Tarta z borówkami i mascarpone

Opublikowano: 28.05.2022 r., 11:41 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tarta z borówkami i mascarpone
Tarta z borówkami i mascarpone
Tarta a kruchym spodzie to najlepszy deser nie tylko na upalne dni. Poznaj mój przepis na tartę z borówkami i serkiem mascarpone i przygotuj ją dla całej swojej rodziny.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 20 min
321 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Margaryna do pieczenia 1/2 kostki (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier puder 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Mascarpone 1 opakowanie (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1/2 opakowania (120 g)
  • Borówka amerykańska 1 szklanka (250 g)
  • Cukier 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska, lodówka

Przepis na tartę z borówkami i mascarpone krok po kroku

Masło podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski, wsyp mąkę, wbij jajko i dodaj cukier puder.

Zagnieć ciasto w misce, uformuj kulę i odłóż do lodówki na 30 minut.

Serek mascarpone przełóż do miski, wlej śmietankę i zmiksuj na gładki krem.

Dodaj cukier i ponownie zmiksuj.

Ciasto rozwałkuj i rozłóż na stole, wyłóż nim okrągłą blaszkę i nakłuj widelcem. Upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Na ostudzone ciasto dodaj krem, a całość posyp owocami.

Odłóż tartę do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Jak oceniasz przepis na tartę z borówkami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat tarty z borówkami i mascarpone

Tarta z borówkami i mascarpone sprawdzi się na każdą okazję, ale też wtedy, gdy najdzie Cię ochota na słodycze w zaciszu domowym. Będzie to zdecydowanie lepsza opcja niż kupowanie gotowych ciast, dzięki domowemu przygotowaniu mamy pewność co znajduje się w środku, a nasze ciasto na pewno będzie wolne od barwników i konserwantów.

Mój dzisiejszy przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Tarta na kruchym spodzie z delikatnym, słodkim kremem jest znana w naszym kraju już od dawna.

Jeśli jeszcze nie wiesz, jak przygotować ciasto na kruchym spodzie pełne owoców koniecznie poznaj mój przepis na tartę z borówkami i mascarpone.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować łatwo dostępnych składników takich jak: mąka, serek mascarpone, śmietanka, odrobina cukru pudru, jajko, masło oraz borówki amerykańskie.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować wersję bezglutenową, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Moją tartę wykończyłam dodatkiem borówek amerykańskich, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył dowolnych owoców. Idealnie sprawdzą się wszystkie drobne owoce takie jak: maliny, porzeczki, poziomki, a nawet truskawki pokrojone na ćwiartki. Tarta będzie pyszna ze wszystkimi tymi owocami.

Dokładnie jak zrobić tartę z borówkami i mascarpone na kruchym spodzie

opisuję nieco niżej, poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszna jest tarta na słodko z serkiem mascarpone.

Alergeny w tarcie z borówkami i mascarpone

Lista alergenów dla tarty z borówkami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze tarty z borówkami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców, najlepiej sprawdzą się drobne takie tak: borówki, maliny, poziomki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
321.42
321.42
Białko (g)
5.10
5.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
27.35
27.35
Węglowodany przyswajalne (g)
26.78
26.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
21.43
21.43
Tłuszcze nasycone (g)
13.65
13.65
Tłuszcze nienasycone (g)
7.79
7.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
103.18
103.18
Wapń (mg)
34.31
34.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.48
1.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z borówkami i mascarpone 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z borówkami i mascarpone

Koszt składników
37.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Margaryna do pieczenia
125 g
1/2 kostki
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 125 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
120 g
1/2 opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 120 g
Borówka amerykańska
250 g
1 szklanka
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
37.70