Przepis na placek z borówkami krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Cukier wsyp do miski, wbij jajka i utrzyj.

Następnie stopniowo wlewaj olej rzepakowy, wciąż mieszając.

Dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia, połącz wszystkie składniki.

Tak przygotowane ciasto przelej do formy i dodaj owoce.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

placek z borówkami
Placek z borówkami
Koszt przygotowania dania
31.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
213 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Placek z borówkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku z borówkami

Placek z borówkami to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Jest niezwykle pyszny w smaku, dodatkowo szybki i łatwy w przygotowaniu.

Poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się sam, jaki jest dobry

Do przygotowania ciasta będą potrzebne Ci podstawowe składniki, czyli: mąka pszenna, cukier, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia i świeże borówki. Z tych kilku ogólnodostępnych składników przygotujesz smaczne ciasto.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić placek z borówkami?

W pierwszej kolejności wbij jajka do miski, wsyp cukier i miksuj na niewielkich obrotach. Następnie stopniowo wlewaj olej i zmniejsz obroty miksera.

Wsyp wcześniej przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.

Wszystkie składniki połącz za pomocą drewnianej łyżki, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Owoce dokładnie umyj i osusz tak, aby nie były ani trochę mokre, a następnie wsyp je do wcześniej przygotowanego ciasta.

Przelej całość do foremki, najlepiej, jeśli będzie ona posmarowana masłem i posypana, bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. W ten sposób ciasto nie przypali się i będzie dobrze odchodziło od blaszki.

Ciasto z borówkami amerykańskimi upiecz w piekarniku, po 45 minutach nasz najlepszy placek gotowy. Będzie to dobry pomysł na smaczne ciasto do kawy.

Skoro już znasz przepis na placek z borówkami, koniecznie go wykorzystaj. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci, smacznego!

Wartości odżywcze placka z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
267.37 kcal
213.90 kcal
Białko
5.16 g
4.13 g

Węglowodany w placku z borówkami

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
38.68 g
30.95 g
Węglowodany przyswajalne
37.33 g
29.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.35 g
1.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
10.26 g
8.21 g
Tłuszcze nasycone
1.48 g
1.18 g
Tłuszcze nienasycone
8.78 g
7.03 g
Tłuszcze jednonasycone
6.07 g
4.86 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.71 g
2.17 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
66.64 mg
53.32 mg

Witaminy w przepisie na placek z borówkami

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
29.64 µg (mcg)
23.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.20 mg
2.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.36 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Witamina E
0.38 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
28.66 µg (mcg)
22.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.36 mg
1.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
71.70 µg (mcg)
57.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
10.42 µg (mcg)
8.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek z borówkami

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
27.08 mg
21.67 mg
Potas
149.97 mg
119.97 mg
Wapń
44.85 mg
35.88 mg
Fosfor
111.82 mg
89.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
9.50 mg
7.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.85 mg
2.28 mg
Cynk
0.49 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z borówkami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku z borówkami

Lista alergenów dla placka z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placka z borówkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Borówka amerykańska
500 g
2 szklanki
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 500 g
Koszt składników
42.40
Jak oceniasz przepis na placek z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób