Ciasto jogurtowe

ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe, jak sama nazwa wskazuje, przygotowywane jest na bezie jogurtu. Jest bardzo wilgotne i delikatne. Ciasto z jogurtem będzie stanowiło doskonały dodatek do kawy i herbaty. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, dlatego bez problemu możemy przygotować je na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Pyszne ciasto jogurtowe możemy przygotować z różnymi owocami, dlatego świetnie sprawdzi się jako smaczne ciasto w okresie sezonowości różnych owoców. Ciasto na bazie jogurtu możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej.

Ciasto jogurtowe - polecane przepisy

Ciasto jogurtowe - pozostałe przepisy

Najciekawsze artykuły w temacie ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe - zbiór pomysłów i przepisów na ciasta jogurtowe

Ciasto jogurtowe jest bardzo proste do przygotowania. Stanowić będzie doskonałą bazę pod wiele ciekawych deserów. Doskonale sprawdzi się z dodatkiem kawy i herbaty, natomiast najmłodszy możemy podać je z dodatkiem kakao na mleku lub gorącą czekoladą. Do przygotowania ciasta podstawowy składnik powinien stanowić jogurt. W obecnych czasach istnieje mnogość wyboru, dlatego bez problemu możemy przygotować ciasto na dietę wegańską, wegetariańską a także bezglutenową. Jest to doskonała wiadomość, ponieważ jeden przepis, po pewnych modyfikacjach, może stanowić doskonałą propozycję na smaczny deser dla wielu osób. Ciasto jogurtowe możemy także przygotować w wersji niskowęglowodanowej - takie ciasto doskonale sprawdzi się w diecie cukrzyka. W artykule tym dowiesz się jak zrobić dobre ciasta z wykorzystaniem jogurtu.

Ciasto – opis potrawy

Ciasto stanowi smaczną potrawę, która najczęściej przygotowywana jest jako deser. Do jego wykonania najczęściej wykorzystuje się połączenie mąki, cukru, jajek, tłuszczu (np. masła lub oleju) oraz wody lub mleka. Po połączeniu ww. produktów uzyskamy świetną bazę pod przygotowanie pysznych ciast. Możemy wyróżnić pięć podstawowych grup ciast, które w zależności od użytych produktów spożywczych będą różniły się miedzy sobą. Wśród nich znajdziemy ciasto drożdżowe, ciasto kruche, ciasto biszkoptowe, ciasto parzone oraz ciasto francuskie. Wyróżnić możemy również ciasto ucierane, które jest bardzo proste do przygotowania.

Ciasta najczęściej podawane są formie deseru podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Stanowią również świetne uzupełnienie wielu uroczystości np. ślubu, urodzin czy chrztu. Ciasta są również doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, gdy spodziewamy się gości. Ciasta przygotowujemy również jaką słodką przekąskę podawaną podczas Świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy.

Do głównych produktów spożywczych najczęściej wykorzystywanych do przygotowania ciasta możemy zaliczyć mąkę, jajka oraz mleko. Szeroki wybór asortymentowy w obecnych czasach pozwala na przygotowanie pysznych ciast na wiele rodzajów diet. Na tej podstawie możemy przygotować ciasta na dietę wegańską, wegetariańską, bezglutenową, niskowęglowodanową czy redukcyjną. Możliwość modyfikacji przepisów sprawia, że możemy przygotować pyszne ciasta dostosowane do swoich preferencji żywieniowych. Dodatkowo daje nam to wiele możliwości na przygotowanie pysznych ciast.

Do przygotowania pysznego ciasta jogurtowego należy wykorzystać oczywiście jogurt, np. naturalny, grecki czy sojowy. Na tej podstawie możemy przygotować ciasto jogurtowe w wersji wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Wypieki z jogurtem naturalnym są łatwe do przygotowania, dlatego nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Dodatkowo nie wymagają one dużego nakładu czasu, dlatego warto włączyć do swojego jadłospisu.

Właściwości jogurtu naturalnego w kuchni i dla zdrowia

Jogurt naturalny – krótki opis

Jogurt jest to produkt mleczarski, który jest dość gęsty. Jego barwa jest biała lub lekko kremowa, a sam produkt wykazuje się lekko kwaśnym smakiem. Jogurty są stosunkowo tanie i zawierają spore ilości właściwości odżywczych, dlatego warto włączyć do swojej diety. Termin jogurt jest zastrzeżony dla produktów, które zawierają żywe kultury bakterii jogurtowych w ilości nie mniejszej niż 10 milionów komórek na ml produktu.

Jak powstaje jogurt naturalny

Do produkcji jogurtu wykorzystywany jest mleko surowe. Jako dodatki można wykorzystać mleko w proszku odtłuszczone, zagęszczone mleko odtłuszczone lub zakwasy jogurtowe. Jogurty mogą być otrzymywane poprzez dwie metody: metodę termostatową lub zbiornikową. Produkcję jogurtu naturalnego możemy podzielić na etapy:

  • Pierwszym krokiem jest podgrzanie mleka do temperatury około 40 – 46°C.
  • Następnie uzyskuje się wyższą lepkość oraz stabilność jogurtu poprzez normalizację zawartości tłuszczu.
  • Następnie mleko podgrzewa się do 60-65°C i homogenizuje.
  • Kolejnym krokiem jest pasteryzacja mleka w 90°C przez około 5 minut, w ten sposób likwiduje się szkodliwą mikroflorę oraz zwiększa lepkość oraz stabilność jogurt. Pasteryzację można przeprowadzić również w temperaturze od 93 do 95°C, jednak czas nie powinien być krótszy niż 5 – 15 sekund.
  • Mleko należy schłodzić do temperatury 42° i zaszczepić je bakteriami.
  • Następnie mleko rozlewa się i inkubuje w odpowiednich temperaturach.
  • Uzyskanych w ten sposób jogurt należy zakwasić kwasem jogurtowym do pH około 4,5.
  • Następnie jagód schładza się do 4 – 7°C przez kilkanaście godzin.

Zastosowanie jogurtu naturalnego w kuchni

Jogurt posiada wiele zastosowań w kuchni, dlatego stanowi uniwersalny produkt, który warto posiadać w swojej lodówce. Jogurt naturalny możemy wykorzystać do wykonania sałatek. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do zup, ponieważ jest mniej kaloryczne niż śmietana, którą zazwyczaj dodaje się do zabielenia zupy.

Na bazie jogurtu naturalnego można przygotować pyszne, puszyste i delikatne ciasto na pizzę. Dodatkowo jogurt możemy wykorzystać do przygotowania ciasta na chleb oraz bułki, ten dodatek również sprawi, że pieczywo będzie miękkie i puszyste. Jogurt naturalny świetnie sprawdzi się także do przygotowania marynaty do mięsa - wystarczy, że wymieszamy go z dodatkiem ulubionych przypraw i zamarynujemy mięso.

Kolejnymi pomysłami na wykorzystanie jogurtu naturalnego  w kuchni jest dodatek do ciasta naleśnikowego. Odrobina jogurtu naturalnego wymieszana z mlekiem wzbogacić smak oraz sprawi, że naleśniki będą puszyste. Dodatkowo jogurt naturalny świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska, którą możemy zabrać ze sobą do pracy. Możemy dodać do niego owoce oraz płatki owsiane i uzyskać w ten sposób pełnowartościowy, szybki w przygotowaniu posiłek. Jogurt naturalny będzie stanowił również doskonałą bazę pod przygotowanie pysznych koktajli - jego obecność sprawi, że koktajl będzie zawierał spore ilości białka. Jogurt będzie również stanowić doskonały dodatek jako sos do placków lub naleśników, warto wtedy wykorzystać również świeże owoce oraz np. cynamon.

