Ciasto z mandarynkami

Opublikowano: 18.01.2022 r., 16:38 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z mandarynkami podane na eleganckim białym talerzu.
Ciasto z mandarynkami
Ciasto z mandarynkami jest nie tylko piękne, ale również bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się na rodzinne imprezy ze względu na to, jak wspaniale się prezentuje.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 70 min
275 kcal
Kcal w porcji
118 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier puder - 3/4 szklanki (170 g)
  • Mandarynka (260 g)
  • Mandarynki w syropie (130 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 i 3/4 szklanki (270 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
  • Jogurt naturalny - 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, gałka muszkatołowa, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm

Przepis na ciasto z mandarynkami krok po kroku

W rondelku umieść 1/2 szklanki wody i 70 g cukru pudru. Dodaj do nich pokrojone w plastry mandarynki. Całość gotuj 15 minut.

Po ugotowaniu odstaw je na bok do ostygnięcia.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczeni i ułóż na niej plastry mandarynek.

Mandarynki z puszki pokrój na małe kawałeczki.

Kawałki mandarynki umieść w blenderze i zblenduj całość na mus.

W misce ubij jajka i pozostałą część cukru na puszystą masę, przez około 5 minut. Następnie powoli wlewaj do niej oliwę z oliwek, ciągle ubijając.

Dodaj mąkę, szczyptę soli, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia, całość delikatnie wymieszaj mikserem. Następnie wlej jogurt i kontynuuj mieszanie, aż do połączenia. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i mus mandarynkowy.

Ciasto wylej do formy, przykrywając plastry mandarynek.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

Ciasto schłodź, następnie wyciągnij je z formy, obracając je do góry nogami.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mandarynkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta z mandarynkami

Ciasto z mandarynkami jest nie tylko piękne, ale również bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się na rodzinne imprezy ze względu na to, jak wspaniale się prezentuje. Jest bardzo słodkie, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Mandarynki to jedne z tych owoców, które kojarzą się głównie z zimą i świętami. Jednak, pomimo że raczej zjada się je jako dodatek do posiłków, można użyć ich zupełnie inaczej. Te owoce mają w sobie naprawdę spory potencjał. Są smaczne, pełne soku, a w porównaniu do pomarańczy zawierają mniej pestek i są niezwykle słodkie. To sprawia, że są idealnymi kandydatkami do tworzenia na och bazie naprawdę fantastycznych deserów. Jednym z nich jest ciasto z mandarynkami.

Przepis na ciasto z mandarynkami to wspaniałe rozwiązanie dla każdego, kto kocha owocowe ciasta. W tym przepisie ma ono nieco nowoczesne wydanie. Sposób przygotowania i podania tego ciasta odbiega od tego, co klasycznie kojarzy się nam z ciastem owocowym. W tym wypadku owoców nie układa się na wierzchu wypieku, co może być zadziwiające, jednak koniec końców i tak lądują one na jego szczycie. To dlatego, że odwraca się je do górny nogi już po upieczeniu. To świetna opcja dla wszystkich miłośników ciekawych i nietuzinkowych pomysłów. Tak przygotowany wypiek na pewno zadziwi wszystkich gości, ale również domowników. Ten wypiek na pewno udekoruje stół w sposób wspaniały.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z mandarynkami, by było smaczne, proste i niezbyt skomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Choć ciasto wydaje się nie zwykle trudne, to tylko pozory. Tak naprawdę do jego stworzenia wystarczy kilka chwil. Przyda się również piekarnik i mikser, bez nich stworzenie tego wypieku będzie niemożliwe. Na szczęście ciasto nie potrzebuje długiego procesu przygotowania, dlatego będzie świetnym wyborem również dla osób, które nie przepadają za spędzaniem w kuchni zbyt wielu godzin.

Ten sprawdzony przepis pozwala stworzyć ciasto pyszne, a przy tym szybkie. Do ciasta potrzebne są mandarynki świeże, ale również konserwowe. Najlepsze mandarynki z puszki do tego wypieku, to te w lekkim, słodkim syropie. Są dobre ze względu na słodki smak.

Alergeny w cieście z mandarynkami

Lista alergenów dla ciasta z mandarynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze ciasta z mandarynkami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kcal)
233.54
275.58
Białko (g)
5.79
6.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany (g)
35.52
41.91
Węglowodany przyswajalne (g)
35.04
41.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz (g)
8.03
9.47
Tłuszcze nasycone (g)
2.00
2.36
Tłuszcze nienasycone (g)
6.03
7.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.09
6.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.40
60.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(118g)
Witamina A (µg (mcg))
34.26
40.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.61
11.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.10
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.23
26.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.29
Ryboflawina (mg)
0.20
0.24
Niacyna (mg)
1.63
1.93
Foliany (µg (mcg))
44.76
52.82
Beta karoten (µg (mcg))
54.54
64.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód (mg)
29.93
35.32
Potas (mg)
158.63
187.19
Wapń (mg)
56.60
66.79
Fosfor (mg)
99.88
117.85
Magnez (mg)
15.61
18.42
Żelazo (mg)
1.63
1.93
Cynk (mg)
0.59
0.70
Miedź (mg)
0.07
0.08
Mangan (mg)
0.18
0.22
Brak danych dla: jajko, jogurt naturalny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mandarynkami 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mandarynkami

Koszt składników
43.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier puder
170 g
3/4 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 170 g
Mandarynka
260 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 260 g
Mandarynki w syropie
130 ml
5.00
Za 300,0 ml
Liczba opakowań 1
2.17
Za 130 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
270 g
1 i 3/4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.81
Za 270 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Jogurt naturalny
125 ml
1/2 szklanki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 ml
Koszt składników
43.40