Przepis na ciasto jogurtowe z jagodami krok po kroku
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 300 g 2 kubeczki
- Mąka pszenna typ 550 450 g 3 szklanki
- Cukier 100 g
- Olej rzepakowy 250 ml 1 szklanka
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Jajko 4 szt.
- Jagody 350 g
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i jogurt. Całość ubij na niskich obrotach. Dodawaj małymi porcjami jajka i olej. Ubij na gładką masę.
Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto.
Jagody opłucz dokładnie i powciskaj w ciasto.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Często zadawane pytania
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Babeczki z kremem
-
Sernik z borówkami
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Fit sernik na zimno
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Ciasto z borówkami i galaretką
-
Ciasto z borówkami

(liczba kalorii)
Ciasto jogurtowe z jagodami - cechy przepisu
Więcej o cieście jogurtowym z jagodami
Ciasto jogurtowe z jagodami jest wspaniałym pomysłem na bardzo łatwy deser, który można stworzyć w kilka chwil. Idealnie smakuje latem, gdy dostępne są świeże jagody, które po upieczeniu wypełniają całe ciasto i nadają mu wspaniałej słodyczy. To ciasto wspaniale się prezentuje, ze względu na kontrast między jasnym biszkoptem a ciemnymi owocami. Ciasto jest niezwykle szybkie, dzięki czemu sprawdzi się również w awaryjnych sytuacjach.
Przepis na ciasto jogurtowe z jagodami jest bardzo łatwy i przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kulinarnej prostoty. Na pewno ucieszy również osoby, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Całość jest nieskomplikowana i niezbyt pracochłonna, dlatego poradzą sobie z tym ciastem nawet początkujący kucharze i cukiernicy. Choć ciasto jest bardzo proste, to jest niezwykle pyszne. Jego prostota jest zdecydowanie atutem. Dzięki małej ilości składników, główne skrzypce grają miękkie ciasto i słodkie jagody, które połączone razem tworzą wspaniałą całość.
To ciasto jest niezwykle lekkie, ze względu na dość spory dodatek jogurtu naturalnego. Dzięki czemu świetnie sprawdza się również na diecie lekkostrawnej. Jest wspaniałym wyborem na delikatny deser, który idealnie komponuje się z kawą i herbatą.
Duża ilość jogurtu i oleju sprawia, że powstaje bardzo wilgotne ciasto, które zachwyca wspaniałą strukturą. Jest niezwykle puszyste i delikatne. Skórka jest lekko chrupiąca, jednak w środku ciasto jest tak kruche, że rozpływa się w ustach. Najlepiej przygotowywać je z jogurtem naturalnym o małej gęstości. To pozwala uzyskać niezwykle aksamitne ciasto.
Ciasto można zrobić z jagodami mrożonymi, choć najlepiej przygotować je ze świeżymi jagodami. Dzięki temu całość jest smaczniejsza i bardziej soczysta. Choć najlepiej smakuje bez dodatków, można je również przekładać galaretką, dla bardziej orzeźwiającego smaku.
Choć ciasto jest bardzo delikatne można zrobić jego fit wersje. Wystarczy do całości dodać jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu, a cukier zamienić na słodzik, który ma mniej kalorii i mniejszy indeks glikemiczny.
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z jagodami
Energia i białka
(165g)
Węglowodany w cieście jogurtowym z jagodami
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy w przepisie na ciasto jogurtowe z jagodami
(165g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto jogurtowe z jagodami
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście jogurtowym z jagodami
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko