Przepis na muffinki dla dzieci krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, rózga, miska, forma na muffiny

Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.

W drugiej misce umieść jajka, mleko i olej i dokładnie wymieszaj.

Mokre składniki wlej do suchych. Wymieszaj. Dodaj borówki i ponownie delikatnie wymieszaj.

Ciasto rozlej do foremek na muffinki.

Piecz 20 minut w 195 st. C.

Muffinki dla dzieci z dodatkiem borówek
Muffinki dla dzieci
Koszt przygotowania dania
17.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
275 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Muffinki dla dzieci - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach dla dzieci

Muffinki dla dzieci przygotowane z borówkami lub innymi owocami to najsmaczniejszy pomysł na podwieczorek na słodko. Tak przygotowany deser świetnie sprawdzi się również jako pyszne drugie śniadanie.

Przepis na muffinki dla dzieci to super pomysł na wspólne, rodzinne spędzanie czasu w kuchni. Na początku do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. W drugiej misce umieść jajka, mleko i olej i dokładnie wymieszaj. Mokre składniki wlej do suchych. Wymieszaj. Dodaj borówki i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto rozlej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 195 stopniach. Najlepsze będą dodatkowo oprószone cukrem pudrem lub polane domowym lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić muffinki dla dzieci. Będą szczególnie dobre, gdy przygotujecie je wspólnie z dziećmi.

Do wykonania muffinek konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu babeczkom. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.

Wartości odżywcze muffinków dla dzieci

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
250.34 kcal
275.37 kcal
Białko
5.39 g
5.93 g

Węglowodany w muffinkach dla dzieci

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
35.60 g
39.16 g
Węglowodany przyswajalne
35.05 g
38.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.55 g
0.61 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
10.08 g
11.08 g
Tłuszcze nasycone
1.92 g
2.11 g
Tłuszcze nienasycone
8.16 g
8.97 g
Cholesterol
38.80 mg
42.68 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinki dla dzieci

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.44 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
0.27 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.21 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.63 mg
1.79 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
40.39 µg (mcg)
44.43 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki dla dzieci

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
24.18 mg
26.60 mg
Potas
200.03 mg
220.03 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
84.34 mg
92.78 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
145.49 mg
160.04 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.69 mg
15.06 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.60 mg
1.76 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.50 mg
0.55 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinków dla dzieci 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach dla dzieci

Lista alergenów dla muffinków dla dzieci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania muffinków dla dzieci

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Cukier
140 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Proszek do pieczenia
12 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 12 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
90 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.63
Za 90 ml
Borówka amerykańska
250 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Koszt składników
34.80
Jak oceniasz przepis na muffinki dla dzieci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób