Ciasto z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
Ciasto jogurtowe z jagodami jest wspaniałym pomysłem na bardzo łatwy deser, który można stworzyć w kilka chwil. Idealnie smakuje latem, …
10 + 45 min łatwy 10 490 kcal -
Ciasto z jagodami i kremem pod bezą
Kruche ciasto, krem śmietankowy o cytrynowym smaku, jagody mrożone oraz beza… Czy to nie brzmi jak niebo? Ciasto z jagodami …
30 + 90 min łatwy 10 524 kcal -
Tarta z jagodami
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
90 + 45 min łatwy 15 316 kcal
Ciasto z jagodami - przepisy
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
Ciasto drożdżowe z jagodami to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie oraz deser podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Pomysł na …
25 + 50 min łatwy 10 612 kcal -
Strucla z jagodami
Strucla z jagodami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto drożdżowe z jagodami leśnymi jest idealne …
10 + 50 min łatwy 10 -
Sernik jagodowy
Sernik jagodowy to świetna propozycja na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że znika z talerzy w …
30 min łatwy 6 571 kcal -
Ciasto na biszkopcie z jagodami
Puszyste, dobre, tanie i smaczne ciasto na biszkopcie z jagodami to genialny pomysł na prostego placka. Super smakołyk dla mniejszych …
15 + 40 min łatwy 6 348 kcal -
Ciasto z jagodami i kruszonką
Ciasto z jagodami i kruszonką to wspaniała opcja na pyszny placek, który świetnie sprawdzi się w sytuacjach kryzysowych. Jego podstawą …
25 + 25 min łatwy 10 342 kcal -
Ciasto z jagodami i budyniem
Ciasto z jagodami i budyniem będzie świetną opcją na naprawdę smaczny deser, który na pewno skradnie serca wszystkich miłośników domowych …
30 + 35 min łatwy 10 426 kcal
-
Tort jagodowy
Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia …
60 + 30 min łatwy 12 -
Szybkie ciasto z jagodami
Szybkie ciasto z jagodami to placek, który sprawdzi się jako deser na niedzielne popołudnia. Jest łatwy, a przy okazji smaczny. …
20 + 45 min łatwy 10 268 kcal -
Ciasto z jagodami i kremem pod bezą
Kruche ciasto, krem śmietankowy o cytrynowym smaku, jagody mrożone oraz beza… Czy to nie brzmi jak niebo? Ciasto z jagodami …
30 + 90 min łatwy 10 524 kcal -
Ciasto z jagodami i galaretką
Pyszne ciasto z jagodami i galaretką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
60 + 45 min łatwy 12 388 kcal -
Sernik na zimno z jagodami
Sernik na zimno z jagodami to ciasto, którego chyba nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać. To w końcu jeden z najpopularniejszych …
20 min łatwy 10 209 kcal
-
Ciasto z jagodami mrożonymi
Ciasto z jagodami mrożonymi jest świetną opcją na wypiek nie tylko smaczny, ale również bardzo tani. Świetnie sprawdzi się on …
20 + 30 min łatwy 10 275 kcal -
Ciasto ucierane z jagodami
Ciasto ucierane z jagodami jest naprawdę fantastyczną opcją na smaczny i łatwy wypiek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim …
30 + 60 min łatwy 10 209 kcal -
Tarta z jagodami i mascarpone
Tarta z jagodami i mascarpone to doskonały pomysł na pyszne ciasto z owocami. Tartę na słodko możesz przygotować z dodatkiem …
30 + 30 min łatwy 5 -
Pleśniak z jagodami
Pyszny pleśniak z jagodami to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 12 535 kcal -
Tarta z jagodami i mascarpone
Tarta z jagodami i mascarpone to doskonały pomysł na pyszne ciasto z owocami. Tartę na słodko możesz przygotować z dodatkiem …
30 + 30 min łatwy 5 -
Ciasto z jagodami bez pieczenia
Ciasto z jagodami bez pieczenia to doskonała opcja na szybki i bardzo łatwy wypiek. Do jego przygotowania wystarczy kilka chwil, …
30 min łatwy 10
-
Ciasto z jagodami na oleju
Ciasto z jagodami na oleju jest najprostszym owocowym plackiem. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a całość jest naprawdę smaczna …
20 + 30 min łatwy 10 -
Kruche ciasto z jagodami
Kruche ciasto z jagodami to wspaniała opcja na naprawdę smaczny wypiek, który zajmuje tylko kilka chwil, by go w pełni …
20 + 40 min łatwy 10 227 kcal -
Fit ciasto z jagodami
Fit ciasto z jagodami to wspaniała propozycja na ciekawy, ale również znacznie zdrowszy deser, który z łatwością można przygotować we …
35 min łatwy 10 359 kcal -
Wilgotne ciasto z jagodami
Wilgotne ciasto z jagodami to przepyszny sposób na naprawdę wspaniały deser pełen słodkich owoców. Jest bardzo delikatne i miękkie, a …
25 + 45 min łatwy 10 438 kcal -
Kruche ciasto z jagodami i bezą
Kruche ciasto z jagodami i bezą jest smaczne, a przy okazji naprawdę proste. Idealnie łączą się w nim kwaskowe owoce, …
20 + 25 min łatwy 10 312 kcal
-
Ciasto drożdżowe z owocami
Ciasto drożdżowe z owocami to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki. Całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji …
25 + 40 min łatwy 10 479 kcal -
Owoce pod kruszonką
Owoce pod kruszonką to świetny i pyszny pomysł na deser z owocami. Zobacz, jak zrobić owoce pod kruszonką – bardzo …
10 + 35 min łatwy 4 548 kcal -
Ciasto z jagodami
Ciasto jagodowe to idealna propozycja na szybki deser dla całej rodziny, świetnie sprawdzi się również jako ciasto do kawy lub …
30 + 40 min łatwy 10 494 kcal -
Bułki z jagodami
Bułki z jagodami, czyli tradycyjne, puszyste jagodzianki to wypiek, który koniecznie powinieneś spróbować. Są niezwykle smacznym pomysłem na śniadanie lub …
95 + 25 min łatwy 5 273 kcal -
Tarta z białą czekoladą
Słodki, bardzo smaczny i prosty przepis na deser z mascarpone – tarta z białą czekoladą i jagodami. Idealna słodycz dla …
45 + 20 min łatwy 8 532 kcal -
Sernik z jagodami
Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje …
20 + 60 min łatwy 10 249 kcal
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
Ciasta bez pieczenia to moim zdaniem najlepszy pomysł na lato. Nie trzeba nagrzewać piekarnik, który w pewnym stopniu nagrzewa nam …
30 min łatwy 8 386 kcal -
Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest pyszne w smaku, dodatkowo …
40 + 50 min łatwy 10 340 kcal -
Jagodzianki z kruszonką
Pyszne jagodzianki z kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
150 + 20 min łatwy 10 258 kcal -
Ciasto z jagodami i mascarpone
Ciasto z jagodami i mascarpone to przepis dla miłośników ciekawych serników. Placek jest niezwykle prosty, a bardzo słodki. Wspaniale sprawdzi …
20 + 20 min łatwy 10 493 kcal -
Ciasto francuskie z jagodami
Ciasto francuskie z jagodami jest wspaniałą opcją na naprawdę pyszny, ale również szybki wypiek. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, …
20 + 20 min łatwy 10 216 kcal -
Drożdżowe całuski serowe z jagodami
Krucho-drożdżowe całuski to znakomite ciasteczka z nadzieniem owocowym. Mają świetny wygląd malutkich ust, przez co wyglądają uroczo. To są pyszne, …
30 + 20 min średni 15 184 kcal -
Ciasto na pierogi z jagodami
Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można przygotować …
20 min łatwy 10 328 kcal
Ciasto z jagodami - co to jest?
Jagody naturalnie występują w lasach strefy umiarkowanej i arktycznej. Od wieków są zbierane w lasach Europy i Azji i stosowane do jedzenia oraz jako środek leczniczy. Są one bardzo zdrowe na żołądek. Dlatego też wykorzystuje się krótki sezon na te owoce, aby robić przetwory, jak jagody w soku własnym, dżemy, nalewki czy likiery. W kuchni polskiej jagody pełnią ważną rolę w przepisach kuchni regionalnej. Robi się z nimi dania na słodko, jak pierogi i naleśniki z jagodami lub słodką zupę jagodową, czy też dodatki śniadaniowe. Z jagodami można zrobić pyszne i błyskawiczne ciasta, szczególnie na bazie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego. Na spodzie z biszkopta, ciasta kruchego czy herbatników robimy także ciasta na zimno i ciasta warstwowe z udziałem jagód.
Często zadawane pytania
Ciasto z jagodami - przepisy na szybkie i proste ciasta z jagodami
Kto nie lubi jagód ze śmietaną i cukrem, pierogów lub naleśników z jagodami. Przepyszne są również ciasta z jagodami, które w sezonie możemy upiec ze świeżych jagód, zaś poza sezonem z mrożonych lub z przetworów jagodowych. Jagody pięknie się prezentują i świetnie smakują na tortach, ciastach przekładanych lub na zimno. Przedstawiamy najciekawsze pomysły jak wykorzystać jagody i borówki amerykańskie do wypieków, ciast i deserów. Doradzamy jak udekorować ciasta jagodami i podajemy przepisy jak zrobić naprawdę błyskawiczne ciasto z jagodami lub jagodzianki.
Dlaczego tak lubimy ciasto jagodowe
Dlaczego warto jeść jagody
Jagody rosną naturalnie w polskich lasach i od wieków zbierane były do jedzenia oraz jako środek leczniczy. W medycynie ludowej wykorzystuje się zarówno owoce jak i liście jagód. Stosowane były od wieków jako środek przeciw owsikom i na problemy żołądkowe. Jagody i znajdujące się w nich pesteczki doskonale czyszczą układ pokarmowy i dziś także zaleca się jedzenie przetworów jagodowych na problemy żołądkowe. Oczyszczają układ pokarmowy i dobrze działają w przypadku biegunki. Ponadto jagody zawierają liczne witaminy, składniki mineralne oraz cenne antyoksydanty. Regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pomagają przy zapaleniu dróg moczowych.
Jagody leśne, a właściwie czarne borówki czy też czarne jagody, występują naturalnie w lasach strefy umiarkowanej i arktycznej. Jest to roślina z rodzaju wrzosowatych. Nie są one gatunkiem zagrożonym. Sezon na jagody jest stosunkowo krótki. Zbiór odbywa się w lipcu, zaś świeże owoce obecne są w handlu około 2 - 3 tygodni. Warto pamiętać, aby zakupione lub zebrane owoce dokładnie umyć, jak również umyć należy pojemnik po jagodach. Po zbieraniu w lesie należy starannie umyć ręce. Ma to związek z jajami bąblowca, który jest groźnym pasożytem i może występować w runie leśnym.
Ostatnio jagody leśne nieco przegrywają konkurencję z borówką amerykańską, która jest tańsza i dostępna przez dłuższy czas. Borówki amerykańskie nadają się do takich samych wypieków, jak te z jagód. Są większe i bardziej soczyste, dlatego też lepiej nadają się do deserów oraz ciast na zimno. Mają jednak mniej wartości odżywczych niż tradycyjne jagody leśne. Podobnym, choć jeszcze mało znanym, owocem, który dopiero zdobywa nasze rynki, jest jagoda kamczacka. Jej owoce są delikatne w smaku o miękkiej skórce i bardziej przypominają borówki amerykańskie niż jagody leśne.
Pyszne potrawy i ciasta z jagodami - do jakich potraw stosujemy jagody w kuchni polskiej
Ciasto z jagodami to nie jedyna potrawa jaką możemy zrobić z użyciem jagód leśnych. Do ciast i dań wykorzystujemy zarówno świeże jagody jak i przetwory z jagód, jak również owoce mrożone. Dodaje się je głównie do dań na słodko i słodkich wypieków i deserów.
Jagody są obecne na rynku bardzo krótko, dlatego jest to okazja do robienia przetworów. Przetwory z jagód możemy później wykorzystać do różnych potraw i wypieków. Właśnie przetwory z jagód są szczególnie popularne w polskiej kuchni regionalnej i wiele z nich zostało wpisanych na listę produktów tradycyjnych. Spośród przetworów z jagód możemy wyróżnić:
- jagody w słoikach, jagody w soku własnym oraz dżemy i galaretki z jagód, które stosuje się później jako dżem do pieczywa, jako nadzienie do pierogów i naleśników oraz jako dodatek do ciast,
- przetwory alkoholowe jak nalewki czy likiery,
- sok z jagód stosowany jako napój leczniczy.
W polskiej kuchni tradycyjnej i regionalnej potrawy jagodowe są bardzo popularne. Możliwość wykorzystania jagód ogranicza tylko ich wysoka cena i krótki sezon zbioru. Najpopularniejsze dania z jagodami w kuchni polskiej:
- ciasto z jagodami najczęściej w postaci wypieków drożdżowych lub ciast na zimno,
- pierogi i naleśniki z jagodami zarówno świeżymi, mrożonymi jak i z dżemem jagodowym,
- jagodzianki, czyli popularne słodkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym,
- zupa jagodowa stanowi tradycyjne danie kuchni regionalnej w postaci słodkiego chłodnika z jagodami i makaronem. W czasach PRL była lubianym przysmakiem dzieci obok innych zup owocowych.
Świeże jagody i przetwory z jagód doskonale smakują dzieciom. Chętnie jedzą świeże jagody ze śmietaną i cukrem. Jagody możemy również dodawać do dań śniadaniowych, jak musli czy owsianki. Jagody idealnie nadają się do owocowych deserów, jak lody, bita śmietana, galaretki czy wszelkiego rodzaju kremy.
Jagody w kuchniach świata
Jagody znajdują zastosowanie szczególnie w kuchniach opartych o tradycje ludowe, gdyż były one zbierane przez prostych ludzi, którzy w ten sposób ratowali swój budżet domowy i dodawali witaminy do codziennych posiłków. Dlatego też jagody występują licznie w kuchni polskiej, jak również w kuchniach Europy środkowej i wschodniej oraz w kuchniach Skandynawii.
Jagody znajdują też zastosowanie w kuchniach Skandynawii, gdzie trudny klimat sprawia, że jest mało innych owoców. Używa się tam owoce jagód, borówki brusznicy, maliny moroszki czy dzikiej róży. W Szwecji wypieka się również drożdżówki z jagodami, zaś każda gospodyni czy każdy region mają swoje przepisy. Szwedzkie bułeczki z jagodami zawijane są inaczej niż nasze, gdyż tworzy się zawijas w kształcie sprężynki. Na śniadanie jada się dżemy i soki z jagód. Co ciekawe, jagody dodaje się także do dań ze śledziami.
W Finlandii wypieka się ciasto z jagodami na bazie ciasta ucieranego z dodatkiem rumu. Jagody dodaje się do samego ciasta, jak również posypuje nimi wierzch ciasta. Z jagód robi się tam także desery i nalewki. Popularnym deserem jest twarożek z jagodami.
Proste i łatwe wypieki jagodowe
Pyszne ciasta z jagodami
Jagody doskonale sprawdzają się do dekoracji wypieków. Świeże jagody wysypane na ciasto zatapiają się w nim w czasie pieczenia i sprawiają, że placek nabiera wilgotności i owocowego smaku. Prawie każde ciasto możemy udekorować jagodami. Do tortu dodajemy warstwę ze świeżych jagód lub dżemu jagodowego lub posypać go jagodami na wierzchu.
Niegdyś najbardziej popularne było drożdżowe ciasto z jagodami. Ciasto wystarczy wysypać jagodami na wierzchu i upiec. Jednak ciasta drożdżowe uchodzą za pracochłonne, gdyż wymagają zrobienia zaczynu z drożdży i długiego wyrabiania ciasta. Dlatego też ciasta drożdżowe ustępują innym rodzajom ciast do wypieków z jagodami, na przykład ciastom biszkoptowo-tłuszczowym.
Małe i drogie jagody rzadko wykorzystuje się na placku kruchym, gdyż wymagałoby to zakupu sporej ilości jagód. Jeśli jednak chcemy upiec błyskawiczny placek kruchy z jagodami, warto wykorzystać galaretkę i krem. Dobry placek kruchy robi się naprawdę szybko. Po upieczeniu spodu układamy warstwę kremu śmietankowego, budyniowego czy z bitej śmietany, a następnie wylewamy galaretkę, w której zatapiamy jagody. Proste i łatwe ciasto kruche zrobimy także z dodatkiem masy serowej lub pianki bezowej. Na wierzchu posypujemy ciasto jagodami i kruszonką. Podobne ciasto z jagodami zrobimy również na spodzie z ciasta biszkoptowego.
Ciasto kruche idealnie nadaje się do wypieku babeczek, które możemy potem udekorować jagodami zatopionymi w galaretce. Świetnie smakują babeczki z kremem posypane na wierzchu jagodami.
Dobry przepis na błyskawiczny placek jagodowy
Jednak naprawdę błyskawiczny placek z jagodami zrobimy na cieście ucieranym, czyli biszkoptowo-tłuszczowym. Jeśli chcemy jeszcze bardziej przyspieszyć proces i zrobić szybki placek dla niespodziewanych gości, zamiast klasycznego masła do ciasta dodajemy olej. Szybki przepis polega na zmieszaniu w osobnych naczyniach suchych i mokrych składników ciasta. Następnie całość łączymy i mieszamy razem. Wylewamy ciasto na blachę, zaś na wierzchu wykładamy jagody. Warto pamiętać, aby owoce dokładnie umyć i odsączyć, szczególnie jeśli bierzemy jagody mrożone.
To łatwe ciasto z jagodami będzie jednak bardziej puszyste, jeśli najpierw ubijemy jajka z cukrem. Następnie wlejemy olej i zmiksujemy całość. Do tak zrobionej mieszanki dodajemy mleko, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość pracy możemy wykonać trzepaczką do jajek albo mikserem.
Szybki przepis na ciasto z jagodami bez pieczenia
Proste i łatwe są przepisy na ciasta bez pieczenia lub na gotowych spodach, które świetnie sprawdzają się z dodatkiem jagód. Jagody będą doskonałym zwieńczeniem sernika na zimno, szczególnie zatopione w galaretce. Jagody lub borówki amerykańskie zatopione w masie serowej świetnie smakują i wyglądają po przekrojeniu. Podobnie fajnie sprawdzą się jagody jako zwieńczenie słodkich tart. Aby szybko zrobić deser dla gości, jagody wysypujemy na gotowym spodzie do tarty wypełnionym kremem budyniowym i polewamy galaretką.
Jagody można idealnie wykorzystać do ciast przekładanych jako dodatkowa warstwa lub jako owoce zatopione w kremie lub galaretce. Ciekawym przykładem jest ciasto warstwowe na spodzie z biszkoptu. Na biszkopcie układamy krem budyniowy waniliowy. Następną warstwę może tworzyć ciasto biszkoptowe zabarwione kakao na czekoladowy kolor. Kolejno wykładamy inne warstwy kremowe, na przykład krem maślany czy budyniowy. Jeśli zmiksujemy jagody z kremem uzyskamy piękny, fioletowy kolor. Ciekawe i pyszne zwieńczenie ciasta utworzy krem w stylu panna cotta zrobiony z mleka, śmietany i jogurtu utwardzonych żelatyną. W kremie możemy zatopić świeże owoce jagód lub borówki amerykańskiej lub zmiksować owoce, aby uzyskać jagodowy kolor deseru. Szybki deser w podobnym stylu uzyskamy, jeśli zamist pieczenia biszkopta, zastosujemy gotowe herbatniki lub ciasteczka biszkoptowe.
Jak upiec pyszne, proste i łatwe jagodzianki - dobry, sprawdzony przepis
Jagodzianki stanowią klasykę słodkich przekąsek w kuchni polskiej. Sezon na jagodzianki ze świeżych jagód przypada na lipiec, kiedy to następuje okres zbioru jagód. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ten okres do robienia przetworów, które później wykorzystamy do pieczenia jagodzianek. Do słodkich bułeczek z jagodami wykorzystamy także jagody mrożone, jagody ze słoika, czy też borówki amerykańskie, które są dostępne znacznie dłużej.
Jagodzianki pieczemy na bazie ciasta drożdżowego, które należy do najbardziej pracochłonnych. Jednak przy odrobinie wprawy i doświadczenia zrobimy jagodzianki naprawdę szybko. Ciasto możemy przygotować poprzedniego dnia. Najpierw robimy zaczyn z drożdży, który należy odstawić do wyrośnięcia. Potem dodajemy pozostałe składniki jak mąka, jajka, cukier. Aby ciasto było bardziej puszyste możemy dodać jogurt. Na koniec dodajemy roztopione masło. Całość wyrabiamy starannie. Wyrobione ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Na koniec formujemy bułeczki, zaś do środka wkładamy jagody świeże lub ze słoika. Warto spróbować, gdyż jagodzianki są pyszne, zaś przy odrobinie wprawy robi się je naprawdę szybko. Przepis na jagodzianki możemy poza sezonem na jagody, wykorzystać do pieczenia drożdżówek z jabłkami lub z dżemem.