Szybkie ciasto z budyniem

Opublikowano: 23.12.2021 r., 14:42 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szybkie ciasto z budyniem
Szybkie ciasto z budyniem
Nie masz czasu na długie przygotowywanie ciasta? Koniecznie poznaj mój szybki przepis na wilgotne i puszyste ciasto z budyniem, z którym poradzi sobie każdy.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 35 min
157 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% 3 szklanki (750 ml)
  • Budyń (proszek) 2 opakowania (120 g)
  • Borówka amerykańska 2 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, lodówka

Przepis na szybkiego ciasta z budyniem krok po kroku

Masło przełóż do miski i zmiksuj do uzyskania puszystej masy.

Dodaj mąkę, sól, cukier i wymieszaj do połączenia składników.

Wbij jajka i wlej szklankę mleka, wymieszaj całość za pomocą miksera i odstaw przelej do foremki.

Ciasto upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Pozostałą ilość mleka podgrzej w rondelku i wsyp budyń, gotuj do zagęszczenia.

Na ostudzone ciasto dodaj budyń i owoce, całość odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na szybkiego ciasta z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z budyniem

Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na szybkie ciasto z budyniem, które przygotujesz w krótkim czasie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, mleko, budyń i dowolne owoce, w moim przepisie użyłam borówek.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Do tego ciasta idealnie sprawdzi się budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Zatem, jak zrobić szybkie ciasto z budyniem?

W pierwszej kolejności przełóż masło do miski i zmiksuj na gładką masę.

Do tak przygotowanego masła dodaj mąkę, cukier i wymieszaj całość za pomocą rózgi.

Następnie wbij jajka i wlej szklankę mleka. W tym momencie możesz użyć miksera, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Tak przygotowane ciasto wlej do foremki i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. W tym czasie powstanie nasza masa budyniowa, wystarczy, że pozostałą ilość mleka wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, wsyp budyń i gotuj do jego zagęszczenia. Upieczony spód ciasta odstaw do ostygnięcia, a następnie polej go masą budyniową, posyp owocami i odstaw do lodówki. Po około 2 godzinach nasze ciasto będzie dobre do spożycia. Jeśli chcesz, aby ciasto było jeszcze szybsze w przygotowaniu, masę budyniową połącz ze spodem i upiecz całość za pierwszym razem. Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz. Nasze szybkie ciasto z budyniem będzie pyszne w smaku.

Skoro już znasz mój przepis na łatwe i proste ciasto, koniecznie go wykorzystaj i sam przekonaj się, jakie jest smaczne w smaku.

Alergeny w szybkim cieście z budyniem

Lista alergenów dla szybkiego ciasta z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szybkiego ciasta z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnych owoców. Oprócz borówek idealnie sprawdzą się też brzoskwinie, truskawki czy maliny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
197.38
157.90
Białko (g)
4.51
3.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
28.47
22.78
Węglowodany przyswajalne (g)
28.09
22.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
7.63
6.10
Tłuszcze nasycone (g)
5.12
4.10
Tłuszcze nienasycone (g)
2.50
2.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.11
1.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.40
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.66
34.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
96.01
76.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.49
1.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.60
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
94.64
75.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.14
Ryboflawina (mg)
0.16
0.13
Niacyna (mg)
1.06
0.85
Foliany (µg (mcg))
25.89
20.71
Beta karoten (µg (mcg))
17.34
13.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
69.90
55.92
Potas (mg)
110.45
88.36
Wapń (mg)
63.95
51.16
Fosfor (mg)
78.77
63.02
Magnez (mg)
12.16
9.73
Żelazo (mg)
0.96
0.77
Cynk (mg)
0.45
0.36
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego ciasta z budyniem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego ciasta z budyniem

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Budyń (proszek)
120 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 120 g
Borówka amerykańska
250 g
2 szklanka
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Koszt składników
34.00