- Mąka owsiana pełnoziarnista 300 g 1,5 szklanki
- Ksylitol (cukier brzozowy) 150 g
- Jogurt naturalny 2% 250 g
- Jajko 4 szt.
- Truskawki 250 g
- Proszek do pieczenia 30 g 3 płaskie łyżki stołowe
Przepis na dietetyczne ciasto jogurtowe krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij.
Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
Przesiej mąkę owsianą i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek.
Pokrój w kostkę i dodaj do ciasta, wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto z mandarynkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Sernik jogurtowy
-
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
-
Jogurtowiec
Informacje dietetyczne - dietetyczne ciasto jogurtowe
Wartości odżywcze dietetycznego ciasta jogurtowego
Dietetyczne ciasto jogurtowe to bardzo dobry deser zawierający małą ilość kalorii. Ciasto zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Świetnie sprawdzi się na dietach redukcyjnych oraz dla diabetyków.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w dietetycznym cieście jogurtowym
Lista alergenów dla dietetycznego ciasta jogurtowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Więcej informacji na temat dietetycznego ciasta jogurtowego
Dietetyczne ciasto jogurtowe świetny pomysł na smaczne ciasto dla osób walczących z nadmierną masą ciała. Przepis na dietetyczne ciasto jogurtowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka owsiana, ksylitol, jogurt naturalny, jajka, truskawki, proszek do pieczenia.
Jak zrobić dietetyczne ciasto jogurtowe? Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Przesiej mąkę owsianą i proszek do pieczenia, wymieszaj. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Pokrój w kostkę i dodaj do ciasta, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując smaczne ciasto to prosty przepis na deser zawierający małą ilość kalorii. Najlepsze ciasto przygotujesz na bazie jogurtu naturalnego z większą zawartością tłuszczu. Jeśli jednak chcesz, aby ciasto miało jak najmniejszą ilość kalorii, użyj odtłuszczonego jogurtu. Fit ciasto jest dobre do spożycia bezpośrednio po upieczeniu. Można je przechowywać pod przykryciem przez 2-3 dni. Jeśli chcesz zachować świeżość ciasta na dłużej umieść je w lodówce.
Szacunkowy koszt przygotowania dietetycznego ciasta jogurtowego
Data aktualizacji przepisu: 06.10.2023