W artykule tym skupimy się na wykorzystaniu jogurtów do przygotowania pysznych ciast. Obecnie rynek produktów spożywczych sprawia, że wybór jogurtów jest naprawdę bardzo duży. Dzięki temu możemy przygotować ciasto w wersji wegańskiej, wybierając np. jogurt sojowy. Ciasto przygotowane na bazie jogurtu z dodatkiem owoców stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Pyszne ciasto jogurtowe będzie stanowiło doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ważnych uroczystości.

Jogurt naturalny - skład i właściwości prozdrowotne

Jogurt naturalny stanowi bardzo wartościowy produkt, który powinien znaleźć się w naszej diecie każdego dnia. Jest on doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, niewielkiej ilości tłuszczu oraz węglowodanów. Znajdziemy w nim również spore ilości wapnia, witamin z grupy B, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz bakterii kwasu mlekowego (np Lactobacillus). Bakterie te korzystnie wpływają na mikroflorę jelit. Dodatkowo w jogurcie znajdziemy fosfor, sód oraz potas.

Jogurt zaliczany jest do naturalnych probiotyków właśnie przez wzgląd na bakterie kwasu mlekowego. Zaleca się spożywanie jogurtów szczególnie w trakcie trwania antybiotykoterapii, ponieważ bakterie wspomagają odbudowę naturalnej flory bakteryjnej naszego organizmu. Dodatkowo jogurt wpływa na perystaltykę jelit, dzięki czemu wspomaga walkę z biegunkami oraz z zaparciami.

Węglowodany zawarte w jogurcie to przede wszystkim cukry, do których zaliczymy laktozę oraz galaktozę. Bakterie obecne w jogurcie rozkładają cukry, w tym przypadku laktozę, do galaktozy oraz glukozy. Glukoza jest przekształcana przez bakterie w kwas mlekowy, co nadaje charakterystyczny smak jogurtów.

Spożywanie jogurtów dostarcza nam sporej ilości wapnia, którego odpowiednia podaż wpływa na zdrowie kości. Odpowiednia podaż wapnia zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy, czyli w uproszczeniu do zmniejszenia masy kostnej. Osteoporoza najczęściej występuje u osób starszych i może prowadzić do częstszych złamań kości.

Jogurty zawierają również niewielkie ilości witaminy C oraz spore ilości dobroczynnych bakterii. Odpowiednia podaż wyżej wymienionych składników jest niezwykle ważna, aby poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego, który zmniejsza ryzyko zachorowań. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli okresie jesienno-zimowym.

Jogurty naturalne to również dobre źródłem łatwo przyswajalnego białka. Stanowią więc doskonałą propozycję na szybką przekąskę po treningową. Warto dodać wtedy do nich również źródło węglowodanów, które mogą stanowić np. owoce świeże lub suszone.

Przykładowe przepisy na ciasto jogurtowe i krótki opis

Szybkie ciasto jogurtowe z malinami

To łatwe i szybkie do wykonania ciasto jogurtowe z owocami doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty serwowany podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, cukier, jajka, sok z cytryny, jogurt naturalny lub grecki, mąka pszenna, soda oczyszczona oraz maliny. Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych. Ciasto ucierane na bazie jogurtu i malin nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto jest również bardzo szybkie do przygotowania i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, ponieważ jest bardzo proste. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, olej rzepakowy, jogurt naturalny, mąka pszenna, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, masło oraz śliwki. Dodatkowo możemy przygotować cukier puder do posypania gotowego ciasta z owocami. Placek jogurtowy z kruszonką i śliwkami świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty, doskonale smakować będzie również z kakao lub ciepłym mlekiem.

Ciasto jogurtowe bez dodatków

Przepis na to ciasto stanowi doskonałą bazę pod wiele ciekawych propozycji deserowych. Do jego wykonania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: jogurt naturalny, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, jajka oraz olej roślinny. Samo ciasto jest bardzo smaczne, jednak podczas jego wykonywania możemy dodać również świeże sezonowe owoce lub owoce mrożone. Pyszny placek jogurtowy bez dodatków będzie stanowił doskonały deser podany z dodatkiem kawy, herbaty lub mleka. Na stronie dowiesz się jak zrobić pyszne ciasta z dodatkiem jogurtu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto