Ciasto z borówkami
-
Tarta z borówkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
120 + 30 min łatwy 12 228 kcal
-
Ciasto z borówkami i galaretką
Ciemny biszkopt, masa z mascarpone i bitej śmietany z czekoladą, borówki i galaretka – pyszne połączenie w jednym cieście. Poznaj …
25 + 25 min łatwy 12 630 kcal -
Ciasto z borówką
Ciasto z borówką to bardzo dobry deser dla dzieci, który mogą zabrać ze sobą do szkoły, na drugie śniadanie. Do …
45 + 50 min średni 12 295 kcal
Ciasto z borówkami - przepisy
-
Sernik z borówkami
Sernik z borówkami to doskonały pomysł na pyszny deser. Sernik doskonale smakuje z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Warto przygotować …
40 + 60 min łatwy 10 808 kcal
-
Fit sernik na zimno
Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast przez Polaków. Żadne Święta nie mogą obejść się bez pysznego, serowego ciasta, dlatego …
30 min łatwy 12 128 kcal -
Placek z borówkami
Placek z borówkami to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Jest niezwykle pyszny w smaku, dodatkowo szybki i łatwy …
30 + 45 min łatwy 20 213 kcal
-
Tarta z mascarpone i owocami
Pyszna tarta z mascarpone i owocami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
60 + 45 min łatwy 12 266 kcal
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Ciasto z borówkami to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest pyszne w smaku, dodatkowo szybkie i łatwe …
20 + 45 min łatwy 10 290 kcal
-
Szybkie ciasto z budyniem
Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
60 + 35 min łatwy 10 157 kcal
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
Pyszne ciasto jogurtowe z borówkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
90 + 60 min łatwy 12
-
Sernik na zimno z borówkami
Sernik na zimno z borówkami to pyszne i szybkie ciasto przygotowane z sześciu składników. Jeśli potrzebny Ci smaczny deser na …
60 min łatwy 12 246 kcal -
Tarta z borówkami i mascarpone
Tarta z borówkami i mascarpone sprawdzi się na każdą okazję, ale też wtedy, gdy najdzie Cię ochota na słodycze w …
60 + 20 min łatwy 10
-
Ciasto drożdżowe z borówką
Ciasto drożdżowe z borówką to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z kruszonką. Idealnie sprawdzi się jako słodki wypiek na …
150 + 40 min łatwy 40 113 kcal
-
Kruche ciasto z borówkami
Kruche ciasto z borówkami to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest smaczne w smaku, dodatkowo szybkie i …
40 + 50 min łatwy 10 320 kcal
-
Ciasto borówkowe
Ciasto borówkowe to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Najlepsze domowe ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne. …
15 + 40 min łatwy 10
-
Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest pyszne w smaku, dodatkowo …
40 + 50 min łatwy 10 340 kcal
-
Ciasto ucierane z borówkami
Ciasto ucierane z borówkami to bardzo dobry pomysł na słodki dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Ciasto …
20 + 50 min łatwy 10 459 kcal
-
Ciasto z borówkami i mascarpone
Ciasto z borówkami i mascarpone to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest pyszne w smaku, dodatkowo szybkie …
60 min łatwy 15
-
Ciasto z borówkami i budyniem
Ciasto z borówkami i budyniem na kruchym spodzie to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Poznaj mój prosty przepis …
40 + 50 min łatwy 15 287 kcal
-
Ciasto z borówkami bez pieczenia
Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
60 min łatwy 10 353 kcal
-
Puszyste ciasto z borówkami
Puszyste ciasto z borówkami będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na prosty owocowy placek. Jest smaczny, słodki i …
20 + 50 min łatwy 10
-
Ciasto z borówkami mrożonymi
Ciasto z borówkami mrożonymi będzie doskonałym wyborem na bardzo lekki, ale wyborny wypiek. Całość świetnie komponuje się z kruchym ciastem …
60 + 30 min łatwy 10 -
Fit ciasto z borówkami
Fit ciasto z borówkami jest wspaniałym wyborem dla wszystkich na diecie, którzy nie chcą zrezygnować z pysznych deserów. W takiej …
10 + 45 min łatwy 10 263 kcal
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
Ciasto jogurtowe z jagodami jest wspaniałym pomysłem na bardzo łatwy deser, który można stworzyć w kilka chwil. Idealnie smakuje latem, …
10 + 45 min łatwy 10 490 kcal
-
Ciasto z jagodami
Ciasto jagodowe to idealna propozycja na szybki deser dla całej rodziny, świetnie sprawdzi się również jako ciasto do kawy lub …
30 + 40 min łatwy 10 494 kcal
-
Babeczki z kremem
Babeczki z kremem to pyszny pomysł na deser dla dzieci i dla dorosłych do kawy. Są niezwykle smaczne, wyglądają pięknie, …
30 + 25 min łatwy 12 356 kcal
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
Ciasto drożdżowe z jagodami to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie oraz deser podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Pomysł na …
25 + 50 min łatwy 10 612 kcal
-
Muffinki dla dzieci
Muffinki dla dzieci przygotowane z borówkami lub innymi owocami to najsmaczniejszy pomysł na podwieczorek na słodko. Tak przygotowany deser świetnie …
20 + 20 min łatwy 10 275 kcal
-
Ciasto z jagodami i budyniem
Ciasto z jagodami i budyniem będzie świetną opcją na naprawdę smaczny deser, który na pewno skradnie serca wszystkich miłośników domowych …
30 + 35 min łatwy 10 426 kcal
-
Placuszki z borówkami
Placuszki z borówkami to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Najlepsze placuszki podać można na deser dla …
10 + 20 min łatwy 4 646 kcal
-
Szybki tort bez pieczenia
Szybki tort bez pieczenia to świetny pomysł na ciasto na zimno. Smaczny tort zachwyci wszystkie dzieci, które lubią kolorowe łakocie. …
60 min łatwy 16 518 kcal
-
Kruche ciasto z jagodami
Kruche ciasto z jagodami to wspaniała opcja na naprawdę smaczny wypiek, który zajmuje tylko kilka chwil, by go w pełni …
20 + 40 min łatwy 10 227 kcal
-
Wilgotne ciasto z jagodami
Wilgotne ciasto z jagodami to przepyszny sposób na naprawdę wspaniały deser pełen słodkich owoców. Jest bardzo delikatne i miękkie, a …
25 + 45 min łatwy 10 438 kcal
-
Owsianka z jogurtem
Pyszna owsianka z jogurtem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
5 + 10 min łatwy 1 509 kcal
-
Ciasto z jagodami i kremem pod bezą
Kruche ciasto, krem śmietankowy o cytrynowym smaku, jagody mrożone oraz beza… Czy to nie brzmi jak niebo? Ciasto z jagodami …
30 + 90 min łatwy 10 524 kcal
-
Ciasto francuskie z borówkami
Ciasto francuskie z borówkami stanowi doskonały wybór dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi wypiekami. Ten przepis robi się …
10 + 15 min łatwy 6 408 kcal
-
Frużelina z borówek
Pyszna frużelina z borówek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
5 + 20 min łatwy 1
Ciasto z borówkami - co to jest?
Borówka amerykańska jest popularnym owocem o cennych właściwościach leczniczych. Właśnie przez to doceniana jest przez ludzi na całym świecie. Mówi się o borówce amerykańskiej, że jest pokrewną czarnej jagody. Owoc nie dość, że wybornie smakuje, to w dodatku korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Borówka dobrze oddziałuje na narząd wzroku i poprawną pracę wątroby. Nadaje się także dla osób będących na diecie redukcyjnej, ponieważ ma niewiele kalorii.
Ciasto z borówkami – proste przepisy na placki z dodatkiem borówek
Borówki amerykańskie to pyszne owoce, które często wykorzystuje się w kuchni. Borówki mają cenne właściwości zdrowotne, a także świetnie smakują. Najchętniej robimy z borówkami owsiankę lub galaretki. Ludzie często jadają też ciasto z borówkami, które jest orzeźwiające i pasuje do większości celebrowanych okazji. To jedno z ulubionych dań Polaków latem, kiedy borówki dojrzewają i są gotowe do zbiorów. Jakie są proste przepisy na ciasta z borówkami amerykańskimi? Czy placek można robić z mrożonymi owocami? Jakie właściwości mają borówki, w jaki sposób należy je przechowywać i co warto wiedzieć o tych owocach? Sprawdź najważniejsze informacje o borówkach.
Ciasto z borówkami – przepis na placek ze świeżymi i mrożonymi borówkami
Jakie właściwości ma borówka? Co warto o niej wiedzieć?
Borówki amerykańskie to pyszne, słodkie owoce o ciemnoniebieskim kolorze, które uwielbiane są przez Polaków. Są niezwykle soczyste i orzeźwiające, a my najczęściej jadamy je na surowo lub w postaci przetworzonej. Polacy chętnie robią z borówek dżemy i konfitury, dodają owsianki lub dorzucają do ciasta i podają w formie słodkiego deseru. W naszym kraju zaczynamy sezon na borówki na początku lata. Oczywiście poza sezonem na nasze polskie borówki owoce te są do kupienia zwykle przez cały rok. Sprowadzane są bowiem do marketów z innych krajów, np. Hiszpanii lub Chile. Borówki doceniane są przez ludzi nie tylko za ich słodkawy smak, ale też prozdrowotne właściwości. Dlaczego warto jeść borówki? Oto kilka powodów, dla których naprawdę warto włączyć te owoce do swojej diety.
- Borówka amerykańska bardzo dobrze działa na pamięć. To zasługa flawonoidów, dzięki którym ubytki w pamięci – te spowodowane wiekiem – zostają odwrócone. Jedzenie borówek poprawia również koncentrację, usprawniając komunikację między komórkami w mózgu.
- Regularne spożywanie borówek zapobiega nadciśnieniu. Wszystko to za sprawą antocyjanów, jakie znajdują się w owocach.
- Jedzenie borówek, dzięki zawartości fitoestrogenu, może zminimalizować ryzyko powstawania nowotworów (m.in. nowotworu piersi).
- Borówki zapobiegają również marskości wątroby. Badania naukowe dowiodły, że jedzenie borówek zapobiega rozwojowi tej choroby, a także hamuje replikę wirusa zapalenia wątroby typu C.
- Owoce borówki dobrze działają na pracę narządu wzroku. Powinno się je także spożywać profilaktycznie podczas leczenia zwyrodnienia plamki żółtej lub zaćmy
- Spożywanie borówek korzystnie oddziałuje również na układ pokarmowy i trawienny. Udowodniono naukowo, że w owocach tych znajdują się przeciwbakteryjne garbniki. Borówki mają też zdolność usuwania z organizmu różnego rodzaju toksyn.
Jak przechowywać świeże i mrożone borówki amerykańskie?
Kupując lub zbierając borówki, należy pamiętać, że powinny być one koloru niebieskiego. Ważne, żeby znajdował się na nich delikatny wosk, a także nalot w białym kolorze. Przed spożyciem zawsze należy jednak sprawdzić, czy borówki nie są zgniłe, spleśniałe albo wilgotne. Koniecznie też zorientuj się, czy na pewno są sypkie. Jeśli bowiem będą zbite w jedną masę, świadczyć to będzie o tym, że najprawdopodobniej były już raz rozmrożone, a następnie zostały znów zamrożone.
Świeże borówki amerykańskie powinno się przechowywać do maksymalnie tygodnia w lodówce. Jeśli nie masz zamiaru spożywać ich tego samego dnia, lepiej ich nie myj. W celu zamrożenia owoców należy najpierw wyłożyć nieumyte borówki na pergaminie, po czym wsunąć je do zamrażarki. Dopiero po zamarznięciu możesz włożyć je do plastikowego woreczka. W taki sposób przygotowane borówki można przechowywać zamarznięte do ok. roku. Pamiętaj o tym, że:
- Świeże borówki trzeba opłukać
letnią wodą, a następnie położyć je na papierowym ręczniczku i zostawić do
wyschnięcia. Borówek mrożonych nie trzeba myć wcale. Można je rozmrozić do
temperatury pokojowej, a następnie dodać do wybranej potrawy (np. do ciasta).
- Zanim podasz świeże borówki do surowego ciasta, koniecznie oprósz je wcześniej mąką. Dzięki temu nie opadną na spód.
Ciasta borówkowe – najciekawsze przepisy na placki z borówkami
Lekkie ciasto z borówkami – prosty przepis na placek
Ciasto z borówkami jest smaczną propozycją dla całej rodziny. Jest bardzo proste do zrobienia. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników, takich jak mąka pszenna typ 550, suche drożdże, borówka amerykańska, mleko 2%, cukier, jajka i masło. Mleko najpierw należy podgrzać do ok. 35 st. C, a następnie dodać do niego mąkę, cukier i drożdże. Wymieszaj całość i odstaw na kwadrans do ciepłego miejsca. Zaczyn wymieszaj z mąką, jajkiem oraz cukrem. Ciasto należy wyrobić, po czym stopniowo dodawać do niego masło, oczywiście nadal je wyrabiając. Odstaw ciasto na pół godziny do ciepłego miejsca. Następnie zagnieć je i włóż do blach, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp ciasto borówkami, a później odstaw na pół godziny, aby wyrosło. W międzyczasie rozgrzej piekarnik i przygotuj składniki na kruszonkę (mąkę, masło i cukier). Rozetrzyj je w palcach. Na koniec roztrzep jajko, posmaruj nim ciasto (wyrośnięte) i posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180 st. C przez maksymalnie 50 minut.
Borówkowe ciasto może być dobrym deserem zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Można jeść ciasto jednak nie tylko w formie słodkiej przekąski, ale też lunchu w pracy lub na drugie śniadanie do szkoły. Przepis na ciasto z borówkami jest bardzo prosty, więc powinien poradzić sobie z nim dosłownie każdy – nawet największy laik w kuchni. Regularne jedzenie domowego ciasta z borówkami może pozytywnie oddziaływać na organizm, ponieważ borówki wykazują wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Oczywiście najbardziej polecane jest jedzenie świeżych borówek, ponieważ wówczas mają najlepsze działanie. Jeśli chcesz zadbać o lepsze ciśnienie tętnicze, warto włączyć borówki do swojego jadłospisu.
Ciasto z borówkami i galaretką – tym przepisem zaskoczysz rodzinę!
Ciasto z borówkami jest jednym z najciekawszych pomysłów na deser dla całej rodziny. Do jego przygotowania należy kupić mąkę pszenną typ 500, borówki, mascarpone, jajko, kakao 16%, cukier puder i biały, śmietankę kremową 30%, galaretkę jagodową, czekoladę mleczną i olej rzepakowy. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Następnie zmieszaj kakao z proszkiem do pieczenia, a żółtka oddziel od białek. Ubij białka, jednocześnie dodając do nich cukier. Dodaj żółtka do masy i zmiksuj całość na jednolitą konsystencję. Do masy dosyp jeszcze mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, a na koniec stopniowo wlej olej – zmiksuj całość. Przelej tak przygotowaną masę do tortownicy i upiecz w rozgrzanym piekarniku. Ostudź biszkopt, po czym rozpuść w wodzie galaretkę jagodową – ją też zostaw do wystudzenia. Posiekaj czekoladę nożem. Osobno ubij śmietanę i dodaj do niej cukier puder. Zmiksuj mascarpone z ubitą śmietaną – wyłącznie do połączenia się składników. Dodaj czekoladę, mieszając ją z masą za pomocą łyżki. Posmaruj kremem wystudzony biszkopt, a na nim ułóż owoce. Zalej tak przygotowane składniki tężejącą galaretką jagodową. Na koniec odstaw ciasto do lodówki i czekaj do momentu stężenia galaretki.
W tym cieście łączy się wiele ciekawych smaków i aromatów. Właśnie dlatego jest to jeden z ulubionych domowych wypieków wielbicieli borówek. Doskonale komponuje się w cieście smak serka mascarpone z owocami, galaretką, biszkoptem, czekoladą i kakao. To deser idealny na każdą okazję – zarówno na niedzielne popołudnie, jak i na odwiedziny gości lub imprezę rodzinną. Jeśli lubisz ciasta, jednak latem wydają się one zbyt ciężkie, ciasto z borówkami i galaretką będzie idealnym rozwiązaniem. Wypiek jest bowiem o wiele lżejszy od innych kremowych ciast, a także bardzo orzeźwiający – oczywiście głównie za sprawą borówek.
Tarta z borówkami – sprawdź, jak szybko ją przygotować!
Tarta z owocami to kolejny pyszny przepis na lekkie i orzeźwiające ciasto na lato. Do jego przygotowania należy zaopatrzyć się przede wszystkim w świeże borówki, które są decydującym elementem wypieku. Pozostałe składniki to mąka pszenna typ 450, cukier, masło, śmietanka kremowa 30%, mascarpone i żółtka jaj. Przepis na ciasto jest bardzo prosty i szybki, więc poradzi z nim sobie nawet największy laik w kuchni. Najpierw wsyp mąkę do osobnego naczynia. Dodaj do niej zimne masło, cukier i żółtko. Zagnieć ciasto ręcznie, przełóż je do folii spożywczej, zawiń i włóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, przełóż je do foremki, ponakłuwaj spód i rozgrzej piekarnik do ok. 180 st. C. Następnie upiecz ciasto (30 minut). Wyciągnij ciasto i zostaw do ostudzenia. Następnie ubij śmietanę na pianę, łącząc ją z cukrem. Dodaj mascarpone i wymieszaj mikserem ze śmietaną. Wyłóż krem na chłodne ciasto, wierzch posyp borówkami i odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę przed podaniem gościom.
Tarta z borówkami to znakomity deser dla całej rodziny, a także pyszna przekąska dla niezapowiedzianych gości. Gdy dodasz do niej przyprawy w postaci aromatów (np. waniliowego), dodatkowo wzbogacisz aromat domowego wypieku. Słodka tarta to znakomita, lekka propozycja na lato – smakuje bowiem najlepiej właśnie wtedy, gdy borówki są świeże. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Jeśli jednak masz problem z wyrobieniem ciasta na tartę, zawsze możesz wykorzystać herbatniki, aby przygotować z nich kruchy spód. Krem z mascarpone i śmietanki sprawia, że tarta zyskuje wyrazistości w smaku – jest słodka, ale jednocześnie kwaskowata. Planujesz zaskoczyć rodzinę albo gości? Przygotuj dla nich pyszną tartę z borówkami!