Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 100 g cukru i wymieszaj.

Przesiej mąkę, dodaj jajka, śmietanę, 100 g roztopionego masła i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W misce umieść twaróg, dodaj do niego 100 g cukru i żółtka, wymieszaj.

Na wierzch ciasta wyłóż twaróg, a na niego jagody.

Ze 100 g masła, 100 g cukru i 100 g mąki zagnieć kruszonkę, posyp nią wierzch ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.

Wystudź ciasto przed pokrojeniem.

Ciasto drożdżowe z jagodami podane na białym talerzyku.
Ciasto drożdżowe z jagodami
Koszt przygotowania dania
36.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
612 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
69

Ciasto drożdżowe z jagodami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście drożdżowym z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie oraz deser podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Pomysł na drożdżówkę możesz wykorzystać także, aby przygotować ciasto z innymi dodatkami. Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia drożdżowego ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, masło, jagody, drożdże, śmietana kwaśna 18%, twaróg tłusty.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami? W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier i wymieszaj. Przesiej mąkę, dodaj jajka, śmietanę, roztopione masło i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W misce umieść twaróg, dodaj do niego cukier i żółtka, wymieszaj. Na wierzch ciasta wyłóż twaróg, a na niego jagody. Z masła, cukru i mąki zagnieć kruszonkę, posyp nią wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź ciasto przed pokrojeniem.

Twaróg tłusty jest szeroko wykorzystywany w kuchni. Dzięki swojej kremowej konsystencji świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Twaróg jest przede wszystkim źródłem białka zwierzęcego oraz dużej ilości wapnia. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Pomaga zapobiegać osteoporozie u osób dorosłych i krzywicy u dzieci. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu.

Podsumowując łatwe ciasto z jagodami jest dobre jako deser podczas wielu różnych okazji. Pyszne ciasto można przygotować, używając mrożonych jagód lub owoców świeżych w trakcie trwania sezonu.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
Białko
7.11 g
17.06 g

Węglowodany w cieście drożdżowym z jagodami

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
34.33 g
82.40 g
Węglowodany przyswajalne
33.87 g
81.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.46 g
1.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
10.40 g
24.97 g
Tłuszcze nasycone
6.87 g
16.48 g
Tłuszcze nienasycone
3.54 g
8.49 g
Cholesterol
68.67 mg
164.82 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z jagodami

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina B6
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.65 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.44 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna
1.81 mg
4.35 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany
49.58 µg (mcg)
118.98 µg (mcg)
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z jagodami

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
74.63 mg
179.10 mg
Potas
100.59 mg
241.42 mg
Wapń
46.06 mg
110.54 mg
Fosfor
68.62 mg
164.68 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez
12.58 mg
30.18 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo
1.60 mg
3.84 mg
Cynk
0.55 mg
1.31 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.16 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z jagodami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym z jagodami

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietana 18%
    • Ser twarogowy tłusty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasta drożdżowego z jagodami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
140 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 140 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ser twarogowy tłusty
400 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 400 g
Jagody
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
55.20
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób