Szybki tort bez pieczenia

Opublikowano: 27.01.2022 r., 8:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szybki tort bez pieczenia podany na talerzu.
Szybki tort bez pieczenia
Szybki tort bez pieczenia to doskonały pomysł na ciasto na zimno. Tort bez pieczenia to bardzo dobry pomysł dla osób zaczynających swoją przygodę z wypiekami. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 60 min
518 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 16 porcji
  • Galaretka (350 g)
  • Jogurt naturalny 2% (1000 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Cukier (140 g)
  • Biszkopty (300 g)
  • Maliny (300 g)
  • Borówka amerykańska (300 g)
  • Żelatyna 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
czajnik, miska

Przepis na szybki tort bez pieczenia krok po kroku

Wsyp galaretki do szklanek i zalej 400 ml gorącej wody każdą z nich, wymieszaj.

Przelej do 5 jednakowych pojemników i 4 galaretki schłodź w lodówce, piątą galaretkę pozostaw w temperaturze pokojowej.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą, na jej dnie ułóż biszkopty.

W misce umieść jogurt naturalny i śmietanę.

W szklance rozpuść żelatynę w 200 ml gorącej wody.

Do śmietany wlej żelatynę i wsyp cukier, zmiksuj, aż masa nabierze delikatnie objętości.

Cztery stężałe galaretki pokrój w kostkę i dodaj do śmietany, wymieszaj.

Wlej masę na biszkopty.

Na wierzch masy wyłóż owoce i zalej ostatnią galaretką.

Schłodź tort w lodówce przez minimum 5-6 godzin.

Jak oceniasz przepis na szybki tort bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat szybkiego tortu bez pieczenia

Szybki tort bez pieczenia to świetny pomysł na ciasto na zimno. Smaczny tort zachwyci wszystkie dzieci, które lubią kolorowe łakocie. Przepis na urodzinowy tort bez pieczenia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śmietana kremówka, jogurt naturalny, galaretka, biszkopty, maliny, borówki, cukier, żelatyna.

Jak zrobić szybki tort bez pieczenia? Użyj pięciu różnokolorowych galaretek. Wsyp je do szklanek i zalej gorącą wodą, wymieszaj i przelej do 5 jednakowych pojemników i 4 galaretki schłodź w lodówce, piątą galaretkę pozostaw w temperaturze pokojowej. Blaszkę wyłóż folią spożywczą, na jej dnie ułóż biszkopty. W misce umieść jogurt naturalny i śmietanę. W szklance rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Do śmietany wlej żelatynę i wsyp cukier, zmiksuj, aż masa nabierze delikatnie objętości. Cztery stężałe galaretki pokrój w kostkę i dodaj do śmietany, wymieszaj. Wlej masę na biszkopty. Na wierzch masy wyłóż owoce i zalej ostatnią galaretką. Schłodź tort w lodówce przez minimum 5-6 godzin.

Maliny to owoce jagodowe, na które sezon trwa od połowy sierpnia do końca września. Maliny są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Można je podawać diabetykom. Maliny są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest substratem do produkcji kolagenu w naszym organizmie. Galaretki produkowane są z żelatyny wieprzowej i cukru. Zamiast używać gotowych galaretek, możesz przygotować je w domu. Wystarczy użyć domowych soków owocowych lub samodzielnie zrobionego puree owocowego. Jeśli nie chcesz używać żelatyny, możesz wykorzystać jej roślinny odpowiednik, którym jest agar produkowany z alg morskich.

Podsumowując szybki i łatwy do zrobienia tort to prosty przepis na urodzinowe ciasto dla dzieci. Jeśli nie masz czasu na biszkopt z kremem, przygotuj galaretkowy tort bez pieczenia. Tort jest smaczny i można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Tort jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu.

Alergeny w szybkim torcie bez pieczenia

Lista alergenów dla szybkiego tortu bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze szybkiego tortu bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Szybki tort bez pieczenia to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Powinniśmy ograniczać tego typu wyroby. Tort jest niewskazany dla osób chorujących na cukrzycę oraz z zaburzeniami poziomu trójglicerydów we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
178.78
518.46
Białko (g)
5.55
16.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
27.23
78.98
Węglowodany przyswajalne (g)
26.19
75.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
3.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
5.43
15.73
Tłuszcze nasycone (g)
5.20
15.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.22
0.64
Cholesterol (mg)
14.70
42.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina C (mg)
3.81
11.04
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
117.77
341.54
Wapń (mg)
73.72
213.80
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.41
1.19
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego tortu bez pieczenia 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego tortu bez pieczenia

Koszt składników
82.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
350 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 5
8.40
Za 350 g
Jogurt naturalny 2%
1000 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
8.67
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Cukier
140 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Biszkopty
300 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 300 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Borówka amerykańska
300 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 300 g
Żelatyna
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Koszt składników
82.60