Ciasto z borówkami

ciasto z borówkami

Borówka amerykańska jest popularnym owocem o cennych właściwościach leczniczych. Właśnie przez to doceniana jest przez ludzi na całym świecie. Mówi się o borówce amerykańskiej, że jest pokrewną czarnej jagody. Owoc nie dość, że wybornie smakuje, to w dodatku korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Borówka dobrze oddziałuje na narząd wzroku i poprawną pracę wątroby. Nadaje się także dla osób będących na diecie redukcyjnej, ponieważ ma niewiele kalorii.

Ciasto z borówkami – proste przepisy na placki z dodatkiem borówek

Borówki amerykańskie to pyszne owoce, które często wykorzystuje się w kuchni. Borówki mają cenne właściwości zdrowotne, a także świetnie smakują. Najchętniej robimy z borówkami owsiankę lub galaretki. Ludzie często jadają też ciasto z borówkami, które jest orzeźwiające i pasuje do większości celebrowanych okazji. To jedno z ulubionych dań Polaków latem, kiedy borówki dojrzewają i są gotowe do zbiorów. Jakie są proste przepisy na ciasta z borówkami amerykańskimi? Czy placek można robić z mrożonymi owocami? Jakie właściwości mają borówki, w jaki sposób należy je przechowywać i co warto wiedzieć o tych owocach? Sprawdź najważniejsze informacje o borówkach.

Ciasto z borówkami – przepis na placek ze świeżymi i mrożonymi borówkami

Jakie właściwości ma borówka? Co warto o niej wiedzieć?

Borówki amerykańskie to pyszne, słodkie owoce o ciemnoniebieskim kolorze, które uwielbiane są przez Polaków. Są niezwykle soczyste i orzeźwiające, a my najczęściej jadamy je na surowo lub w postaci przetworzonej. Polacy chętnie robią z borówek dżemy i konfitury, dodają owsianki lub dorzucają do ciasta i podają w formie słodkiego deseru. W naszym kraju zaczynamy sezon na borówki na początku lata. Oczywiście poza sezonem na nasze polskie borówki owoce te są do kupienia zwykle przez cały rok. Sprowadzane są bowiem do marketów z innych krajów, np. Hiszpanii lub Chile. Borówki doceniane są przez ludzi nie tylko za ich słodkawy smak, ale też prozdrowotne właściwości. Dlaczego warto jeść borówki? Oto kilka powodów, dla których naprawdę warto włączyć te owoce do swojej diety.

  1. Borówka amerykańska bardzo dobrze działa na pamięć. To zasługa flawonoidów, dzięki którym ubytki w pamięci – te spowodowane wiekiem – zostają odwrócone. Jedzenie borówek poprawia również koncentrację, usprawniając komunikację między komórkami w mózgu.
  2. Regularne spożywanie borówek zapobiega nadciśnieniu. Wszystko to za sprawą antocyjanów, jakie znajdują się w owocach.
  3. Jedzenie borówek, dzięki zawartości fitoestrogenu, może zminimalizować ryzyko powstawania nowotworów (m.in. nowotworu piersi).
  4. Borówki zapobiegają również marskości wątroby. Badania naukowe dowiodły, że jedzenie borówek zapobiega rozwojowi tej choroby, a także hamuje replikę wirusa zapalenia wątroby typu C.
  5. Owoce borówki dobrze działają na pracę narządu wzroku. Powinno się je także spożywać profilaktycznie podczas leczenia zwyrodnienia plamki żółtej lub zaćmy
  6. Spożywanie borówek korzystnie oddziałuje również na układ pokarmowy i trawienny. Udowodniono naukowo, że w owocach tych znajdują się przeciwbakteryjne garbniki. Borówki mają też zdolność usuwania z organizmu różnego rodzaju toksyn.

Jak przechowywać świeże i mrożone borówki amerykańskie?

Kupując lub zbierając borówki, należy pamiętać, że powinny być one koloru niebieskiego. Ważne, żeby znajdował się na nich delikatny wosk, a także nalot w białym kolorze. Przed spożyciem zawsze należy jednak sprawdzić, czy borówki nie są zgniłe, spleśniałe albo wilgotne. Koniecznie też zorientuj się, czy na pewno są sypkie. Jeśli bowiem będą zbite w jedną masę, świadczyć to będzie o tym, że najprawdopodobniej były już raz rozmrożone, a następnie zostały znów zamrożone.

Świeże borówki amerykańskie powinno się przechowywać do maksymalnie tygodnia w lodówce. Jeśli nie masz zamiaru spożywać ich tego samego dnia, lepiej ich nie myj. W celu zamrożenia owoców należy najpierw wyłożyć nieumyte borówki na pergaminie, po czym wsunąć je do zamrażarki. Dopiero po zamarznięciu możesz włożyć je do plastikowego woreczka. W taki sposób przygotowane borówki można przechowywać zamarznięte do ok. roku. Pamiętaj o tym, że:

  • Świeże borówki trzeba opłukać letnią wodą, a następnie położyć je na papierowym ręczniczku i zostawić do wyschnięcia. Borówek mrożonych nie trzeba myć wcale. Można je rozmrozić do temperatury pokojowej, a następnie dodać do wybranej potrawy (np. do ciasta).
  • Zanim podasz świeże borówki do surowego ciasta, koniecznie oprósz je wcześniej mąką. Dzięki temu nie opadną na spód.

Ciasta borówkowe – najciekawsze przepisy na placki z borówkami

Lekkie ciasto z borówkami – prosty przepis na placek

Ciasto z borówkami jest smaczną propozycją dla całej rodziny. Jest bardzo proste do zrobienia. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników, takich jak mąka pszenna typ 550, suche drożdże, borówka amerykańska, mleko 2%, cukier, jajka i masło. Mleko najpierw należy podgrzać do ok. 35 st. C, a następnie dodać do niego mąkę, cukier i drożdże. Wymieszaj całość i odstaw na kwadrans do ciepłego miejsca. Zaczyn wymieszaj z mąką, jajkiem oraz cukrem. Ciasto należy wyrobić, po czym stopniowo dodawać do niego masło, oczywiście nadal je wyrabiając. Odstaw ciasto na pół godziny do ciepłego miejsca. Następnie zagnieć je i włóż do blach, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp ciasto borówkami, a później odstaw na pół godziny, aby wyrosło. W międzyczasie rozgrzej piekarnik i przygotuj składniki na kruszonkę (mąkę, masło i cukier). Rozetrzyj je w palcach. Na koniec roztrzep jajko, posmaruj nim ciasto (wyrośnięte) i posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180 st. C przez maksymalnie 50 minut.

Borówkowe ciasto może być dobrym deserem zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Można jeść ciasto jednak nie tylko w formie słodkiej przekąski, ale też lunchu w pracy lub na drugie śniadanie do szkoły. Przepis na ciasto z borówkami jest bardzo prosty, więc powinien poradzić sobie z nim dosłownie każdy – nawet największy laik w kuchni. Regularne jedzenie domowego ciasta z borówkami może pozytywnie oddziaływać na organizm, ponieważ borówki wykazują wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Oczywiście najbardziej polecane jest jedzenie świeżych borówek, ponieważ wówczas mają najlepsze działanie. Jeśli chcesz zadbać o lepsze ciśnienie tętnicze, warto włączyć borówki do swojego jadłospisu.

Ciasto z borówkami i galaretką – tym przepisem zaskoczysz rodzinę!

Ciasto z borówkami jest jednym z najciekawszych pomysłów na deser dla całej rodziny. Do jego przygotowania należy kupić mąkę pszenną typ 500, borówki, mascarpone, jajko, kakao 16%, cukier puder i biały, śmietankę kremową 30%, galaretkę jagodową, czekoladę mleczną i olej rzepakowy. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Następnie zmieszaj kakao z proszkiem do pieczenia, a żółtka oddziel od białek. Ubij białka, jednocześnie dodając do nich cukier. Dodaj żółtka do masy i zmiksuj całość na jednolitą konsystencję. Do masy dosyp jeszcze mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, a na koniec stopniowo wlej olej – zmiksuj całość. Przelej tak przygotowaną masę do tortownicy i upiecz w rozgrzanym piekarniku. Ostudź biszkopt, po czym rozpuść w wodzie galaretkę jagodową – ją też zostaw do wystudzenia. Posiekaj czekoladę nożem. Osobno ubij śmietanę i dodaj do niej cukier puder. Zmiksuj mascarpone z ubitą śmietaną – wyłącznie do połączenia się składników. Dodaj czekoladę, mieszając ją z masą za pomocą łyżki. Posmaruj kremem wystudzony biszkopt, a na nim ułóż owoce. Zalej tak przygotowane składniki tężejącą galaretką jagodową. Na koniec odstaw ciasto do lodówki i czekaj do momentu stężenia galaretki.

W tym cieście łączy się wiele ciekawych smaków i aromatów. Właśnie dlatego jest to jeden z ulubionych domowych wypieków wielbicieli borówek. Doskonale komponuje się w cieście smak serka mascarpone z owocami, galaretką, biszkoptem, czekoladą i kakao. To deser idealny na każdą okazję – zarówno na niedzielne popołudnie, jak i na odwiedziny gości lub imprezę rodzinną. Jeśli lubisz ciasta, jednak latem wydają się one zbyt ciężkie, ciasto z borówkami i galaretką będzie idealnym rozwiązaniem. Wypiek jest bowiem o wiele lżejszy od innych kremowych ciast, a także bardzo orzeźwiający – oczywiście głównie za sprawą borówek.

Tarta z borówkami – sprawdź, jak szybko ją przygotować!

Tarta z owocami to kolejny pyszny przepis na lekkie i orzeźwiające ciasto na lato. Do jego przygotowania należy zaopatrzyć się przede wszystkim w świeże borówki, które są decydującym elementem wypieku. Pozostałe składniki to mąka pszenna typ 450, cukier, masło, śmietanka kremowa 30%, mascarpone i żółtka jaj. Przepis na ciasto jest bardzo prosty i szybki, więc poradzi z nim sobie nawet największy laik w kuchni. Najpierw wsyp mąkę do osobnego naczynia. Dodaj do niej zimne masło, cukier i żółtko. Zagnieć ciasto ręcznie, przełóż je do folii spożywczej, zawiń i włóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, przełóż je do foremki, ponakłuwaj spód i rozgrzej piekarnik do ok. 180 st. C. Następnie upiecz ciasto (30 minut). Wyciągnij ciasto i zostaw do ostudzenia. Następnie ubij śmietanę na pianę, łącząc ją z cukrem. Dodaj mascarpone i wymieszaj mikserem ze śmietaną. Wyłóż krem na chłodne ciasto, wierzch posyp borówkami i odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę przed podaniem gościom.

Tarta z borówkami to znakomity deser dla całej rodziny, a także pyszna przekąska dla niezapowiedzianych gości. Gdy dodasz do niej przyprawy w postaci aromatów (np. waniliowego), dodatkowo wzbogacisz aromat domowego wypieku. Słodka tarta to znakomita, lekka propozycja na lato – smakuje bowiem najlepiej właśnie wtedy, gdy borówki są świeże. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Jeśli jednak masz problem z wyrobieniem ciasta na tartę, zawsze możesz wykorzystać herbatniki, aby przygotować z nich kruchy spód. Krem z mascarpone i śmietanki sprawia, że tarta zyskuje wyrazistości w smaku – jest słodka, ale jednocześnie kwaskowata. Planujesz zaskoczyć rodzinę albo gości? Przygotuj dla nich pyszną tartę z borówkami!

Ciasto z borówkami - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto