Przepis na tartę z borówkami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, wałek, folia spożywcza, miska, forma do tarty 24 cm

Mąkę wsyp do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko i cukier.

Ciasto szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, nakłuj spód i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Formę pozostaw do wystudzenia.

Śmietankę 30% ubij na puszystą pianę z 2 łyżkami cukru.

Do śmietanki dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.

Krem wyłóż na ostudzony spód, posyp borówkami i schłodź przez 1 godzinę.

Tarta z borówkami podana na białym talerzu, obok miseczka z borówkami i biała ściereczka
Tarta z borówkami
Koszt przygotowania dania
21.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
228 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Tarta z borówkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie z borówkami

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Tarta na słodko to jeden z klasycznych wypieków wywodzących się z kuchni francuskiej. Tarta z borówkami jest wyśmienitą, lekką i owocową propozycją letnich wypieków. Tarta z kremem jest szybka i prosta w wykonaniu, jej przygotowanie możesz przyspieszyć przygotowując spód z herbatników zamiast pieczonego, kruchego ciasta. Tarta borówkowa wykonana jest z kremem na bazie mascarpone i śmietanki 30%, dzięki czemu jest lekko kwaśny i lekki. Przepis na tartę z borówkami amerykańskimi jest bardzo łatwy, prosty i szybki w wykonaniu. Tarta sprawdzi się na wiele okazji i może być wykonane na szybkie i niespodziewane spotkanie z rodziną i znajomymi. A jak zrobić tartę z borówkami dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Tarta z borówkami to świetna propozycja na wykorzystanie wyśmienitych, sezonowych borówek amerykańskich.

Wartości odżywcze tarty z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kalorie)
304.89 kcal
228.67 kcal
Białko
2.98 g
2.24 g

Węglowodany w tarcie z borówkami

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany
22.72 g
17.04 g
Węglowodany przyswajalne
21.71 g
16.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
0.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz
22.58 g
16.93 g
Tłuszcze nasycone
18.86 g
14.15 g
Tłuszcze nienasycone
3.72 g
2.79 g
Cholesterol
70.01 mg
52.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę z borówkami

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina C
2.94 mg
2.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z borówkami

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód
8.17 mg
6.13 mg
Wapń
30.30 mg
22.73 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.35 mg
1.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z borówkami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z borówkami

Lista alergenów dla tarty z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania tarty z borówkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
135 g
1 szklanka
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 135 g
Masło
100 g
0,5 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
12 g
1 łyżka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 12 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietanka kremowa 30%
160 g
250 ml
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 160 g
Mascarpone
125 g
0,5 opakowania
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 125 g
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Borówka amerykańska
250 g
2 szklanki
6.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Koszt składników
39.80
Jak oceniasz przepis na tartę z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.7% osób