Przepis na ciasto jogurtowe z kruszonką krok po kroku

Składniki dla 18 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, sitko, miska, tortownica 24 cm, drewniana łyżka

100 g (1/2 kostki) schłodzonego masła pokrój w mniejszą kostkę.

Do miski wsyp 160 g mąki (1 szklanka), 85 g cukru pudru (2/3 szklanki) i 100 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę. Rozetrzyj składniki między palcami, ale pozostaw grudki. Kruszonkę schowaj do lodówki na ok. 30 min.

Masło roztop i odstaw do wystygnięcia.

Blachę na ciasto jogurtowe wyłóż papierem do pieczenia.

Truskawki opłucz i osusz. Następnie pozbądź się szypułek i pokrój truskawki na mniejsze kawałki.

W dużej misce umieść 360 g przesianej mąki (2 i 1/4 szklanki), sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, 150 g cukru (3/4 szklanki) oraz sól. Wymieszaj suche składniki.

W misce roztrzep jajka, a potem dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, jogurt oraz ostudzone masło. Wymieszaj i wlej do miski z suchymi produktami. Mieszaj do połączenia się składników.

Gotową masę przelej do formy. Na górze ciasta umieść truskawki, a potem posyp je kruszonką.

Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni (grzanie góra-dół) i piecz ok. 50-55 min (do suchego patyczka).

Ciasto jogurtowe z kruszonką i truskawkami znajduje się na papierze do pieczenia. Obok ciasta leży nóż.
Ciasto jogurtowe z kruszonką
Koszt przygotowania dania
22.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
281 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Ciasto jogurtowe z kruszonką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście jogurtowym z kruszonką

Ciasto jogurtowe z kruszonką to dobry pomysł na prosty i bardzo smaczny deser lub poczęstunek dla gości. To ciasto przygotowuje się szybko i prosto. Można je wykonać z dowolnymi owocami.

Składniki na to pyszne ciasto z truskawkami należy wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Wyjątkiem jest kruszonka – do niej potrzebne jest schłodzone masło. Najlepiej zacząć właśnie od kruszonki. Mąkę, cukier puder i masło pokrojone w kostkę należy rozetrzeć między palcami, aby powstały odpowiednie grudki, a później kruszonkę należy schować do lodówki. Następne w kolejności są truskawkami. Trzeba ja opłukać i pozbyć się z nich szypułek. Truskawki można pokroić w dowolną kostkę lub w ćwiartki. Należy także rozpuścić masło.

W przypadku samego ciasta sprawa jest bardzo prosta. Suche składniki należy wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie wystarczy wszystko wymieszać do połączenia składników, a potem przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze ciasta należy umieścić truskawki, a potem całość posypać kruszonką. Ciasto trzeba piec do tzw. suchego patyczka.

Ten przepis na ciasto jogurtowe z kruszonką możesz zmodyfikować według własnego uznania. Jeśli chcesz, możesz przygotować je za pomocą miksera. Wystarczy zacząć od zmiksowania jajek z cukrem. Gdy się dobrze połączą, można stopniowo dodać kolejne składniki. Możesz też zacząć od zmiksowania miękkiego masła z cukrem, a potem dodać jajka, jogurt i pozostałe sypkie składniki.

Zamiast ekstraktu z wanilii możesz dodać cukier wanilinowy. Truskawki możesz zamienić m.in. na maliny, jabłka, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, borówki. Możesz zrezygnować z kruszonki i przygotować ciasto z samymi owocami. Owoce mogą być świeże, z puszki lub mrożone.

Aby przygotować najlepsze ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką, nie trzeba mieć dużo czasu. Wbrew pozorom to ciasto jest szybkie do przygotowania, a przypada do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Mając pod ręką sprawdzony przepis, możesz śmiało zabrać się za przygotowania!

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
281.53 kcal
281.53 kcal
Białko
4.71 g
4.71 g

Węglowodany w cieście jogurtowym z kruszonką

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
37.80 g
37.80 g
Węglowodany przyswajalne
36.87 g
36.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.93 g
0.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
12.61 g
12.61 g
Tłuszcze nasycone
8.15 g
8.15 g
Tłuszcze nienasycone
4.47 g
4.47 g
Tłuszcze jednonasycone
3.68 g
3.68 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.79 g
0.79 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
74.50 mg
74.50 mg

Witaminy w przepisie na ciasto jogurtowe z kruszonką

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
113.41 µg (mcg)
113.41 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina C
13.00 mg
13.00 mg
Witamina D
0.37 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Witamina E
0.45 mg
0.45 mg
Retinol
111.41 µg (mcg)
111.41 µg (mcg)
Tiamina
0.27 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.21 mg
Niacyna
2.05 mg
2.05 mg
Foliany
65.96 µg (mcg)
65.96 µg (mcg)
Beta karoten
23.18 µg (mcg)
23.18 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto jogurtowe z kruszonką

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
58.75 mg
58.75 mg
Potas
143.39 mg
143.39 mg
Wapń
52.64 mg
52.64 mg
Fosfor
95.56 mg
95.56 mg
Magnez
11.20 mg
11.20 mg
Żelazo
2.43 mg
2.43 mg
Cynk
0.48 mg
0.48 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z kruszonką 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście jogurtowym z kruszonką

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt naturalny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta jogurtowego z kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
400 g
10.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Masło
250 g
1 i 1/4 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier puder
85 g
2/3 szklanki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 85 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
520 g
3 i 1/4 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 520 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jogurt naturalny
190 ml
3/4 szklanki
1.80
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 2
1.90
Za 190 ml
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
6 g
1 i 1/2 łyżeczki
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób