Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 600 g 3 szklanki
- Cukier 300 g 1,5 szklanki
- Mleko 3,2% 200 ml niepełna szklanka
- Jajko 2 szt.
- Śmietana 18% 140 g
- Żółtko jajka 3 szt.
- Ser twarogowy tłusty 400 g
- Jagody 400 g
- Masło 200 g 1 kostka
- Drożdże świeże 20 g
W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 100 g cukru i wymieszaj.
Przesiej mąkę, dodaj jajka, śmietanę, 100 g roztopionego masła i zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W misce umieść twaróg, dodaj do niego 100 g cukru i żółtka, wymieszaj.
Na wierzch ciasta wyłóż twaróg, a na niego jagody.
Ze 100 g masła, 100 g cukru i 100 g mąki zagnieć kruszonkę, posyp nią wierzch ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.
Wystudź ciasto przed pokrojeniem.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Muffinki z borówkami
-
Babeczki z kremem
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Ciasto z borówkami i galaretką
-
Ciasto z borówkami

(liczba kalorii)
Ciasto drożdżowe z jagodami - cechy przepisu
Więcej o cieście drożdżowym z jagodami
Ciasto drożdżowe z jagodami to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie oraz deser podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Pomysł na drożdżówkę możesz wykorzystać także, aby przygotować ciasto z innymi dodatkami. Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia drożdżowego ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, masło, jagody, drożdże, śmietana kwaśna 18%, twaróg tłusty.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami? W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier i wymieszaj. Przesiej mąkę, dodaj jajka, śmietanę, roztopione masło i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W misce umieść twaróg, dodaj do niego cukier i żółtka, wymieszaj. Na wierzch ciasta wyłóż twaróg, a na niego jagody. Z masła, cukru i mąki zagnieć kruszonkę, posyp nią wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź ciasto przed pokrojeniem.
Twaróg tłusty jest szeroko wykorzystywany w kuchni. Dzięki swojej kremowej konsystencji świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Twaróg jest przede wszystkim źródłem białka zwierzęcego oraz dużej ilości wapnia. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Pomaga zapobiegać osteoporozie u osób dorosłych i krzywicy u dzieci. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu.
Podsumowując łatwe ciasto z jagodami jest dobre jako deser podczas wielu różnych okazji. Pyszne ciasto można przygotować, używając mrożonych jagód lub owoców świeżych w trakcie trwania sezonu.
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z jagodami
Energia i białka
(240g)
Węglowodany w cieście drożdżowym z jagodami
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z jagodami
(240g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z jagodami
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście drożdżowym z jagodami
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietana 18%
- Ser twarogowy tłusty
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka