Przepis na ciasto jogurtowe z kruszonką krok po kroku

Składniki
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, sitko, miska, tortownica 24 cm, drewniana łyżka

100 g (1/2 kostki) schłodzonego masła pokrój w mniejszą kostkę.

Do miski wsyp 160 g mąki (1 szklanka), 85 g cukru pudru (2/3 szklanki) i 100 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę. Rozetrzyj składniki między palcami, ale pozostaw grudki. Kruszonkę schowaj do lodówki na ok. 30 min.

Masło roztop i odstaw do wystygnięcia.

Blachę na ciasto jogurtowe wyłóż papierem do pieczenia.

Truskawki opłucz i osusz. Następnie pozbądź się szypułek i pokrój truskawki na mniejsze kawałki.

W dużej misce umieść 360 g przesianej mąki (2 i 1/4 szklanki), sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, 150 g cukru (3/4 szklanki) oraz sól. Wymieszaj suche składniki.

W misce roztrzep jajka, a potem dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, jogurt oraz ostudzone masło. Wymieszaj i wlej do miski z suchymi produktami. Mieszaj do połączenia się składników.

Gotową masę przelej do formy. Na górze ciasta umieść truskawki, a potem posyp je kruszonką.

Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni (grzanie góra-dół) i piecz ok. 50-55 min (do suchego patyczka).

Ciasto jogurtowe z kruszonką i truskawkami znajduje się na papierze do pieczenia. Obok ciasta leży nóż.
Ciasto jogurtowe z kruszonką
Koszt przygotowania dania
22.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
281 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Ciasto jogurtowe z kruszonką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście jogurtowym z kruszonką

Ciasto jogurtowe z kruszonką to dobry pomysł na prosty i bardzo smaczny deser lub poczęstunek dla gości. To ciasto przygotowuje się szybko i prosto. Można je wykonać z dowolnymi owocami.

Składniki na to pyszne ciasto z truskawkami należy wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Wyjątkiem jest kruszonka – do niej potrzebne jest schłodzone masło. Najlepiej zacząć właśnie od kruszonki. Mąkę, cukier puder i masło pokrojone w kostkę należy rozetrzeć między palcami, aby powstały odpowiednie grudki, a później kruszonkę należy schować do lodówki. Następne w kolejności są truskawkami. Trzeba ja opłukać i pozbyć się z nich szypułek. Truskawki można pokroić w dowolną kostkę lub w ćwiartki. Należy także rozpuścić masło.

W przypadku samego ciasta sprawa jest bardzo prosta. Suche składniki należy wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie wystarczy wszystko wymieszać do połączenia składników, a potem przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze ciasta należy umieścić truskawki, a potem całość posypać kruszonką. Ciasto trzeba piec do tzw. suchego patyczka.

Ten przepis na ciasto jogurtowe z kruszonką możesz zmodyfikować według własnego uznania. Jeśli chcesz, możesz przygotować je za pomocą miksera. Wystarczy zacząć od zmiksowania jajek z cukrem. Gdy się dobrze połączą, można stopniowo dodać kolejne składniki. Możesz też zacząć od zmiksowania miękkiego masła z cukrem, a potem dodać jajka, jogurt i pozostałe sypkie składniki.

Zamiast ekstraktu z wanilii możesz dodać cukier wanilinowy. Truskawki możesz zamienić m.in. na maliny, jabłka, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, borówki. Możesz zrezygnować z kruszonki i przygotować ciasto z samymi owocami. Owoce mogą być świeże, z puszki lub mrożone.

Aby przygotować najlepsze ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką, nie trzeba mieć dużo czasu. Wbrew pozorom to ciasto jest szybkie do przygotowania, a przypada do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Mając pod ręką sprawdzony przepis, możesz śmiało zabrać się za przygotowania!

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
281.53 kcal
281.53 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona, sól.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście jogurtowym z kruszonką

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
37.80 g
37.80 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
36.87 g
36.87 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto jogurtowe z kruszonką

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
58.75 mg
58.75 mg
Potas
143.39 mg
143.39 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Wapń
52.64 mg
52.64 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Żelazo
2.43 mg
2.43 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Cynk
0.48 mg
0.48 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z kruszonką 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście jogurtowym z kruszonką

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt naturalny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta jogurtowego z kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Masło
250 g
1 i 1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier puder
85 g
2/3 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 85 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
520 g
3 i 1/4 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 520 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jogurt naturalny
190 ml
3/4 szklanki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
1.90
Za 190 ml
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
6 g
1 i 1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Liczba porcji:
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób