Ciasto jogurtowe z owocami

Opublikowano: 09.02.2022 r., 0:51 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto jogurtowe z owocami oprószone cukrem pudrem
Ciasto jogurtowe z owocami
Ciasto jogurtowe z owocami jest niezwykle szybkie w przygotowaniu. Jeśli chcesz przekonać się jak bardzo łatwe jest jego upieczenie to koniecznie poznaj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
171 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Jajko w temperaturze pokojowej (3 szt.)
  • Cukier (160 g)
  • Cukier waniliowy (20 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka (8 g)
  • Olej rzepakowy (110 ml)
  • Jogurt naturalny w temperaturze pokojowej (330 ml)
  • Truskawki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska, drewniana łyżka

Przepis na ciasto jogurtowe z owocami krok po kroku

Do miski wbija jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj na jasny puch.

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj olej i jogurt.

Wymieszaj całość drewnianą łyżką do połączenia składników.

Truskawki umyj i przekrój na pół.

Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch poukładaj przygotowane truskawki.

Piecz około 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami to absolutny klasyk, jeśli szukasz smacznego ciasta z truskawkami. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut.

Ciasto jogurtowe na oleju z owocami w swoim składzie ma mąkę, jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej i jogurt. Na samym początku utrzyj na jasny puch cukier z jajkami. Do tak przygotowanej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj olej i jogurt naturalny. Teraz całość wymieszaj, do momentu połączenia składników. I proszę, to łatwe ciasto jest już prawie gotowe! Teraz zostało już tylko ułożyć na wierzchu owoce i upiec ciasto.

Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców.

Teraz wystarczy tylko wlać je do foremki, udekorować i upiec. Sami widzicie, że przepis na ciasto jogurtowe z owocami jest wręcz ekspresowe w wykonaniu.

Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!

Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy a’la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Placek jogurtowy z owocami będzie idealny, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub nagle zapowiedzą się niespodziewani goście. Po upieczeniu oprószcie go cukrem pudrem- będzie jeszcze lepszy!

Alergeny w cieście jogurtowym z owocami

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z owocami

na 100g gotowej potrawy

Truskawki to owoce o niskim IG dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzyce. Mimo to najzdrowszym sposobem ich spożywania jest dodanie np. jogurtu naturalnego czy orzechów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
202.21
171.87
Białko (g)
3.81
3.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
21.29
18.10
Węglowodany przyswajalne (g)
20.72
17.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
0.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
11.69
9.93
Tłuszcze nasycone (g)
1.41
1.20
Tłuszcze nienasycone (g)
10.27
8.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.22
6.14
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.05
2.60
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.76
48.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
25.03
21.28
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.27
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.46
13.99
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.66
0.56
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.13
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.76
21.04
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.13
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.16
0.13
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.13
15.41
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.92
1.63
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
45.76
38.90
Potas (mg)
214.03
181.93
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
104.78
89.06
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
134.16
114.03
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.33
9.63
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
0.40
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.53
0.45
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z owocami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jogurtowego z owocami

Koszt składników
30.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Proszek do pieczenia
8 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Olej rzepakowy
110 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.77
Za 110 ml
Jogurt naturalny
330 ml
w temperaturze pokojowej
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.30
Za 330 ml
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Koszt składników
30.90