowa – pomysł na pyszny deser dla całej rodziny

Tarta z jagodami może być wspaniałym pomysłem na deser dla dzieci i dorosłych. Możesz też zdecydować się na zrobienie ciasta, gdy nie masz pomysłu na to, czym poczęstować gości. Do zrobienia tarty potrzebujesz mąki pszennej typ 500, cukru, jagód (mogą być mrożone), masła i mąki ziemniaczanej. Przyda się też sól.

Przesiej mąkę przez sito do miski. Następnie dodaj cukier, zimną wodę i masło. Ugnieć w dłoniach tak, aby ciasto było bez grudek. Uformuj w kulę i włóż na godzinę do lodówki. Wrzuć jagody do garnka, po czym dodaj cukier i wodę. Mieszaj i podgrzewaj. Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj mąkę ziemniaczaną. Podgrzewaj przez chwilę, po czym zdejmij z kuchenki. Podziel ciasto na dwie części – większą i mniejszą. Rozwałkuj większą część i ułóż na blaszce. Dodaj jagody. Rozwałkuj mniejszą część ciasta i potnij na paski. Na wierzchu ciasta ułóż kratkę charakterystyczną dla tarty. Piecz w 180 st. C przez ok. 45 minut.

Jagodzianki z piekarnika – sprawdź, jak zrobić w domu

Jagodzianki to inaczej pyszne bułeczki z jagodami. Puszyste wypieki są smaczne i słodkie. Warto więc zrobić je na deser dla całej rodziny. To bardzo ciekawy pomysł nie tylko na podwieczorek, ale też sycące i treściwe śniadanie. Można spakować je dzieciom do chlebaków lub sobie do pracy. Do przygotowania bułeczek potrzebujesz mleka 3,2%, świeżych drożdży, drobnego cukru, jagód, mąki pszennej typ 500, cukru pudru, żółtek jaj i masła. Przepis jest bardzo prosty, więc nawet amator cukiernictwa powinien sobie świetnie z nim poradzić.

Podgrzej mleko. W osobnej misce wymieszaj łyżkę mąki, mleko, cukier i pokruszone drożdże. Przykryj ścierką i odstaw do ciepłego miejsca na ok. 15-20 minut. Rozpuść masło, a do drugiej miski wsyp pozostałą część mąki. Dodaj do niej żółtka i masło. Wlej wyrośnięty odczyn i wymieszaj – ciasto wyrabiaj do momentu, aż zrobi się jednolitej konsystencji. Wciąż powinno być jednak lepkie. Przykryj ścierką miskę z ciastem i odstaw na ok. 45 minut do ciepłego miejsca.

Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat. Rozciągnij w kształt wałka i podziel na pięć części. Wyrób każdą, formując w kulkę. Odstaw każdą na blat posypany mąką, przykryj ścierką i zostaw na kwadrans. Umyj i wysusz jagody. Spłaszcz każdą kulkę i wyłóż na środek po łyżce jagód. Zlep ciasto podobnie jak pierogi. Obróć i uformuj w nieco podłużny kształt. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ścierką i zostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Piecz bułki przez 20-30 minut w 170 st. C. Na końcu przełóż na kratkę i daj jagodziankom ostygnąć. Udekoruj cukrem pudrem. Tak przygotowane bułeczki z jagodami można zjeść zarówno na deser, jak i śniadanie.

Deser z jagodami - przepisy

Często zadawane pytania
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto