Ciasto z jagodami

ciasto z jagodami

Jagody naturalnie występują w lasach strefy umiarkowanej i arktycznej. Od wieków są zbierane w lasach Europy i Azji i stosowane do jedzenia oraz jako środek leczniczy. Są one bardzo zdrowe na żołądek. Dlatego też wykorzystuje się krótki sezon na te owoce, aby robić przetwory, jak jagody w soku własnym, dżemy, nalewki czy likiery. W kuchni polskiej jagody pełnią ważną rolę w przepisach kuchni regionalnej. Robi się z nimi dania na słodko, jak pierogi i naleśniki z jagodami lub słodką zupę jagodową, czy też dodatki śniadaniowe. Z jagodami można zrobić pyszne i błyskawiczne ciasta, szczególnie na bazie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego. Na spodzie z biszkopta, ciasta kruchego czy herbatników robimy także ciasta na zimno i ciasta warstwowe z udziałem jagód.

Najciekawsze przepisy w temacie ciasto z jagodami

Przepisy w temacie ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami - przepisy na szybkie i proste ciasta z jagodami

Kto nie lubi jagód ze śmietaną i cukrem, pierogów lub naleśników z jagodami. Przepyszne są również ciasta z jagodami, które w sezonie możemy upiec ze świeżych jagód, zaś poza sezonem z mrożonych lub z przetworów jagodowych. Jagody pięknie się prezentują i świetnie smakują na tortach, ciastach przekładanych lub na zimno. Przedstawiamy najciekawsze pomysły jak wykorzystać jagody i borówki amerykańskie do wypieków, ciast i deserów. Doradzamy jak udekorować ciasta jagodami i podajemy przepisy jak zrobić naprawdę błyskawiczne ciasto z jagodami lub jagodzianki.

Dlaczego tak lubimy ciasto jagodowe

Dlaczego warto jeść jagody

Jagody rosną naturalnie w polskich lasach i od wieków zbierane były do jedzenia oraz jako środek leczniczy. W medycynie ludowej wykorzystuje się zarówno owoce jak i liście jagód. Stosowane były od wieków jako środek przeciw owsikom i na problemy żołądkowe. Jagody i znajdujące się w nich pesteczki doskonale czyszczą układ pokarmowy i dziś także zaleca się jedzenie przetworów jagodowych na problemy żołądkowe. Oczyszczają układ pokarmowy i dobrze działają w przypadku biegunki. Ponadto jagody zawierają liczne witaminy, składniki mineralne oraz cenne antyoksydanty. Regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pomagają przy zapaleniu dróg moczowych.

Jagody leśne, a właściwie czarne borówki czy też czarne jagody, występują naturalnie w lasach strefy umiarkowanej i arktycznej. Jest to roślina z rodzaju wrzosowatych. Nie są one gatunkiem zagrożonym. Sezon na jagody jest stosunkowo krótki. Zbiór odbywa się w lipcu, zaś świeże owoce obecne są w handlu około 2 - 3 tygodni. Warto pamiętać, aby zakupione lub zebrane owoce dokładnie umyć, jak również umyć należy pojemnik po jagodach. Po zbieraniu w lesie należy starannie umyć ręce. Ma to związek z jajami bąblowca, który jest groźnym pasożytem i może występować w runie leśnym.

Ostatnio jagody leśne nieco przegrywają konkurencję z borówką amerykańską, która jest tańsza i dostępna przez dłuższy czas. Borówki amerykańskie nadają się do takich samych wypieków, jak te z jagód. Są większe i bardziej soczyste, dlatego też lepiej nadają się do deserów oraz ciast na zimno. Mają jednak mniej wartości odżywczych niż tradycyjne jagody leśne. Podobnym, choć jeszcze mało znanym, owocem, który dopiero zdobywa nasze rynki, jest jagoda kamczacka. Jej owoce są delikatne w smaku o miękkiej skórce i bardziej przypominają borówki amerykańskie niż jagody leśne.

Pyszne potrawy i ciasta z jagodami - do jakich potraw stosujemy jagody w kuchni polskiej

Ciasto z jagodami to nie jedyna potrawa jaką możemy zrobić z użyciem jagód leśnych. Do ciast i dań wykorzystujemy zarówno świeże jagody jak i przetwory z jagód, jak również owoce mrożone. Dodaje się je głównie do dań na słodko i słodkich wypieków i deserów.

Jagody są obecne na rynku bardzo krótko, dlatego jest to okazja do robienia przetworów. Przetwory z jagód możemy później wykorzystać do różnych potraw i wypieków. Właśnie przetwory z jagód są szczególnie popularne w polskiej kuchni regionalnej i wiele z nich zostało wpisanych na listę produktów tradycyjnych. Spośród przetworów z jagód możemy wyróżnić:

  • jagody w słoikach, jagody w soku własnym oraz dżemy i galaretki z jagód, które stosuje się później jako dżem do pieczywa, jako nadzienie do pierogów i naleśników oraz jako dodatek do ciast,
  • przetwory alkoholowe jak nalewki czy likiery,
  • sok z jagód stosowany jako napój leczniczy.

W polskiej kuchni tradycyjnej i regionalnej potrawy jagodowe są bardzo popularne. Możliwość wykorzystania jagód ogranicza tylko ich wysoka cena i krótki sezon zbioru. Najpopularniejsze dania z jagodami w kuchni polskiej:

  • ciasto z jagodami najczęściej w postaci wypieków drożdżowych lub ciast na zimno,
  • pierogi i naleśniki z jagodami zarówno świeżymi, mrożonymi jak i z dżemem jagodowym,
  • jagodzianki, czyli popularne słodkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym,
  • zupa jagodowa stanowi tradycyjne danie kuchni regionalnej w postaci słodkiego chłodnika z jagodami i makaronem. W czasach PRL była lubianym przysmakiem dzieci obok innych zup owocowych.

Świeże jagody i przetwory z jagód doskonale smakują dzieciom. Chętnie jedzą świeże jagody ze śmietaną i cukrem. Jagody możemy również dodawać do dań śniadaniowych, jak musli czy owsianki. Jagody idealnie nadają się do owocowych deserów, jak lody, bita śmietana, galaretki czy wszelkiego rodzaju kremy.

Jagody w kuchniach świata

Jagody znajdują zastosowanie szczególnie w kuchniach opartych o tradycje ludowe, gdyż były one zbierane przez prostych ludzi, którzy w ten sposób ratowali swój budżet domowy i dodawali witaminy do codziennych posiłków. Dlatego też jagody występują licznie w kuchni polskiej, jak również w kuchniach Europy środkowej i wschodniej oraz w kuchniach Skandynawii.

Jagody znajdują też zastosowanie w kuchniach Skandynawii, gdzie trudny klimat sprawia, że jest mało innych owoców. Używa się tam owoce jagód, borówki brusznicy, maliny moroszki czy dzikiej róży. W Szwecji wypieka się również drożdżówki z jagodami, zaś każda gospodyni czy każdy region mają swoje przepisy. Szwedzkie bułeczki z jagodami zawijane są inaczej niż nasze, gdyż tworzy się zawijas w kształcie sprężynki. Na śniadanie jada się dżemy i soki z jagód. Co ciekawe, jagody dodaje się także do dań ze śledziami.

W Finlandii wypieka się ciasto z jagodami na bazie ciasta ucieranego z dodatkiem rumu. Jagody dodaje się do samego ciasta, jak również posypuje nimi wierzch ciasta. Z jagód robi się tam także desery i nalewki. Popularnym deserem jest twarożek z jagodami.

Proste i łatwe wypieki jagodowe

Pyszne ciasta z jagodami

Jagody doskonale sprawdzają się do dekoracji wypieków. Świeże jagody wysypane na ciasto zatapiają się w nim w czasie pieczenia i sprawiają, że placek nabiera wilgotności i owocowego smaku. Prawie każde ciasto możemy udekorować jagodami. Do tortu dodajemy warstwę ze świeżych jagód lub dżemu jagodowego lub posypać go jagodami na wierzchu.

Niegdyś najbardziej popularne było drożdżowe ciasto z jagodami. Ciasto wystarczy wysypać jagodami na wierzchu i upiec. Jednak ciasta drożdżowe uchodzą za pracochłonne, gdyż wymagają zrobienia zaczynu z drożdży i długiego wyrabiania ciasta. Dlatego też ciasta drożdżowe ustępują innym rodzajom ciast do wypieków z jagodami, na przykład ciastom biszkoptowo-tłuszczowym.

Małe i drogie jagody rzadko wykorzystuje się na placku kruchym, gdyż wymagałoby to zakupu sporej ilości jagód. Jeśli jednak chcemy upiec błyskawiczny placek kruchy z jagodami, warto wykorzystać galaretkę i krem. Dobry placek kruchy robi się naprawdę szybko. Po upieczeniu spodu układamy warstwę kremu śmietankowego, budyniowego czy z bitej śmietany, a następnie wylewamy galaretkę, w której zatapiamy jagody. Proste i łatwe ciasto kruche zrobimy także z dodatkiem masy serowej lub pianki bezowej. Na wierzchu posypujemy ciasto jagodami i kruszonką. Podobne ciasto z jagodami zrobimy również na spodzie z ciasta biszkoptowego.

Ciasto kruche idealnie nadaje się do wypieku babeczek, które możemy potem udekorować jagodami zatopionymi w galaretce. Świetnie smakują babeczki z kremem posypane na wierzchu jagodami.

Dobry przepis na błyskawiczny placek jagodowy

Jednak naprawdę błyskawiczny placek z jagodami zrobimy na cieście ucieranym, czyli biszkoptowo-tłuszczowym. Jeśli chcemy jeszcze bardziej przyspieszyć proces i zrobić szybki placek dla niespodziewanych gości, zamiast klasycznego masła do ciasta dodajemy olej. Szybki przepis polega na zmieszaniu w osobnych naczyniach suchych i mokrych składników ciasta. Następnie całość łączymy i mieszamy razem. Wylewamy ciasto na blachę, zaś na wierzchu wykładamy jagody. Warto pamiętać, aby owoce dokładnie umyć i odsączyć, szczególnie jeśli bierzemy jagody mrożone.

To łatwe ciasto z jagodami będzie jednak bardziej puszyste, jeśli najpierw ubijemy jajka z cukrem. Następnie wlejemy olej i zmiksujemy całość. Do tak zrobionej mieszanki dodajemy mleko, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość pracy możemy wykonać trzepaczką do jajek albo mikserem.

Szybki przepis na ciasto z jagodami bez pieczenia

Proste i łatwe są przepisy na ciasta bez pieczenia lub na gotowych spodach, które świetnie sprawdzają się z dodatkiem jagód. Jagody będą doskonałym zwieńczeniem sernika na zimno, szczególnie zatopione w galaretce. Jagody lub borówki amerykańskie zatopione w masie serowej świetnie smakują i wyglądają po przekrojeniu. Podobnie fajnie sprawdzą się jagody jako zwieńczenie słodkich tart. Aby szybko zrobić deser dla gości, jagody wysypujemy na gotowym spodzie do tarty wypełnionym kremem budyniowym i polewamy galaretką.

Jagody można idealnie wykorzystać do ciast przekładanych jako dodatkowa warstwa lub jako owoce zatopione w kremie lub galaretce. Ciekawym przykładem jest ciasto warstwowe na spodzie z biszkoptu. Na biszkopcie układamy krem budyniowy waniliowy. Następną warstwę może tworzyć ciasto biszkoptowe zabarwione kakao na czekoladowy kolor. Kolejno wykładamy inne warstwy kremowe, na przykład krem maślany czy budyniowy. Jeśli zmiksujemy jagody z kremem uzyskamy piękny, fioletowy kolor. Ciekawe i pyszne zwieńczenie ciasta utworzy krem w stylu panna cotta zrobiony z mleka, śmietany i jogurtu utwardzonych żelatyną. W kremie możemy zatopić świeże owoce jagód lub borówki amerykańskiej lub zmiksować owoce, aby uzyskać jagodowy kolor deseru. Szybki deser w podobnym stylu uzyskamy, jeśli zamist pieczenia biszkopta, zastosujemy gotowe herbatniki lub ciasteczka biszkoptowe.

Jak upiec pyszne, proste i łatwe jagodzianki - dobry, sprawdzony przepis

Jagodzianki stanowią klasykę słodkich przekąsek w kuchni polskiej. Sezon na jagodzianki ze świeżych jagód przypada na lipiec, kiedy to następuje okres zbioru jagód. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ten okres do robienia przetworów, które później wykorzystamy do pieczenia jagodzianek. Do słodkich bułeczek z jagodami wykorzystamy także jagody mrożone, jagody ze słoika, czy też borówki amerykańskie, które są dostępne znacznie dłużej.

Jagodzianki pieczemy na bazie ciasta drożdżowego, które należy do najbardziej pracochłonnych. Jednak przy odrobinie wprawy i doświadczenia zrobimy jagodzianki naprawdę szybko. Ciasto możemy przygotować poprzedniego dnia. Najpierw robimy zaczyn z drożdży, który należy odstawić do wyrośnięcia. Potem dodajemy pozostałe składniki jak mąka, jajka, cukier. Aby ciasto było bardziej puszyste możemy dodać jogurt. Na koniec dodajemy roztopione masło. Całość wyrabiamy starannie. Wyrobione ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Na koniec formujemy bułeczki, zaś do środka wkładamy jagody świeże lub ze słoika. Warto spróbować, gdyż jagodzianki są pyszne, zaś przy odrobinie wprawy robi się je naprawdę szybko. Przepis na jagodzianki możemy poza sezonem na jagody, wykorzystać do pieczenia drożdżówek z jabłkami lub z dżemem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto