Ciasto jogurtowe z jagodami

Opublikowano: 29.07.2021 r., 16:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto jogurtowe z jagodami podane na eleganckim talerzu.
Ciasto jogurtowe z jagodami
Ciasto jogurtowe z jagodami jest niezwykle puszyste i bardzo smaczne. Będzie idealnym pomysłem na szybki deser dla osób kochających domowe wypieki z owocami.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 45 min
490 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 2 kubeczki (300 g)
  • Mąka pszenna typ 550 3 szklanki (450 g)
  • Cukier (100 g)
  • Olej rzepakowy 1 szklanka (250 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Jagody (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, sitko, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na ciasto jogurtowe z jagodami krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i jogurt. Całość ubij na niskich obrotach. Dodawaj małymi porcjami jajka i olej. Ubij na gładką masę.

Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto.

Jagody opłucz dokładnie i powciskaj w ciasto.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami jest wspaniałym pomysłem na bardzo łatwy deser, który można stworzyć w kilka chwil. Idealnie smakuje latem, gdy dostępne są świeże jagody, które po upieczeniu wypełniają całe ciasto i nadają mu wspaniałej słodyczy. To ciasto wspaniale się prezentuje, ze względu na kontrast między jasnym biszkoptem a ciemnymi owocami. Ciasto jest niezwykle szybkie, dzięki czemu sprawdzi się również w awaryjnych sytuacjach.

Przepis na ciasto jogurtowe z jagodami jest bardzo łatwy i przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kulinarnej prostoty. Na pewno ucieszy również osoby, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Całość jest nieskomplikowana i niezbyt pracochłonna, dlatego poradzą sobie z tym ciastem nawet początkujący kucharze i cukiernicy. Choć ciasto jest bardzo proste, to jest niezwykle pyszne. Jego prostota jest zdecydowanie atutem. Dzięki małej ilości składników, główne skrzypce grają miękkie ciasto i słodkie jagody, które połączone razem tworzą wspaniałą całość.

To ciasto jest niezwykle lekkie, ze względu na dość spory dodatek jogurtu naturalnego. Dzięki czemu świetnie sprawdza się również na diecie lekkostrawnej. Jest wspaniałym wyborem na delikatny deser, który idealnie komponuje się z kawą i herbatą.

Duża ilość jogurtu i oleju sprawia, że powstaje bardzo wilgotne ciasto, które zachwyca wspaniałą strukturą. Jest niezwykle puszyste i delikatne. Skórka jest lekko chrupiąca, jednak w środku ciasto jest tak kruche, że rozpływa się w ustach. Najlepiej przygotowywać je z jogurtem naturalnym o małej gęstości. To pozwala uzyskać niezwykle aksamitne ciasto.

Ciasto można zrobić z jagodami mrożonymi, choć najlepiej przygotować je ze świeżymi jagodami. Dzięki temu całość jest smaczniejsza i bardziej soczysta. Choć najlepiej smakuje bez dodatków, można je również przekładać galaretką, dla bardziej orzeźwiającego smaku.

Choć ciasto jest bardzo delikatne można zrobić jego fit wersje. Wystarczy do całości dodać jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu, a cukier zamienić na słodzik, który ma mniej kalorii i mniejszy indeks glikemiczny.

Alergeny w cieście jogurtowym z jagodami

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z jagodami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto ze względu na dużą zawartość cukru powinno gościć w diecie tylko od czasu do czasu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
297.22
490.41
Białko (g)
6.59
10.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
30.02
49.53
Węglowodany przyswajalne (g)
29.51
48.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
16.99
28.04
Tłuszcze nasycone (g)
2.25
3.71
Tłuszcze nienasycone (g)
14.75
24.33
Cholesterol (mg)
49.96
82.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.88
3.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.65
80.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
32.50
53.62
Potas (mg)
134.56
222.03
Wapń (mg)
56.93
93.93
Fosfor (mg)
104.08
171.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.60
25.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.82
3.00
Cynk (mg)
0.65
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z jagodami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jogurtowego z jagodami

Koszt składników
41.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
300 g
2 kubeczki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
450 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jagody
350 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 350 g
Koszt składników
41.70