Sernik z borówkami

Opublikowano: 15.08.2022 r., 15:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z borówkami podany na białej paterze.
Sernik z borówkami
Sernik z borówkami to doskonała propozycja na samczy dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 60 min
808 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 pół opakowania (500 g)
  • Margaryna do pieczenia (250 g)
  • Cukier puder 2 szklanki (300 g)
  • Żółtko jajka (5 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Ocet spirytusowy (10 ml)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Masło (150 g)
  • Budyń (proszek) śmietankowy (60 g)
  • Mąka krupczatka (20 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Borówka amerykańska (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
olejek cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, sitko, folia spożywcza, miska

Przepis na sernik z borówkami krok po kroku

Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. Następnie dodaj do niej margarynę, połowę cukru pudru, 5 żółtek, proszek do pieczenia oraz ocet.

Ze składników dokładnie zagnieć ciasto, podziel je na pół.

Połową ciasta wyłóż spód blaszki do pieczenia. Drugą połowę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Z jajek oddziel białka od żółtek.

Do miski włóż masło, żółtka jaj oraz pozostały cukier. Składniki zmiksuj na jednolitą masę przy pomocy miksera.

Następnie do masy dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj.

Do twarogu dodaj mąkę krupczatkę, budyń oraz olejek cytrynowy. Składniki zmiksuj na jednolitą masę.

Białka ubij na sztywną pianę i połącz je z masą serową.

Połowę masy serowej wylej na spód ciasta. Następnie posyp ją borówkami i wlej drugą część masy serowej.

Na wierzch ciasta zetrzyj na grubych oczkach drugą część ciasta kruchego.

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.

Gotowy sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na sernik z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat sernika z borówkami

Sernik z borówkami to doskonały pomysł na pyszny deser. Sernik doskonale smakuje z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Warto przygotować go na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Prosty przepis na sernik z borówkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać smaczny placek, niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, margaryna, cukier puder, żółtka jaj, proszek do pieczenia, ocet spirytusowy, twaróg sernikowy, masło, budyń, mąka krupczatka, jajka oraz borówki amerykańskie.

Jak zrobić sernik z borówkami? Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. Następnie dodaj do niej margarynę, połowę cukru pudru, 5 żółtek, proszek do pieczenia oraz ocet. Ze składników dokładnie zagnieć ciasto, podziel je na pół. Połową ciasta wyłóż spód blaszki do pieczenia. Drugą połowę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Z jajek oddziel białka od żółtek. Do miski włóż masło, żółtka jaj oraz pozostały cukier. Składniki zmiksuj na jednolitą masę przy pomocy miksera. Następnie do masy dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj. Do twarogu dodaj mąkę krupczatkę, budyń oraz olejek cytrynowy. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Białka ubij na sztywną pianę i połącz je z masą serową. Połowę masy serowej wylej na spód ciasta. Następnie posyp ją borówkami i wlej drugą część masy serowej. Na wierzch ciasta zetrzyj na grubych oczkach drugą część ciasta kruchego. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut. Gotowy sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód.

Podsumowując najlepszy sernik z borówkami świetnie sprawdzi się jako smaczna przekąska do kawy i herbaty. Pyszny sernik jest dobre do spożycia po wystygnięciu. Ciasto można przechowywać w lodówce do trzech dni. Do wykonania ciasta można użyć borówki świeże lub mrożone.

Alergeny w serniku z borówkami

Lista alergenów dla sernika z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka krupczatka
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na sernik z borówkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • olejek cytrynowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sernika z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Sernik z borówkami to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Stanowi on dobre źródło białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
260.81
808.50
Białko (g)
7.87
24.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
26.81
83.12
Węglowodany przyswajalne (g)
26.48
82.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
13.88
43.02
Tłuszcze nasycone (g)
6.15
19.06
Tłuszcze nienasycone (g)
7.73
23.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.24
16.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.48
7.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
89.62
277.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
139.44
432.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.28
3.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.71
2.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
1.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
133.72
414.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.57
Ryboflawina (mg)
0.20
0.62
Niacyna (mg)
1.19
3.69
Foliany (µg (mcg))
39.16
121.39
Beta karoten (µg (mcg))
67.03
207.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
190.51
590.58
Potas (mg)
117.50
364.24
Wapń (mg)
55.88
173.21
Fosfor (mg)
129.57
401.65
Magnez (mg)
11.02
34.15
Żelazo (mg)
1.30
4.04
Cynk (mg)
0.54
1.67
Miedź (mg)
0.06
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z borówkami 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z borówkami

Koszt składników
71.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
pół opakowania
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Margaryna do pieczenia
250 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Cukier puder
300 g
2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Ocet spirytusowy
10 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 ml
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Budyń (proszek)
60 g
śmietankowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 60 g
Mąka krupczatka
20 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Borówka amerykańska
400 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
19.20
Za 400 g
Koszt składników
71.50