Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
- Mąka pszenna typ 500 - Dwie szklanki (350 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Jogurt naturalny (200 ml)
- Cukier - Półtorej szklanki (300 g)
- Jajko (5 szt.)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Śliwki (700 g)
- Masło (150 g)
Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką krok po kroku
Ubij jajka z 200g cukru. Dodaj do nich przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, olej i jogurt naturalny, zmiksuj do połączenia składników.
Śliwki wydryluj i pokrój na cztery części. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
Z ciepłego masła i mąki oraz 100 g cukru zagnieć kruszonkę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i posyp kruszonką, piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Placki jogurtowe
- Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
- Ciasto jogurtowe
- Babka jogurtowa
- Ciasto jogurtowe z truskawkami
- Ciasto jogurtowe z jabłkami
- Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
- Ciasto jogurtowe z jagodami
- Ciasto jogurtowe z malinami
- Ciasto jogurtowe z borówkami
- Ciasto jogurtowe z owocami
- Jogurtowiec z galaretkami
- Ciasto z mandarynkami
- Ciasto jogurtowe z kruszonką
- Ciasto jogurtowe kubeczkowe
- Sernik jogurtowy
- Dietetyczne ciasto jogurtowe
- Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
- Jogurtowiec
Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego ze śliwkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką to wspaniałe wilgotne ciasto, idealne do kawy i herbaty. Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia z wypiekami aby go wykonać. Do zrobienia ciasta potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, olej rzepakowy, jajka, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, cukier, śliwki, masło.
Jak zrobić ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką? Na początek w misce ubij jajka z cukrem aż uzyskasz białą masę, dodaj do niej przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, olej rzepakowy i zmiksuj do połączenia składników. Ze śliwek usuń pestki, pokrój je na cztery części i dodaj do ciasta, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia wylej ciasto. Zagnieć ciepłe masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka. Wyłóż kruszonkę na wierzch ciasta i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Śliwki są owocami zawierającymi dość spore ilości cukru jednakże przez zawartość błonnika nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi, dlatego mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Jajka użyte w przepisie są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, białko jaja zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Żółtko natomiast zawiera wiele cennych witamin oraz składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia, ma także właściwości chroniące nas przed występowaniem nowotworów.
Podsumowując ciasto ze śliwkami na jogurcie naturalnym jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Dobre ciasto możesz podać swoim gościom do kawy i herbaty oraz dzieciom jaki wspaniały domowy deser.
Alergeny w cieście jogurtowym ze śliwkami i kruszonką
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego ze śliwkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego ze śliwkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to kaloryczny wyrób, który nie powinien występować z naszej diecie zbyt często. Słodkich wypieków nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasta domowe zawierają składniki lepszej jakości.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.