Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Opublikowano: 09.06.2021 r., 12:52 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami znajduje się na paterze. Kawałek ciasta leży na talerzyku przed paterą. W tle widać brzoskwinie i talerzyki.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami można przygotować bez miksera. Ten placek nadaje się dla dzieci i dorosłych. Sprawdź, jak wygląda przepis na te szybkie ciasto!
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 50 min
138 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 25 porcji
  • Brzoskwinie w syropie - 6 połówek (330 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 i 1/4 szklanki (360 g)
  • Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
  • Jogurt naturalny - 3/4 szklanki (190 ml)
  • Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
  • Masło - 3/4 kostki (150 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki (6 g)
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Sól - 1/4 łyżeczki (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
duża miska, papier do pieczenia, sitko, miska, drewniana łyżka, blaszka do pieczenia 25x25 cm

Przepis na ciasto jogurtowe z brzoskwiniami krok po kroku

Masło roztop i odstaw do przestudzenia.

Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.

Brzoskwinie wyciągnij z zalewy i odsącz. Następnie pokrój brzoskwinie na mniejsze kawałki.

W średniej misce roztrzep jajka i dodaj jogurt, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz ostudzone masło. Wymieszaj.

W dużej misce umieść przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodę oczyszczoną, cukier oraz sól. Suche składniki wymieszaj i dodaj mokre. Całość wymieszaj do połączenia składników.

Masę na ciasto przelej do formy z papierem do pieczenia. Na górze ciasta umieść brzoskwinie.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół). Ciasto piecz ok. 50 min.

Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z brzoskwiniami

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami jest bardzo proste do przygotowania. To szybkie ciasto możesz zrobić bez miksera. Wystarczy, że najpierw w osobnych miskach wymieszasz składniki mokre i suche, a potem połączysz je i wlejesz do foremki. Blaszkę na jogurtowiec z brzoskwiniami możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto jogurtowe możesz zrobić z brzoskwiniami z puszki.

Składniki na to wilgotne ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli zależy ci na tym, aby zrobić fit placek, to musisz zamienić niektóre składniki. Zamiast cukru białego warto zdecydować się na jego zamienić, np. ksylitol. Należy zmienić także mąkę.

To ciasto możesz przygotować z kruszonką. Aby wykonać kruszonkę, będziesz potrzebować tylko trzy składniki: masło, cukier i mąkę. Wszystko wystarczy ze sobą zagnieść i rozetrzeć na wybranej wielkości grudki. Następnie kruszonkę należy schować do lodówki i wyciągnąć ją, gdy ciasto będzie trzeba nią posypać (tuż przed wstawieniem do piekarnika).

Warto wziąć pod uwagę to, że każdy piekarnik piecze inaczej. Może się okazać, że temperatura w piekarniku jest większa, niż jest to podane na wyświetlaczu. Obserwuj ciasto, aby na pewno go nie przypalić. Jeśli chcesz się upewnić, czy twoje ciasto jest już gotowe, wbij w nie patyczek do szaszłyków. Gdy na patyczku zostanie ciasto, to trzeba je jeszcze piec.

To ciasto możesz przygotować ze świeżymi brzoskwiniami, morelami, jagodami czy wiśniami. Zamiast ekstraktu z wanilii możesz dodać cukier wanilinowy. Możesz też pokusić się na dodanie otartej skórki z cytryny lub innego wybranego aromatu.

To ciasto możesz też przygotować w inny sposób. Możesz zacząć od zmiksowania jajek z cukrem. Gdy składniki się połączą, stopniowo możesz dodać resztę: mąkę z proszkiem i sodą, rozpuszczone masło lub olej, jogurt i ekstrakt z wanilii. Jeżeli nie chcesz rozpuszczać masła, to możesz zacząć od zmiksowania miękkiego masła z cukrem na jednolitą masę. Następnie należy stopniowo dodać jajka i jogurt, a potem mąkę z proszkiem i sodą. Miksuj tylko do połączenia składników, aby nie zrobić zakalca.

Alergeny w cieście jogurtowym z brzoskwiniami

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
252.33
138.78
Białko (g)
5.01
2.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
35.05
19.28
Węglowodany przyswajalne (g)
34.33
18.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
0.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
10.41
5.73
Tłuszcze nasycone (g)
6.60
3.63
Tłuszcze nienasycone (g)
3.81
2.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.09
1.70
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
0.40
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
81.18
44.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A (µg (mcg))
103.85
57.12
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.13
Witamina C (mg)
0.78
0.43
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.26
Witamina E (mg)
0.52
0.29
Retinol (µg (mcg))
96.62
53.14
Tiamina (mg)
0.24
0.13
Ryboflawina (mg)
0.22
0.12
Niacyna (mg)
1.88
1.03
Foliany (µg (mcg))
57.94
31.87
Beta karoten (µg (mcg))
73.68
40.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
75.33
41.43
Potas (mg)
149.75
82.36
Wapń (mg)
60.71
33.39
Fosfor (mg)
107.64
59.20
Magnez (mg)
10.02
5.51
Żelazo (mg)
2.27
1.25
Cynk (mg)
0.52
0.29
Miedź (mg)
0.06
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z brzoskwiniami 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jogurtowego z brzoskwiniami

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brzoskwinie w syropie
330 g
6 połówek
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
4.30
Za 330 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
360 g
2 i 1/4 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 360 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jogurt naturalny
190 ml
3/4 szklanki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
1.90
Za 190 ml
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Proszek do pieczenia
6 g
1 i 1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
28.00