Dietetyczne ciasto jogurtowe

Opublikowano: 02.03.2022 r., 9:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dietetyczne ciasto jogurtowe podane na białym talerzyku.
Dietetyczne ciasto jogurtowe
Dietetyczne ciasto jogurtowe to bardzo dobra propozycja na pyszne ciasto dla osób na diecie redukcyjnej. Ciasto zawiera mniej kalorii niż tradycyjne wypieki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 40 min
208 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista 1,5 szklanki (300 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (150 g)
  • Jogurt naturalny 2% (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Truskawki (250 g)
  • Proszek do pieczenia 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na dietetyczne ciasto jogurtowe krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij.

Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.

Przesiej mąkę owsianą i proszek do pieczenia, wymieszaj.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek.

Pokrój w kostkę i dodaj do ciasta, wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na dietetyczne ciasto jogurtowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat dietetycznego ciasta jogurtowego

Dietetyczne ciasto jogurtowe świetny pomysł na smaczne ciasto dla osób walczących z nadmierną masą ciała. Przepis na dietetyczne ciasto jogurtowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka owsiana, ksylitol, jogurt naturalny, jajka, truskawki, proszek do pieczenia.

Jak zrobić dietetyczne ciasto jogurtowe? Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Przesiej mąkę owsianą i proszek do pieczenia, wymieszaj. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Pokrój w kostkę i dodaj do ciasta, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując smaczne ciasto to prosty przepis na deser zawierający małą ilość kalorii. Najlepsze ciasto przygotujesz na bazie jogurtu naturalnego z większą zawartością tłuszczu. Jeśli jednak chcesz, aby ciasto miało jak najmniejszą ilość kalorii, użyj odtłuszczonego jogurtu. Fit ciasto jest dobre do spożycia bezpośrednio po upieczeniu. Można je przechowywać pod przykryciem przez 2-3 dni. Jeśli chcesz zachować świeżość ciasta na dłużej umieść je w lodówce.

Alergeny w dietetycznym cieście jogurtowym

Lista alergenów dla dietetycznego ciasta jogurtowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze dietetycznego ciasta jogurtowego

na 100g gotowej potrawy

Dietetyczne ciasto jogurtowe to bardzo dobry deser zawierający małą ilość kalorii. Ciasto zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Świetnie sprawdzi się na dietach redukcyjnych oraz dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
181.31
208.50
Białko (g)
7.13
8.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
33.21
38.19
Węglowodany przyswajalne (g)
31.11
35.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.10
2.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
4.55
5.24
Tłuszcze nasycone (g)
1.94
2.23
Tłuszcze nienasycone (g)
2.62
3.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.40
1.61
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.22
1.40
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.49
81.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
29.54
33.97
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.41
14.27
Retinol (µg (mcg))
29.33
33.73
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.46
1.68
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
59.91
68.89
Wapń (mg)
172.32
198.16
Żelazo (mg)
1.61
1.85
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznego ciasta jogurtowego 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dietetycznego ciasta jogurtowego

Koszt składników
46.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
300 g
1,5 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
150 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Jogurt naturalny 2%
250 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Truskawki
250 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Koszt składników
46.20